Το «αναρχικό τρίγωνο» της Μεσογείου

Ως «αναρχικό τρίγωνο» χαρακτηρίζει Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία σε έκθεση της η Europol, αποδίδοντας στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές αντάρτικό πόλης.

Στην έκθεσή της για το 2012 η Εuropol αναβαθμίζει τον ρόλο της ελληνικής οργάνωσης στο διεθνές αντάρτικο πόλης, ενώ περιέχει εκτενή αναφορά στην απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στον σταθμό του μετρό του Αιγάλεω τον Φεβρουάριο 2012, για την οποία σημειώνει ότι ήταν η πρώτη όσο κι απροειδοποίητη επίθεση στο ελληνικό μετρό, αναφέρει το Βήμα. Οπως αναφέρει το έγγραφο, η μείωση των ενόπλων επιθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μειωθεί μέσα σε έναν χρόνο περίπου 50% καθώς για το 2012 σημειώθηκαν 18 ένοπλες επιθέσεις και το 2011, έγιναν 37.

Την ίδια ώρα, στην έκθεση αναφέρεται στην ιταλική εγκληματική ομάδα FAI (Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία) στην οποία έχουν αναφερθεί αρκετές φορές οι έγκλειστοι «Πυρήνες». Για την FAI η Εuropol είναι μεγάλη απειλή ενώ με αφορμή μια επίθεση της οργάνωσης επισημαίνεται πως έχει κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια το καλοκαίρι του 2010 από τη «Σέχτα Επαναστατών».

Τέλος, επισημαίνεται ότι «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διεθνής συντονισμός στη δράση ένοπλων οργανώσεων. Το διεθνές επαναστατικό μέτωπο που δημιουργήθηκε από πρωτοβουλία της “Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς” έχει μια οριζόντια δομή από άτυπες ομάδες που δεν είναι σε απευθείας επαφή μαζί τους αλλά επικοινωνούν μέσα από κοινές στοχεύσεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα