Το άγνωστο παρασκήνιο της επιλογής του Χρήστου Στυλιανίδη

Ανεπίσημα πλην οριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε εντός του Σαββατοκύριακου την εκκρεμότητα με το κυβερνητικό σχήμα του και ειδικότερα με το «ακέφαλο» για έξι ημέρες υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τοποθετώντας τελικά επικεφαλής τον Χρήστο Στυλιανίδη μετά και το «ναυάγιο» με τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

Μέχρι ο Πρωθυπουργός να λάβει απευθείας τη θετική απάντηση του πρώην Επιτρόπου, Χρήστου Στυλιανίδη στην πρότασή του να πιάσει τα ηνία του νεοσύστατου υπουργείου και από την Κύπρο να συμμετέχει πλέον στην ελληνική πολιτική σκηνή, λαμβάνοντας τιμητική πολιτογράφηση, ελάχιστοι γνώριζαν σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» την πρωθυπουργική επιλογή.

Κι όμως οι επαφές των δύο ανδρών είχαν αρχίσει αρκετές ημέρες προτού ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κλείσει επισήμως χθες την εκκρεμότητα, ανακοινώνοντας τα δύο νέα κυβερνητικά στελέχη, καθώς την υφυπουργική θέση ανέλαβε ο έμπειρος αξιωματικός, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Ευάγγελος Τουρνάς.

Ενημερωμένες πηγές, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει προσωπικά τον πρώην Επίτροπο καθώς διατηρούσαν επαφές τόσο στην περίοδο της ευρωπαϊκής διαδρομής του Στυλιανίδη (2014 -2019) όσο και αργότερα, γεγονός που διευκόλυνε τις απευθείας συνομιλίες των τελευταίων ημερών.

Επιπλέον, ο Στυλιανίδης ήταν ενήμερος εδώ και μήνες για τις διαδικασίες αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας, έχοντας επαφές στην Αθήνα με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Και από το Σάββατο βρισκόταν στις Βρυξέλλες, προετοιμάζοντας την εγκατάστασή του στην Αθήνα.

Η τελευταία επικοινωνία για το θέμα ήταν το προχθεσινό τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

«Δεν είναι απλώς ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση», έλεγαν κυβερνητικές πηγές για τον Στυλιανίδη, «αλλά ο καλύτερος Ευρωπαίος πολιτικός για το συγκεκριμένο πεδίο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα