Το ΑΦΜ του Ηρακλή και οι «ρυπάνσεις» Κούγια

Η κυβέρνηση άλλαξε, ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έχει βάλει τα πόδια στον ώμο για να δώσει λύσεις σε τρέχοντα προβλήματα (τηλεοπτικά ποδοσφαίρου, παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες στην Πάτρα, θέμα Ολυμπιακού στο μπάσκετ, καταλληλότητα αγωνιστικών χώρων κ.λπ.), αλλά όλα αυτά δεν φαίνεται να πτοούν το σύστημα των κομπιναδόρων που σε επίσημες ή μη θέσεις, εξακολουθούν να κάνουν το παιχνίδι που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς κανείς αρμόδιος να υψώνει έστω και μια διαμαρτυρία για τα τεκταινόμενα.

Θ’ αρχίσουμε με δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία εμπνέουν ακόμη κι εκείνους που θέλουν τη νομιμότητα να παρανομήσουν.

Παράδειγμα πρώτο: Αγοραπωλησία του ΑΦΜ του Ηρακλή

Είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες δήλωση του προέδρου και μεγαλομέτοχου της ΠΑΕ Ηρακλής, Τομ Παπαδόπουλου, με την οποία ενημέρωνε πως έστειλε τις 50.000 ευρώ που είχε δεσμευτεί και έριξε το μπαλάκι στην πλευρά των ανθρώπων του Ηρακλή, προκειμένου να βάλουν τις υπόλοιπες 150.000 ευρώ, που απαιτούνται για την προκαταβολή αγοράς του ΑΦΜ, ομάδας Super League 1! Στις 8 Ιουλίου στη επίσημη ανακοίνωσή του ο Παπαδόπουλος, είχε μιλήσει ξεκάθαρα για το ΑΦΜ του Βόλου, αναφέροντας ότι: «Η επικείμενη συμφωνία για εξαγορά του ΑΦΜ του Βόλου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί». Στην τελευταία του δήλωση μίλησε για ομάδα SL1.

Τομ Παπαδόπουλος:

«Έδωσα 30.000 ευρώ για αγορά ΑΦΜ ομάδας SL1»

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τους αρμόδιους φορείς της οικογένειας του Ηρακλή, συζητήσαμε τις δύο πιθανές λύσεις σωτηρίας για την ομάδα μας. H περίπτωση της ομάδας της Τρίγλιας αποκλείστηκε ευθύς εξαρχής από το Ιδρυτικό σωματείο, καθώς επίσης και από τον Γυμναστικό σύλλογο μέσω των εκπροσώπων τους.

»Mοναδικό θέμα προς συζήτηση ήτανε η σύμπραξη όλων για την επίτευξη της αγοράς του ΑΦΜ ομάδας της SL1. Μου ανατέθηκε από το σώμα της συνέλευσης να συνεχίσω τις προσπάθειες που ήδη έχω αρχίσει, καθώς επίσης να συνδράμω και με το ποσό των 50.000 ευρώ στην αρχική απαίτηση της ενδιαφερόμενης ομάδας. Ενώπιον 40 περίπου παρευρισκομένων μού εδόθη η υπόσχεση και διαβεβαίωση διά μέσω του κυρίου Ιωακειμίδη ότι θα υπήρχε η συνδρομή των 150.000 ευρώ από την οικογένεια του Ηρακλή, ώστε αυτά να κατατεθούν μέχρι της 23 Αυγούστου για την αρχική απαίτηση της ενδιαφερόμενης ομάδας.

»Το ποσοστό συμμετοχής που μου αναλογεί κατατέθηκε επιτυχώς, οπότε απομένει η κατάθεση εκ μέρους της οικογένειας του Ηρακλή των 150.000, ώστε να οριστικοποιηθεί πλήρως η συμφωνία εξαγοράς του ΑΦΜ, ώστε την 23η Αυγούστου να υπογραφεί προσύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

»Παρόλα αυτά εξακολουθούν και διαρρέουν στον Τύπο εντέχνως πληροφορίες για συζητήσεις και εξαγορά ΑΦΜ άλλων ομάδων από κύκλους ατόμων με παράξενες και περίεργες μεθοδεύσεις και διαθέσεις που σκοπό έχουν για το ατομικό τους συμφέρον η ομάδα να αγωνιστεί στα κατώτερα πρωταθλήματα. Μετά από πιέσεις, κόπους και συχνά χλευασμό από συγκεκριμένους ανθρώπους, κατάφερα από την πλευρά μου να φτάσω το επίπεδο των διαπραγματεύσεων με την άλλη ομάδα στο επιθυμητό επίπεδο έτσι ώστε του χρόνου η ομάδα μας να αγωνίζεται στην SL1.

»Η προετοιμασία και συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ των δικηγόρων των δύο πλευρών. Οπότε το επόμενο βήμα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας εναπόκειται στην πλευρά του ιδρυτικού σωματείου και του Γυμναστικού συλλόγου με την εκπλήρωση της υπόσχεσης της κατάθεσης των 150.000 ευρώ μέχρι την 23 Αυγούστου».

Πανουργιάς Παπαϊωάννου:

«Μου ζήτησαν να πουλήσω το ΑΦΜ της Λαμίας»

Ο ισχυρός άνδρας της Λαμίας δήλωσε ότι του ζήτησαν το ΑΦΜ της ομάδας του σύλλογοι που έχουν υποβιβαστεί!!

«Μου ζήτησαν το ΑΦΜ της Λαμίας περισσότεροι από ένας σύλλογοι που έχουν πέσει κατηγορία, αλλά κατηγορηματικά σας λέω πως δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, παρά μόνο μια καθαρή και βιώσιμη λύση», αποκάλυψε ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου.

Απαγορεύει το καταστατικό της ΕΠΟ την αγοραπωλησία ΑΦΜ

Όλα αυτά όμως, αν ανατρέξει κανείς στο καταστατικό της ΕΠΟ που επικυρώθηκε στις 23 Ιουλίου 2018 από το Πρωτοδικείο, θα διαπιστώσει ότι είναι λόγια του… αέρα, καθώς δεν επιτρέπονται τέτοιου είδους αγοραπωλησίες ΑΦΜ Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών.

Το άρθρο 18 παράγραφος 4, αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Ειδικότερα για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας όλων των διεξαγόμενων πρωταθλημάτων, απαγορεύεται η μεταβολή της νομικής μορφής ή της εταιρικής δομής μίας ομάδας προκειμένου να επιτύχει την πρόκρισή της και να αποκομίσει αθλητικά οφέλη και/ή τη λήψη άδειας συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αλλαγή έδρας, αλλαγή ονομασίας, ή μεταβίβαση μεριδίων-μετοχών μεταξύ ομάδων ή την με οποιοδήποτε τρόπο συγχώνευση ομάδων».

Πέραν αυτού το άρθρο 38 αναφέρει στην παράγραφο 3:

«Καμία ΠΑΕ δεν δύναται να δηλώσει και να αγωνίζεται ως γηπεδούχος σε γήπεδο εκτός των ορίων της διοικητικής περιφέρειας στην οποία βρίσκεται η έδρα της».

Ρωτάμε, λοιπόν: Με ποια ιδιότητα όλοι αυτοί πουλάνε και αγοράζουν ΑΦΜ, την ώρα που αυτό απαγορεύεται ρητά; Πού βασίζονται; Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος πού είναι και τι κάνει, όταν καθημερινά δημοσιοποιούνται τέτοιου είδους κομπιναδόρικες διεργασίες;

Οι οπαδοί του Ηρακλή, όταν κάποιος τους υπόσχεται ότι θ’ ανέβουν τέσσερις κατηγορίες και μεθαύριο διαπιστώσουν πως η ομάδα τους δεν βρεθεί τελικά στη Super League 1, πώς θ’ αντιδράσουν και πόσο καλό θα είναι αυτό για το ποδόσφαιρο;

Τουλάχιστον ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου ξεκαθάρισε ότι δεν δίνει το ΑΦΜ της Λαμίας. Ωστόσο γνωστοποίησε πως οι κομπιναδόροι απευθύνθηκαν και σε αυτόν.

Παράδειγμα δεύτερο: Στημένα κατά δήλωση Κούγια παιχνίδια

Δύο εβδομάδες πριν από τη σέντρα του νέου πρωταθλήματος, που με τη νέα του μορφή πολλοί φιλοδοξούν να είναι πιο αξιόπιστο και ανταγωνιστικό, βγήκε ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΛ Αλέξης Κούγιας και κατηγόρησε τη Λαμία ότι «στήνει» παιχνίδια, ακόμη και φιλικά!!.

Μετά τη δήλωση του Αλέξη Κούγια θα περίμενε κανείς ότι θ’ ακολουθήσει αμεσότατη πρόσκληση των Πειθαρχικών Επιτροπών, προκειμένου να καταθέσει τα στοιχεία που έχει για τόσο σοβαρές καταγγελίες. Αν αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, να τον επιβραβεύσουν για το θάρρος του ν’ αποκαλύψει ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο. Αν ωστόσο είναι ψεύτικοι οι ισχυρισμοί του, να προχωρήσουν στην επιβολή ποινών προστίμου σε πρώτο βαθμό και στη συνέχεια αφαίρεσης βαθμών από την ΑΕΛ.

Αυτή είναι η διαδικασία αν θέλει κανείς να σταματήσουν οι γνωστές Κουγέικες αποκαλύψεις, που όταν φθάνουν στο τελικό στάδιο καταλήγουν στην συνήθη πλέον δήλωσή του «αυτή είναι η γνώμη μου», ή στην απαράδεκτη απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Εφέσεων Γ. Διονυσάτου, ο οποίος τον απάλλαξε ισχυριζόμενος ότι:

«Η αποκάλυψη της αλήθειας στον χώρο του ποδοσφαίρου, και αν ακόμη προσβάλλει πρόσωπα, αναμφισβήτητα οδηγεί στον εξαγνισμό του, που αποτελεί στόχο και αίτημα του φίλαθλου κόσμου και όλων των εμπλεκομένων φορέων του αθλήματος».

Η επιτροπή έκρινε με την ισχυρή θέση του προέδρου της ότι: «Αποδείχτηκε πως σκοπός του ήταν να κινητοποιήσει τα αρμόδια θεσμικά όργανα, με σκοπό την προάσπιση της καθαρότητας του αθλήματος».

Δηλαδή, αν πει κάποιος μια… ανακρίβεια ότι τα μέλη της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ τα παίρνουν, δεν θα έχει επιπτώσεις καθώς το κάνει προκειμένου να αφυπνίσει τη Δικαιοσύνη και να μπλοκάρει τα παραδικαστικά κυκλώματα.

Τώρα είναι η ώρα(του Γραμμένου)

Τα δύο παραδείγματα που θέσαμε άπτονται της νομιμότητας. Μια νομιμότητα που αναζητείται και δεν ανατρέπεται. Με τον τρόπο που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, η ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα δηλητηριάζεται, οι φίλαθλοι αντί να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στον Πόνσε, τον Λιβάγια, τον Πέλκα, τον Κρέσπο, τον Μάνταλο, τον Φορτούνη, τον Μακέντα, έχουν να κουβεντιάζουν όλες τις πρακτικές των κομπιναδόρων που χρόνια λυμαίνονται το άθλημα ή των ανά διήμερο καταγγελλόντων της πλάκας, όπως αποδεικνύεται.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Έχει τη δύναμη και τον τρόπο να στείλει σπίτι τους τούς επιλήσμονες δικαστικούς αντικαθιστώντας τους με άλλους, μπορεί να υπογράψει διαπιστωτικές πράξεις για την ΕΠΟ και τη Super League που κλείνουν τα μάτια σε όλα όσα δηλητηριάζουν το ποδόσφαιρο, μπορεί, μπορεί πολλά. Στο χέρι του είναι να γράψει ιστορία, ή αν μπει στη σειρά με τους προκατόχους του, που δεν τους θυμάται κανείς για το έργο που δεν έκαναν…

Η συγχώνευση του Βόλου

Το καλοκαίρι του 2017 μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, και συμφωνία με τον πρόεδρο του συλλόγου «ΜΑΣ Πύδνα Κίτρους», Γιάννη Ντούμο, η Πύδνα Κίτρους μετέφερε την έδρα της στον Βόλο, εγγράφηκε στη δύναμη της ΕΠΣ Θεσσαλίας και μετονομάστηκε σε «Βόλος Νέος Ποδοσφαιρικός Σύλλογος». Η επίσημη παρουσίαση έγινε στις 2 Ιουνίου 2017. Αυτή η ομάδα σε χρόνο μηδέν έφθασε στη Super League 1.

Ο Μ.Α.Σ. Πύδνα Κίτρους ήταν αθλητικό σωματείο στο Κίτρος του δήμου Πύδνας – Κολινδρού στον νομό Πιερίας. Χρώματά τoυ ήταν το μοβ και το λευκό. Με τη… συγχώνευση μεταπήδησε από την Πιερία στη Μαγνησία κι έγινε… Μπαρτσελόνα, με κόκκινη και μπλε εμφάνιση, ως ΝΠΣ Βόλος πλέον. Μετά από αυτό, ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Γιάννης Δρόσος, βλέποντας τις… λακκούβες, άλλαξε το καταστατικό της Ομοσπονδίας και απαγόρευσε τέτοιου είδους διαδικασίες.

Διαβάστε επίσης