Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη, Μακρόν, Μέρκελ και Αναστασιάδη μετά το μπλόκο στο προσχέδιο

Καθώς δεν περιείχε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας - Νέα συμβιβαστική πρόταση από τον Μητσοτάκη - Το προσχέδιο που είπε "όχι" η Αθήνα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες, συναντήθηκαν οι Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης, μετά το μπλόκο της Αθήνας στο προσχέδιο της Συνόδου.

Η εξέλιξη αυτή έγινε μετά μετά τη 45λεπτη διακοπή που προηγήθηκε, ενώ τη συνάντηση των τεσσάρων αναμένεται να προκύψει ένα νέο κείμενο συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνάντηση αυτή μετέχουν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Κατά πληροφορίες η Ελλάδα έχει καταθέσει ήδη συμβιβαστική πρόταση η οποία συζητείται στην έκτακτη αυτή συνάντηση.

Το μπλόκο της Ελλάδας στο προσχέδιο της Συνόδου

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η Αθήνα μπλοκάρει το προσχέδιο, καθώς στο πρώτο κείμενο που υπάρχει στο τραπέζι δεν περιέχει το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο δεν είχε αναφορά για κυρώσεις, αλλά ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεση της προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου», κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά.

«Δεν γίνεται αποδεκτό, θέλει πολλή δουλειά ακόμη το προσχέδιο» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές. Κάτι που θα μετατρέπει τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες το απόλυτο θρίλερ για τους ευρωπαίους ηγέτες.

Μετά την ελληνική άρνηση διάλειμμα 45 λεπτών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ.

Πάλι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το σημείο του προσχεδίου στο οποίο θα αναφέρεται η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να ξαναγραφεί και να παρουσιαστεί εκ νέου στους 27, μετά από τις  αντιρρήσεις Ελλάδας και Κύπρου.

«Δάκτυλος» Μέρκελ το draft χωρίς αναφορά στην Τουρκία

Είναι προφανές ότι το draft που δεν περιλαμβάνει αναφορά στην Τουρκία, είναι απόρροια της επιρροής της Γερμανίας η οποία δεν επιθυμεί κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Κάτι που άλλωστε διεφάνη και από τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ η οποία προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι θέλουμε εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και τάχθηκε κατά των κυρώσεων.

Στη σύνοδο μίλησε πρώτη η Άνγκελα Μέρκελ, ως προεδρεύουσα χώρα, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήραν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Politico: Αυτό είναι το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής που απέρριψε η Ελλάδα

Η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνει το προσχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Politico, το οποίο ερμηνεύει τις λέξεις ως απειλητικές κυρώσεις.

Ωστόσο, αναφέρει: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους »και« συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.

Το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα