Το… αδιάλλακτο τρίπτυχο του Κυριάκου

Στο Μαξίμου δεν ασχολήθηκαν σχεδόν καθόλου με το πρόγραμμα για την εργασία που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Κι όπως έλεγαν πηγές από το πρωθυπουργικό μέγαρο, «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 επέστρεψε επτά χρόνια μετά. Απλά τώρα ο κ. Τσίπρας αφαίρεσε και μερικές ώρες εργασίας την εβδομάδα».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Συμπλήρωναν, μάλιστα, ότι «εμείς δεν πετάμε σε ροζ συννεφάκι. Κάτι που τόνισε με σαφήνεια ο πρωθυπουργός στη συζήτηση στον ΣΕΒ με τον πρόεδρο του Συνδέσμου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizzer, Άλμπερτ Μπουρλά».

Και η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί σταθερά να κινείται στους τρεις στόχους που είχε θέσει όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου. Η πρώτη αφορούσε την αλλαγή της μακροοικονομικής πολιτικής προς μια πολιτική με χαμηλότερους φόρους, η οποία δεν θα διακινδύνευε τη δημοσιονομική ισορροπία. Η πανδημία άλλαξε όλο τον χάρτη των δημοσιονομικών πολιτικών. Ανέδειξε την ανάγκη του κράτους να ξοδέψει σημαντικότατα ποσά στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Φυσικά, μέσα στο χάος ήρθε και η ευχάριστη είδηση να ξεφύγει η οικονομία από τον βραχνά των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και ο πρωθυπουργός μιλάει για βραχνά, διότι εκτιμά πως η διαπραγμάτευση της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν στην κυριολεξία αστεία.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση αφορούσε στις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Τις μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι οποίες θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα θέσουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη, τη δίκαιη ανάπτυξη, την ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες. Ο πρωθυπουργός σε όλους τους συνομιλητές του υποστηρίζει πως η κυβέρνηση του έχει κάνει πολλά και σημαντικά βήματα ακόμη κι εν μέσω της πανδημίας. «Ουδέποτε αναστείλαμε τις μεταρρυθμίσεις και βέβαια τώρα, καθώς η πανδημία τελειώνει, θα πατήσουμε περισσότερο γκάζι και όχι περισσότερο φρένο, έτσι ώστε οι μεταρρυθμίσεις ως δουλειά υποδομής για το νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο οραματιζόμαστε, να γίνουν πράξη μία ώρα αρχύτερα», είπε στον ΣΕΒ ο κ. Μητσοτάκης.

Και η τρίτη μεγάλη πρόκληση αφορούσε το τραπεζικό σύστημα, όπου και εκεί, μέσα στην πανδημία έγιναν σημαντικότατες παρεμβάσεις και αλλαγές, με αποτέλεσμα σήμερα το πρόβλημα των κόκκινων δανείων να είναι πολύ λιγότερο οξύ απ’ ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια και να συζητούμε πολύ περισσότερο για το πώς οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν και πάλι την πραγματική οικονομία, παρά πώς θα διαχειριστούν τα προβλήματα τα οποία κληρονόμησαν από το παρελθόν.

Στο Μαξίμου τονίζουν με έμφαση πως η χώρα εισέρχεται στη νέα εποχή με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία, με την αναγνώριση από το εξωτερικό, ότι υπάρχει μία αξιόπιστη κυβέρνηση και βέβαια με πολλά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία θα μας επιτρέψουν να καλυφθεί το χάσμα επενδύσεων το οποίο μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Έχουν ζυγίσει λάθος τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ και το πληρώνουν

Τον έχουν… ζυγίσει λάθος

Από το 2016 που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, το περιβάλλον Τσίπρα ποτέ δεν κατάφερε να τον ζυγίσει και να τον ακτινογραφήσει. Με μία αφοριστική διάθεση έκαναν λόγο για έναν νεοφιλελεύθερο συντηρητικό δεξιό πολιτικό.

Και επί τόσο καιρό συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού πάνω σε αυτό τον καμβά, ο οποίος τους οδήγησε σε αλλεπάλληλες ήττες. Έτσι ακόμη μιλούν για σκληρή δεξιά και την ίδια ώρα οι πολίτες βλέπουν τον κ. Μητσοτάκη να υποδέχεται στο Μαξίμου μέλη της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+, δηλώνοντας ότι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν επιτρέπονται διαχωρισμοί μεταξύ των πολιτών.

Την ίδια ώρα ο μεταγραφείς γυρολόγος της πολιτικής, Γιάννης Ραγκούσης, έκανε έκκληση στα «προοδευτικά κόμματα», για την ανάγκη απομάκρυνσης της Δεξιάς από την κυβέρνηση! Πώς και πότε θα γίνει αυτό; Την «ώρα της απλής αναλογικής», που «θα είναι ώρα ευθύνης για όλους η απομάκρυνση της Δεξιάς», όπως είπε. Όπως λέει κι ο λαός μας, ό,τι «φανεί του Λωλοστεφανή».

Ο δεξιός πρωθυπουργός, λοιπόν, αναθέτει σε μια επιτροπή να εισηγηθεί τομές. Και βέβαια ο κ. Μητσοτάκης δεν πρωτοπορεί και απλά ακολουθεί την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Και οι πολίτες (ακόμη κι αυτοί που δεν ψήφισαν τη Ν.Δ.) αναζητούν να δουν ποια είναι η σχέση του Μητσοτάκη με όσα του καταμαρτυρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορεί ο Μητσοτάκης, με τη συγκεκριμένη ενέργεια, ακόμη και να δυσαρεστεί την πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του, αλλά συνολικά η κοινωνία συμφωνεί ότι οι αναφορές Μητσοτάκη «σε πολυπολιτισμική κοινωνία, και ισότητα για τους ΛΟΑΤΚΙ» έρχονται κατευθείαν από την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτοί συνεχίζουν τα δικά τους.

Οπότε σε κανέναν δεν προκαλεί εντύπωση που οι συνεργαζόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται με το πώς θα πείσουν τα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς σε συμπόρευση. Προφανώς δεν έχουν παρωπίδες. Έχουν καταλάβει ότι θα ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και γι’ αυτό προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα