«Το αποτέλεσμα μπορεί να ανατραπεί»

Το τρίποντο που θα φέρει… τούμπα το εκλογικό παιχνίδι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ψάχνει ο συνδυασμός του υποψήφιου περιφερειάρχη Γιάννη Ιωαννίδη. Την αισιοδοξία του, άλλωστε, ότι αυτό το «τρίποντο» μπορεί να μπει εξέφρασε αμέσως μετά από την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος του α΄ γύρου. «Το αποτέλεσμα μπορεί να ανατραπεί. Έχουμε τις δυνάμεις αλλά και τα περιθώρια να βγούμε μπροστά. Αρκεί να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις μέχρι την Κυριακή», ήταν σε αδρές γραμμές το μήνυμα που βγήκε από το επιτελείο του «κόουτς».

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του «γαλάζιου» συνδυασμού «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος όλοι οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού. Αντικείμενο της σύσκεψής; Τι άλλο από την ακτινογράφηση του αποτελέσματος που έβγαλε η αυτοδιοικητική κάλπη στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και απολογισμός όλων των πολιτικών και οργανωτικών ζητημάτων. Από την ατζέντα μία τέτοιας σύσκεψης δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει ο «οδικός χάρτης» που θα πρέπει στρατηγικά να ακολουθηθεί –όπως και έγινε– ώστε να μειωθεί η ψαλίδα που ψωρίζιε τα ποσοστά του Γιάννη Ιωαννίδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα. Είναι για παράδειγμα χαρακτηριστικό ότι στον συνδυασμό του Γιάννη Ιωαννίδη κατέληξαν στην εκτίμηση ότι για τη μεγάλη διαφορά του πρώτου γύρου καταλυτικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι οι πολίτες της Μακεδονίας θέλησαν να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη εκλογική μάχη προκειμένου «να στείλουν μηνύματα στην κεντρική εξουσία, την κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ή ακόμη και σε εμάς. Πολλοί ψήφισαν τιμωρητικά. Αυτό βοήθησε τους δήθεν ανεξάρτητους, ακομμάτιστους».

Αυτό, λοιπόν, είναι το πρώτο σημείο-«ατού» του Απόστολου Τζιτζικώστα που προσπάθησε τα προηγούμενα 24ωρα να αποδομήσει ο Γιάννης Ιωαννίδης. Ειδικότερα ο έχων το επίσημο «γαλάζιο» χρίσμα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανέβασε τους τόνους της κριτικής και χαρακτήρισε τον νυν περιφερειάρχη «παιδί του κομματικού σωλήνα». Συγκεκριμένα, ο «ξανθός» υποστήριξε ότι ο Απ. Τζιτζικώστας ακολουθεί τη «μόδα» και εμφανίζεται ως ανεξάρτητος, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Συσχέτισε δε αυτό το γεγονός με το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής, λέγοντας τα εξής:

«Το πολιτικό κλίμα που επικράτησε στις εκλογές ευνόησε άλλα ψηφοδέλτια που εμφανίζονται ως ανεξάρτητα και υπερκομματικά, ενώ δεν είναι. Μερικοί πάνε, όχι σύμφωνα με τις προσωπικές τους αξίες και αρχές αλλά σύμφωνα με τη μόδα. Η φετινή μόδα λοιπόν επιτάσσει να φορεθούν τα υπερκομματικά! Γι αυτό φορούν τον μανδύα του ανεξάρτητου μέχρι και τα παιδιά του κομματικού σωλήνα».

Κατά τα λοιπά, η προεκλογική τακτική Ιωαννίδη για τον δεύτερο γύρο ξεδιπλώνεται σε επίπεδο προγραμμάτων και στη λογική του να αποκαλυφθεί η ανεπάρκεια του έργου του απερχόμενου περιφερειάρχη. Ένα τέτοιο σημείο είναι, λ.χ., οι καθυστερήσεις που «βλέπει» ο Γ. Ιωαννίδης στην καταπολέμηση των κουνουπιών! Ειδικότερα, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση Τζιτζικώστα για το θέμα των κουνουπιών, τονίζοντας πως υπήρξε καθυστέρηση στις διαδικασίες.

«Δεν έφταναν όλα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν εδώ και δεκαετίες τη Δυτική Θεσσαλονίκη, φέτος ήρθαν και τα κουνούπια!», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Ιωαννίδης και συνέχισε:

«Όπου βρεθεί κανείς στις Δυτικές Συνοικίες, θα ακούσει παράπονα για το θέμα αυτό. Ακριβώς επειδή η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθυστέρησε τις διαδικασίες, το Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα! Όπως όμως εκτιμούν οι ειδικοί, αυτό θα είναι «δώρο – άδωρο» καθώς καθυστερήσαμε τόσο πολύ και πλέον η θερμοκρασία είναι υψηλή, ενώ οι ορυζώνες καλύφθηκαν με νερό. Οι δύο αυτοί παράγοντες κάνουν το Πρόγραμμα σχεδόν… άχρηστο. Αποτελεσματική αντιμετώπιση θα υπήρχε μόνο εάν είχαν αρχίσει οι ψεκασμοί από τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυτό δεν το κατάφεραν».

Κλείνοντας τις δηλώσεις τους ο Γ. Ιωαννίδης «κάρφωσε» τον Απ. Τζιτζικώστα λέγοντας πως «στην επικοινωνία και τη διαφήμιση αποδείχθηκαν ειδήμονες. Αλλά εκεί που έπρεπε να είναι πραγματικά αποτελεσματικοί, είναι ανεπαρκείς και απόντες». Κάλεσε δε τους πολίτες «να δουν και να αξιολογήσουν το έργο της Περιφέρειας μέσα από την αλήθεια και όχι μέσα από την πανάκριβη προεκλογική καμπάνια του κ. Τζιτζικώστα».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα