Το δίλημμα Καμμένου με φόντο το Μνημόνιο

Τα επόμενα 24ωρα θα είναι από τα πιο δύσκολα στην πολιτική διαδρομή του Πάνου Καμμένου ως προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το μεγάλο ερώτημα είναι «τι θα κάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαστεί να υπαναχωρήσει από την “κόκκινη γραμμή” για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά».

Θα ρίξει… τορπίλη στον Αλέξη Τσίπρα ή θα τον στηρίξει, όντας όμως πλέον ανακόλουθος προς τις θέσεις του; Η απόφαση του κ. Καμμένου μόνο εύκολη δεν είναι, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αποχωρήσει από το Πεντάγωνο. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Οι ΑΝΕΛ, το κόμμα που ο ίδιος δημιούργησε, κατόρθωσε να μπει στην Βουλή, αλλά και να γίνει κυβερνητικός εταίρος ενισχύοντας, μάλιστα, δημοσκοπικά τα ποσοστά του. Αυτή την ώρα, οι εισηγήσεις που φτάνουν στα αυτιά του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι πως η παραμονή στην κυβέρνηση σε περίπτωση που τα οικονομικά μέτρα που θα επιβληθούν είναι όσο σκληρά περιγράφονται, μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική. Κάτι που δεν αφορά μόνο τον ΦΠΑ στα νησιά.

Παράλληλα, αρκετοί επισημαίνουν ότι αν ο Πάνος Καμμένος δεν υλοποιήσει τουλάχιστον όσα είχε υποσχεθεί στους στρατιωτικούς προεκλογικά θα υπάρξει πρόβλημα. Ο ίδιος έχει κατά καιρούς διαβεβαιώσει ότι τα χρήματα για να αποκατασταθούν οι μισθοί των στρατιωτικών υπάρχουν. Όμως η οικονομική κατάσταση που επικρατεί, η έλλειψη ρευστότητας και τώρα τα νέα μέτρα που έρχονται κάνουν μάλλον δύσκολη την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεών του.

Στην εξίσωση, ωστόσο, πρέπει να βάλουμε και την προσωπική σχέση που έχουν αναπτύξει οι κ.κ. Καμμένος και Τσίπρας, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φιλική. Όσο μπορεί κανείς να πει ότι υπάρχουν φιλίες στην πολιτική. Όπως και να ‘χει, μέχρι την τελευταία στιγμή, κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την παρουσία του προέδρου των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα της… ταμπακιέρας. Των μέτρων, δηλαδή, πως ως αντιμνημονιακός ξόρκιζε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα