Το αγαπημένο…. σπορ της φοροδιαφυγής

Στην Ελλάδα της κρίσης και των γενικότερων ανακατατάξεων έχουμε αναπτύξει μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο άκουσμα της λέξης «φοροδιαφυγή». Και αν στη χώρα μας το μυαλό όλων πηγαίνει κατά βάση στο πολιτικό σύστημα ή σε κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες, στην ποδοσφαιρική Ευρώπη η υπόθεση φοροδιαφυγής που απασχολεί, και μάλιστα έντονα, είναι εκείνη του προέδρου της Μπάγερν Μονάχου, Ούλι Χένες.

Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που ο Γερμανός παράγοντας, και άλλοτε μεγάλη δόξα του γερμανικού ποδοσφαίρου, παραδέχθηκε με κάθε επισημότητα την παράβασή του, ανεβάζοντας μάλιστα το ποσό στα 27 εκατομμύρια ευρώ.

Η περίπτωση του Ούλι Χένες, βέβαια, δεν είναι η μοναδική, ούτε η πρώτη που κάνει την εμφάνισή της στον χώρο του ποδοσφαίρου. Πρόκειται για διαχρονικό, ακόμη και μαζικό φαινόμενο, σε ορισμένες χώρες, όπως λόγου χάρη στη γειτονική μας Ιταλία. Τα ονόματα που απασχόλησαν τις οικονομικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο είναι τα μεγαλύτερα που έχουν αγωνιστεί στα γήπεδα. «Μάγοι» στο χορτάρι, αλλά και «μάγοι» στα φορολογικά τους, καθώς, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, προσπαθούσαν να αποκρύψουν έσοδα και να κερδίσουν… ακόμη περισσότερα από τα αστρονομικά ποσά που τους διέθεταν οι ομάδες τους.

Πριν από κάτι χρόνια, στην «τσιμπίδα» των γερμανικών αρχών είχε πέσει και ο σπουδαίος Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε. Βέβαια, η υπόθεσή του δεν αφορούσε στην απόκρυψη κάποιων… εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δύο πανάκριβα ρολόγια, τα οποία έφερε μαζί του στη Γερμανία από κάποιο ταξίδι του και δεν τα δήλωσε. Ο Ρουμενίγκε δήλωσε πως δεν γνώριζε ότι είναι υποχρεωμένος να τα δηλώσει, πλήρωσε το πρόστιμο που του επιδόθηκε και… καθάρισε δίχως πολλά-πολλά.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση του Ούλι Χένες είναι μεν σοβαρή, ωστόσο δεν είναι ούτε η μοναδική, ούτε η πρώτη, ούτε και η τελευταία. Μεγάλα τα ποσά, μεγάλο το όνομα της Μπάγερν Μονάχου, μεγάλος και ο αντίκτυπος, την περίοδο μάλιστα που η ομάδα του Μονάχου δείχνει να σαρώνει σε Bundesliga και Champions League και φαντάζει φαβορί σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχει.

Λιονέλ Μέσι και Μπάρτσα
Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός της Μπαρτσελόνα εντοπίστηκε από τις ισπανικές αρχές να έχει «ξεχάσει» να δηλώσει ορισμένα ποσά κατά την περίοδο 2007-2009. Αποτέλεσμα ήταν να πληρώσει 5 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο και να ζητήσει δημοσίως «συγγνώμη», καθώς εκείνος στερούσε χρήματα από το κράτος και ο Ισπανός πολίτης ένιωθε τις συνέπειες της κρίσης στο πετσί του.

Η ίδια η ομάδα της Μπαρτσελόνα κατηγορείται από τις ισπανικές αρχές ότι απέκρυψε 9,1 εκατομμύρια στη μεταγραφή του Νεϊμάρ, από τη Σάντος. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος των «μπλαουγκράνα», Σάντρο Ροσέλ, ο οποίος παραιτήθηκε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.

Ο «μεγάλος» Ντιέγκο
Ολόκληρη η ζωή του είναι μία περιπέτεια. Κάθε τι που έκανε, όπου και αν πήγαινε, προκαλούσε πάταγο. Άλλοτε «έχτιζε» τα πιο όμορφα παλάτια και άλλοτε άφηνε πίσω του συντρίμμια. Ο λόγος για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, τον –κατά πολλούς– καλύτερο ποδοσφαιριστή που έχει αναδείξει ποτέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο Ντιέγκο τα έχει κάνει όλα. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να απουσιάζει από το… παλμαρέ του η φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τους ελέγχους που διενήργησαν οι αρμόδιες αρχές της Ιταλίας, ο Μαραντόνα οφείλει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ από τις… χρήσεις των περιόδων που αγωνίστηκε στο καμπιονάτο με τη φανέλα της Νάπολι. Ο Μαραντόνα έκανε… παπάδες με την ομάδα του ιταλικού Νότου, κατακτώντας τίτλους και μεγάλες διακρίσεις. Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν συμφωνούσε ιδιαίτερα με το ποσοστό φορολόγησης των απολαβών του και θέλησε να εφαρμόσει ένα πιο… δίκαιο σύστημα, ξεχνώντας να δηλώσει ορισμένα… μικροποσά!

«Αμαρτωλή» Ιταλία και «φτωχή» Ελλάδα
Στην Ιταλία, πάντως, έχουν μία έφεση στο συγκεκριμένο σπορ. Διότι δεν αφορά απλά μεμονωμένες περιπτώσεις παικτών, αλλά ολόκληρες κατηγορίες και πρωταθλήματα. Η Εισαγγελία της Νάπολι έχει διατάξει έρευνα για 33(!) ομάδες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και ορισμένα από τα μεγαθήρια του ιταλικού ποδοσφαίρου, όπως η πρωταθλήτρια Γιουβέντους, η Μίλαν του άλλοτε πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Νάπολι και η Λάτσιο. Συγκεκριμένα, από το μικροσκόπιο των υπηρεσιών θα περάσουν οι: Γιουβέντους, Μίλαν, Νάπολι, Λάτσιο, Πάρμα, Φιορεντίνα, Πεσκάρα, Παλέρμο, Αταλάντα, Γιούβε Στάμπια, Μπενεβέντο, Τζένοα, Κατάνια, Σπίτσε, Πιατσέντζα, Λιβόρνο, Μπάρι, Βιτσέντζα, Σιένα, Ρετζίνα, Κιέβο, Τσεζένα, Γκροσέτο, Γκούμπιο, Λέτσε, Τερνάνα, Σαμπντόρια, Τριεστίνα, Πορτογκρουάρο, Μπρέσια, Μάντοβα, Αλμπινολέφε και Τορίνο.

Στην Ελλάδα εξυπακούεται πως δεν… κυκλοφορούν τέτοια ποσά. Ωστόσο, ορισμένοι παίκτες που απασχόλησαν κατά καιρούς το ΣΔΟΕ, ήταν ο Ραφίκ Τζιμπούρ, ο Σεμπάστιαν Λέτο και ο Τζιμπρίλ Σισέ. Ο Τζιμπούρ δεν έκανε καν τον κόπο να υποβάλει φορολογικές δηλώσεις από το 2007. Ο Λέτο δεν δήλωσε περίπου 80.000 ευρώ που είχε λάβει από εταιρείες με αθλητικό υλικό, όπως και ο Σισέ, ο οποίος δεν γνώριζε ότι αυτά τα έσοδα δηλώνονται και πρέπει να φορολογηθούν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα