Το χαρτοφυλάκιο Τζιτζικώστα έφερε πλατιά χαμόγελα στο Μαξίμου
Οι προσπάθειες Μητσοτάκη, πριν και μετά την επανεκλογή της φον Ντερ Λάιεν, απέδωσαν καρπούς, καθώς ο κ. Τζιτζικώστας ως Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, θα χειρίζεται το σημαντικότερο χαρτοφυλάκιο που έχει αναλάβει η χώρα, με σημαντικούς πόρους και ισχυρή διεύθυνση
Απόλυτη ικανοποίηση υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για το χαρτοφυλάκιο, που εξασφάλισε στη χώρα στο νέο Κολλέγιο των Επιτρόπων.
Η ανακοίνωση της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν για την ανάθεση στον Απόστολο Τζιτζικώστα των Βιώσιμων Μεταφορών και του Τουρισμού έφερε χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο, αν και το μήνυμα για την τελική απόφαση τους Προέδρου της Κομισιόν είχε φτάσει τις τελευταίες ώρες στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Πρόκειται για το σημαντικότερο χαρτοφυλάκιο που έχει αναλάβει η Ελλάδα, το οποίο διαθέτει πολύ σημαντικούς πόρους και ισχυρή διεύθυνση.
«Στόχος επετεύχθη», όπως σημείωσε συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη λίγη ώρα αργότερα, θυμίζοντας ότι από την στιγμή της επανεκλογής της κ. Φον Ντερ Λάιεν η Αθήνα είχε ξεκαθαρίσει ότι διεκδικεί μία καλή θέση στο τραπέζι της επόμενης Επιτροπής που θα αντανακλά την πρόοδο της χώρας την τελευταία πενταετία και τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, δεν είχε κρύψει πως ανέμενε να αναγνωριστεί και η στήριξη που παρείχε προσωπικά. Μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ είχαν υπογράψει την υποψηφιότητα της νέας Προέδρου στο συνέδριο του ΕΛΚ και είχαν διαπραγματευτεί τα ανώτατα αξιώματα εκ μέρους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η επιλογή του εν λόγω χαρτοφυλακίου αναδεικνύει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τη στρατηγική της θέση ως χώρα-πύλη για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου. Ενώ αντανακλά παράλληλα το κύρος που έχει οικοδομήσει η χώρα μας στην Ε.Ε και τη δυνατότητά της να διεκδικεί και να πετυχαίνει όσα της αξίζουν σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Την περίοδο 2021 – 2027 μόνο οι πόροι για τον τομέα των μεταφορών ανέρχονται σε 26 δισ. ευρώ, ενώ διευρύνθηκαν οι αρμοδιότητες με την προσθήκη του Τουρισμού, ο οποίος «αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, η οποία είναι πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα και έχει συμβάλει με προτάσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού και της βελτίωσης των υποδομών», σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό που είχε συζητήσει το θέμα με την κ. Φον Ντερ Λάιεν. Ο κ. Τζιτζικώστας καλείται να διαχειριστεί σημαντικά έργα και κοινοτικούς πόρους όπως το Connecting Europe Facility, που συνιστά το ΕΣΠΑ των δικτύων. Πρόκειται για το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε για χρηματοδότηση στρατηγικών επενδύσεων στα δίκτυα μεταφορών, την ενέργεια και τα ψηφιακά.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα
«Αντανακλά την αναβάθμιση της θέσης της πατρίδας μας και τον σημαντικό ρόλο της στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές, ειδικά προς την ευρύτερη Βαλκανική, περιοχή που ακόμη απαιτεί ενίσχυση των υποδομών της, από τις οποίες θα επωφεληθεί η χώρα μας, αποκτώντας απρόσκοπτη σύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός χαιρετίζοντας τις επίσημες ανακοινώσεις.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι έχει μια συνολική και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη, με επίκεντρο τις στρατηγικές επενδύσεις για σημαντικές υποδομές, πράσινες μεταφορές και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, φέρνοντας τελικά την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της», σημείωσε ο νέος Έλληνας Επίτροπος, Απόστολος Τζιτζικώστας στην πρώτη του δήλωση μετά την επίσημη ανακοίνωση της ανάληψης των καθηκόντων του.