Το 1980 στους 8, το 2004 στην κορυφή, τώρα… ούτε στους 24

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κορυφώνεται και οι Έλληνες φίλαθλοι αναπολούν περασμένα μεγαλεία. Δεν ευελπιστούσαν πως μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο του άθλου του 2004 και η εθνική μας να πατήσει την κορυφή της Ευρώπης, αλλά στοιχειωδώς θεωρούσαν αδιανόητο η ελληνική ομάδα να μην συγκαταλέγεται στις 24 κορυφαίες της Ευρώπης.

Γιατί σε αυτό το Ευρωπαϊκό έπαιξε και η… κουτσή Μαρία. Δεν έχει βέβαια την αίγλη που είχε κάποτε. Το 1980 όταν με τον Αλκέτα Παναγούλια η γαλανόλευκη έπαιζε στα τελικά του κυπέλλου εθνών Ευρώπης τότε, μετείχαν μόλις οκτώ ομάδες. Μαζί με την Ελλάδα, η Δυτική Γερμανία, η Τσεχοσλοβακία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Αγγλία και η Ισπανία.

Τώρα, με τον κατακερματισμό τόσων κρατών, κι όμως η Ελλάδα δεν μπήκε στους 24. Ο Βαγγέλης Γραμμένος τουλάχιστον θα έπρεπε να αισθάνεται ενοχές για τα έργα του. Για την απαξία που οδήγησε το ελληνικό ποδόσφαιρο και τη βιτρίνα του την εθνική ομάδα, με τις τόσες πολλές άστοχες επιλογές του.

Οι Έλληνες παίκτες έχασαν πόντους στη διεθνή ποδοσφαιρική κοινότητα και δύσκολα θ’ ανατραπεί αυτή η κατάσταση, καθώς στο Μουντιάλ του Κατάρ του χρόνου το καλοκαίρι, θα πάρουν μέρος μόλις 13 Ευρωπαϊκές ομάδες. Η άτακτη υποχώρηση της εθνικής έχει καταστροφικές συνέπειες, καθώς οι κληρώσεις μοιραία γίνονται δυσκολότερες. Με Ισπανία και Σουηδία στον όμιλο, η Ελλάδα με τη συνταγή Γραμμένου δεν πάει… πουθενά. Φρόντισε εξάλλου να στείλει την ομάδα στην Τούμπα, εκεί που ήλθε η μοιραία ισοπαλία με τη Γεωργία. Αυτή που διατηρεί τους Έλληνες για χρόνια ακόμη στους καναπέδες τους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα