Πώς οραματίζεται την Ευρώπη ο Γιούνκερ

Το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης παρουσίασε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο  ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ έστειλε ηχηρό μήνυμα και στην Τουρκία.

“Είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερη ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό “ΔΝΤ”, η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο, δήλωσε αρχικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε” ,τόνισε εν συνεχεία, ενώ είπε ακόμα  ότι ένα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, και δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα, ενώ η Ευρώπη μπορεί να δώσει αποτελέσματα για τους πολίτες της όπου και όταν χρειαστεί.

Σημείωσε ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί προς όφελός μας καθώς είμαστε σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης για όλα τα κράτη μέλη.

Ζητούμε τη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά δεν θέλουμε να οδηγήσουμε σε θάνατο την ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πια είναι η αρχική μας πορεία, ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές”

Ο κ. Γιούνκερ παρουσίασε το έκτο σενάριο της λεγόμενης Λευκής Βίβλου, τα πέντε σημεία της οποίας παρουσίασε πέρυσι. Η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές: Της ελευθερίας, της ισοτιμίας και του κράτους δικαίου, επεσήμανε.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι μια ήπειρος της ισοτιμίας μεταξύ των μελών της. Μια Ευρώπη ισοτιμίας δεν μπορεί να έχει πολίτες δυο κατηγοριών, είπε εν συνεχεία.

Σε μια Ένωση ίσων, δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δυο κατηγοριών σημείωσε ο Γιούνκερ.

Άνθρωποι που κάνουν την ίδια δουλειά στην Ευρώπη θα πρέπει να παίρνουν τον ίδιο μισθό. Πρέπει να υπάρχει μια κοινή αρχή εποπτείας της εργασίας, κατέληξε.

“Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μέλος της Ε.Ε η Τουρκία”

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μέλος της ΕΕ: “Η Τουρκία για κάποιο καιρό μετακινείται με τεράστια βήματα μακριά από την ΕΕ, οι δημοσιογράφοι ανήκουν στα Μέσα τους και όχι στη φυλακή, επιτέλους κάνω έκκληση στην Τουρκία να ελευθερώσει τους δημοσιογράφους τους δικούς μας και όλους τους άλλους», είπε ο πρόεδρος Γιούνκερ.

Aν και δεν κατονόμασε τον Ερντογάν, είχε ένα… καρφί για τον πρόεδρο της Τουρκίας. Μίλησε για κάποιους που θέλουν να τερματίσουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας απλά για να ρίξουν το φταίξιμο στην Ε.Ε.

«Έχω μερικές φορές την εντύπωση πως ορισμένοι στην Τουρκία θέλουν να κόψουν τις γέφυρες ώστε αργότερα να κατηγορήσουν την ΕΕ για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Oι μεταρρυθμίσεις

O Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας για το «6ο σενάριο» βελτίωσης της ΕΕ:

* Τάχθηκε υπέρ της λήψης αποφάσεων με ενισχυμένη πλειοψηφία αντί ομοφωνία για μια σειρά θεμάτων όπως φορολογικά (ΦΠΑ και φόρο χρηματιστηριακών συναλλαγών) αλλά και για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

* Δηλώνει υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

* Υιοθέτησε την πρόταση για έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών που θα κινητοποιείται για την προώθηση θετικών μεταρρυθμίσεων και θα συντονίζει σε περιπτώσεις κρίσεων. Ζήτησε αυτό το καθήκον να το αναλάβει μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας αντιπρόεδρος, και να γίνει πρόεδρος του Eurogroup.

* «Δεν με συγκινεί ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της ευρωζώνης», ξεκαθάρισε στρεφόμενος ενάντια στην πρόταση Μακρόν.

* Υπεραμύνεται του σχεδιασμού για ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο.

* Υποστήριξε ότι πρέπει να επιστραφούν αρμοδιότητες στα κράτη-μέλη όπου αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να ασχολείται η Κομισιόν με τα μεγάλα θέματα.

* Μίλησε για την ανάγκη, μελλοντικά, η θέση προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προέδρου της Κομισιόν να καλύπτεται από ένα πρόσωπο.

Όπως είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις 30 Μαρτίου η ΕΕ δεν θα έχει στις τάξεις της τη Μεγάλη Βρετανία. «Θα προχωρήσουμε, γιατί το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης».

Διαβάστε επίσης