Το «άβατο» των Εξαρχείων διχάζει την Αστυνομία

Το «άβατο» των Εξαρχείων προκαλεί τριγμούς στην ΕΛ.ΑΣ., με την κόντρα ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και τους κορυφαίους συνδικαλιστές του Σώματος να φουντώνει. Τελευταίο «επεισόδιο» η έρευνα με το ερώτημα της αργίας με απόλυση ή της αργίας με πρόσκαιρη παύση, του προέδρου του συνδέσμου των Ειδικών Φρουρών, Βασίλη Ντούμα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Αφορμή στάθηκε ένα σκωπτικό σχόλιο του κ. Ντούμα, ο οποίοs μίλησε για «Εξαρχιστάν», κάτι που φαίνεται πως εξόργισε τον υπουργό Νίκο Τόσκα. Μέσα σε λίγες ώρες κινήθηκαν διαδικασίες ένορκης διοικητικής εξέτασης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον πολύπειρο συνδικαλιστή να βρίσκεται αντιμέτωπος με το ερώτημα της απόλυσης. «Μετά την απαγόρευση της συγκέντρωσης των αστυνομικών παραδόθηκαν καθαρά τα Εξάρχεια στους “μπαχαλάκηδες” για να πραγματοποιήσουν πάρτι με μολότοφ κοκτέιλ. Έτσι, ο υπουργός προστασίας του Πολίτη γίνεται υπουργός Εξωτερικών και δε μένει, να εγκαινιάσουμε πρεσβεία στο νέο κράτος του “Εξαρχιστάν”», ήταν η αποστροφή του κ. Ντούμα που προκάλεσε την αντίδραση της ηγεσίας της Αστυνομίας.

Να θυμίσουμε ότι μόλις την προηγούμενη Παρασκευή –μετά από σχετική απόφαση της ΓΑΔΑ– είχε απαγορευτεί η εκδήλωση-συγκέντρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων στην πλατεία Εξαρχείων. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ίσχυσε και για τους «μπαχαλάκηδες» που το ίδιο βράδυ όχι μόνο συγκεντρώθηκαν, αλλά προχώρησαν και σε εκτεταμένα επεισόδια.

Στο θέμα παρενέβησαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τη Ν.Δ. να ζητά ακόμη και την παραίτηση του Ν. Τόσκα, καθώς –όπως σημειώνουν από την Πειραιώς- επιβεβαιώθηκε το «άβατο». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη να απαντά: «Το θέμα της συγκέντρωσης των αστυνομικών στην πλατεία Εξαρχείων ήταν μια προβοκάτσια ακροδεξιών κύκλων της Νέας Δημοκρατίας. Τα επεισόδια που έγιναν αποδεικνύουν την ορθότητα της απόφασης για απαγόρευση της συγκέντρωσης των αστυνομικών».

Πίσω στο 1989…
Για να βρει κανείς την τελευταία δίωξη συνδικαλιστική της ΕΛ.ΑΣ. για έκφραση γνώμης και άσκηση κριτικής, πρέπει να ανατρέξει στο μακρινό 1989. Τότε στο στόχαστρο είχε μπει ο Δημήτρης Κυριαζίδης, πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, βουλευτής της Ν.Δ. σήμερα. Στα… φρέσκα κουλούρι, ο Βασίλης Ντούμας τέθηκε σε προσωρινή διαθεσιμότητα «προς διερεύνηση τέλεσης τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων». Μία απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στους συνδικαλιστές του Σώματος, όσο και στους απλούς αστυνομικούς. Ο ίδιος ο πρόεδρος του συνδέσμου των Ειδικών Φρουρών τόνισε πως «αποτελεί σχήμα οξύμωρο ένας μέλος αριστερής κυβέρνησης να διατάσσει και να δίνει εντολή να κληθεί σε απολογία με μία ανώτερη πειθαρχική ποινή, συνδικαλιστής που εκφράζει δημόσια τη γνώμη του και την κριτική του».

Γρηγόρης Γερακαράκος (πρόεδρος ΠΟΑΣΥ): «Προκαλεί έκπληξη η πρωτοφανής ενέργεια – απόπειρα φίμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος των ενστόλων, μέσω της Πειθαρχικής Δίωξης στον Βασίλη Ντούμα. Είναι αδιανόητο, την ώρα που η κοινωνία αναμένει από όλους –πολιτεία, κυβέρνηση, συνδικάτα- σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της, εμείς να ασχολούμαστε με πειθαρχικές διώξεις και μάλιστα για δημόσιο λόγο που εκφράστηκε στο πλαίσιο συνδικαλιστικής δράσης».

Γιάννης Κατσιαμάκας (πρόεδρος ΠΟΑΞΙΑ): «Ο συνάδελφός μας, και επί σειρά ετών πρόεδρος του σωματείου των Ειδικών Φρουρών, είναι γνωστός για τη μαχητικότητά του και για την εύστοχη ρητορική που χρησιμοποιεί για τη διατύπωση των θέσεών του, οι οποίες κινούνται πάντα στο πλαίσιο της ευπρέπειας του δημόσιου λόγου. Στην προκειμένη περίπτωση, θεωρούμε ότι η ηγεσία αναζητά, επί ματαίω, δηλώσεις που θα της επέτρεπαν να διατείνεται ότι ο συνδικαλισμός έχει εκτραπεί της πορείας του και άρα δικαιολογημένα να διατάσσει πειθαρχικές διώξεις, με προφανή όμως σκοπό την υποστολή της σημαίας του αγώνα μας».

Χρήστος Μαυραγάνης (πρόεδρος Αστυνομικών Αθηνών): «Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στον συνάδελφό μας, θα σταθούμε δίπλα του στην απαράδεκτη δίωξή του και δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο να υλοποιηθεί η τιμωρητική διάθεση της ηγεσίας που θα προκαλέσει ρήγμα στο συνδικαλιστικό κίνημα και πληγή στα δημοκρατικά ιδεώδη».

Γιώργος Καλλιακμάνης (πρόεδρος Αστυνομικών Ν/Α Αττικής): «Η δίωξη απέναντι σε κάθε συνδικαλιστή που ενεργεί με σκοπό να προστατέψει τα δικαιώματα των συναδέλφων, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.(…)Πόσο μάλιστα, όταν πρόκειται για το φλέγον ζήτημα των Εξαρχείων, που είναι λογικό να δημιουργεί, ειδικά σε εμάς τους εκπροσώπους των αστυνομικών, συναισθηματικές φορτίσεις και αγανάκτηση, εξαιτίας των καθημερινών τραυματισμών των συναδέλφων».

Γιώργος Σταματάκης (πρόεδρος Αστυνομικών Δυτ. Αττικής): «Στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, που εμείς οι ίδιοι οι αστυνομικοί υπηρετούμε καθημερινά, δίνοντας ακόμη και την ζωή μας, κανείς δεν μπορεί να στερήσει από κάθε ελεύθερο άνθρωπο το φυσικό του δικαίωμα να σκέφτεται και να εκφράζεται ελεύθερα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα