Το απόγευμα απαντά ο Θεοδωράκης

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απογευματινή (18.00) εκδήλωση του Ποταμιού στο Ζάππειο με θέμα το Μακεδονικό. Εκεί όπου αναμένεται να παραβρεθεί και ο Σταύρος Θεοδωράκης και να τοποθετηθεί αφενός μεν στην ανεξαρτητοποίηση των Αμυρά-Ψαριανού, όσο και στο ότι το Ποτάμι δεν λογίζεται ως κοινοβουλευτική ομάδα.

Σε ότι αφορά την εκδήλωση, όπως υποστηρίζουν από την Σεβαστουπόλεως: “Διπλωμάτες, επιστήμονες, άνθρωποι που γνωρίζουν όλες τις πτυχές του «Μακεδονικού», θα απαντήσουν σε όλα τα ζητήματα που προβληματίζουν τους Έλληνες”. Συντονιστής θα είναι ο Παύλος Τσίμας, ενώ στην συζήτηση θα παρέμβουν ο Στέφανος Μάνος και ο Νίκος Δήμου. Οι 18 ερωτήσεις που θα απαντηθούν είναι οι ακόλουθες:

  1. «Macedonia is Greece» λένε στα συλλαλητήρια και σήμερα και το 1992. Δεν ισχύει; Απαντά ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης.
  2. Ποια ήταν η πληθυσμιακή σύνθεση της Μακεδονίας την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων και ποια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Η απάντηση από τον καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας Γιάννη Κωννσταντινίδη.,
  3. Από πότε οι γείτονες μας λένε ότι είναι «Μακεδόνες» και ποια ήταν διαχρονικά η αντίδραση του ελληνικού κράτους; Απαντά ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Θάνος Βερεμής.
  4. Τι γλώσσα μιλούν σήμερα οι γείτονες μας και τι γλώσσα μιλούσε ο Μέγας Αλέξανδρος; Η απάντηση από τον πρέσβη ε.τ. Δημήτρη Μοσχόπουλο.
  5. Πώς περιέγραφαν τους κατοίκους της Μακεδονίας στις αρχές του 20ου αιώνα η Πηνελόπη Δέλτα και ο Στρατής Μυριβήλης; Την απάντηση θα δώσει ο Δημήτρης Αντωνίου, Δρ. Ιστορίας και Πολιτισμού.
  6. Πως αντέδρασε η Ελλάδα στη δημιουργία της «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και πως την αντιμετωπίζαμε για μισό αιώνα και μέχρι το 1995; Θα εξηγήσει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Αλέξης Ηρακλείδης.
  7. Πώς φτάσαμε στην εθνική γραμμή της «σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις» και ποια ήταν η στάση των πρωθυπουργών Κ. Σημίτη, Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου; Τον λόγο σε αυτή την ερώτηση έχει η καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά.
  8. Με ποιο τρόπο οι ηγέτες της πΓΔΜ, Κ. Γκλιγκόροφ, Ν. Γκρουέφσκι και Ζ. Ζάεφ, καθόρισαν τη στάση της γειτονικής χώρας; Πως προώθησαν ή πως υπονόμευσαν τις πιθανές λύσεις; Απαντά ο Γιάννης Αρμακόλας, καθηγητής Βαλκανικών Σπουδών.
  9. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τη Διεθνή Κοινότητα να επιζητά τώρα μια λύση στη διένεξη Ελλάδας – πΓΔΜ; Η ενότητα αυτή θα εξηγηθεί από την καθηγήτρια Οικονομικών και πρώην βουλευτή του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη.
  10. Γιατί η Ρωσία και η Τουρκία προσπαθούν να μπλοκάρουν οποιαδήποτε λύση; Ποιοι είναι οι στόχοι των Πούτιν και Ερντογάν στα Βαλκάνια; Θα εξηγήσει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.
  11. Μπορούμε να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία; Μπορούμε να περιμένουμε; Η απάντηση από τον Λουκά Τσούκαλη πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ.
  12. Αναγνωρίζει η Συμφωνία των Πρεσπών «Μακεδονικό έθνος»; Εξηγεί ο πρέσβης ε.τ. Αριστείδης Αγαθοκλής.
  13. Μπορούμε να εμποδίσουμε τους γείτονες μας να αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» και να αποκαλούν τη γλώσσα τους «Μακεδονική»; Η απάντηση από τον Ακαδημαϊκό και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλο.
  14. Αν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών να ξεχάσουμε τον Μακεδονικό χαλβά και όλα τα δικά μας μακεδονικά προϊόντα; Ανάλυση από την υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Ποταμιού, την δημοσιογράφο Οντίν Λιναρδάτου.
  15. Τι εμποδίζει μια επόμενη κυβέρνηση στη γειτονική χώρα να μιλήσει για «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα και να εγείρει αξιώσεις σε ελληνικά εδάφη; Η εξήγηση από τον πρώην Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κι εκ των συνεργατών του Κ. Σημίτη, Χρήστο Ροζάκη.
  16. Δεν θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να τορπιλίζει κάθε λύση, έτσι ώστε κάποια στιγμή να διαμελιστεί η ΠΓΔΜ; Η απάντηση από τον καθηγητή ΜΜΕ, Δημήτρη Ψυχογιό.
  17. Τι σημασία έχει που τη γειτονική χώρα την έχουν αναγνωρίσει 140 χώρες ως «Μακεδονία»; Αν εμείς συνεχίσουμε να μην την αναγνωρίζουμε, όλες αυτές οι χώρες κάποια στιγμή δεν θα αλλάξουν άποψη; Η απάντηση από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Μήτσιο.
  18. Τι θα συμβεί αν η ελληνική Βουλή δεν εγκρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών; Εξηγεί ο Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα