Το διόρθωσε ο Μιλτιάδης – Το «μάζεψε» ο Βορίδης

«Κακή κληρονομιά η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε στη Βουλή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τον Μάκη Βορίδη απευθυνόμενο προς τον Βελόπουλο να τονίζει ότι «είναι κακή η συμφωνία. Θα αμβλύνουμε τις συνέπειες»

Την περασμένη Παρασκευή, 19/7, η «Α» είχε αναρτήσει στον ιστότοπό της –αλλά και στην έντυπη έκδοσή της το Σάββατο, 20/7– ένα ρεπορτάζ το οποίο επεσήμανε τις αστοχίες δύο μελών της κυβέρνησης (κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Βαρβιτσιώτης) σχετικά με αναφορά τους στη Συμφωνία των Πρεσπών:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ: Πρώτα την καταψήφισαν, τώρα την καλοβλέπουν

Χρησιμοποιήθηκε η λέξη «αστοχία» γιατί εν τη ρήμη του λόγου τους και οι δύο προβεβλημένοι πολιτικοί χρησιμοποίησαν φράσεις όπως:

–«Η απαραίτητη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον».

–«Έχουν επιλυθεί τα πολιτικά ζητήματα της Συμφωνίας».

Και όλα αυτά, όταν ο πρόεδρος της παράταξης και νυν πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως Εθνικό λάθος.

Οι δύο παραπάνω φράσεις έδωσαν πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, αφού η έννοιά τους διαστρεβλώθηκε από τους κ.κ. Τσίπρα, Βελόπουλο, Βαρουφάκη και βεβαίως από την κα Γεννηματά.

Την επόμενη ημέρα, δηλαδή σήμερα, Κυριακή 21/7, χρειάστηκε η σθεναρή τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος απαντώντας στον Κυριάκο Βελόπουλο έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, υπενθυμίζοντάς του ότι από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προεκλογικά η Συμφωνία είχε χαρακτηριστεί από ως κακή.

Βεβαίως, και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, τοποθετήθηκε ανάλογα, αίροντας την παρεξήγηση που είχε δημιουργήσει η αρχική του δήλωση.

Έχουμε τη γνώμη ότι τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ τι λένε, γιατί ακόμη και μια λεκτική αστοχία είναι σίγουρο ότι θα γίνει στοιχείο εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση όλη την επόμενη τετραετία.

Ας δούμε όμως τι ελέχθη στη Βουλή, όπως ήδη κατεγράφη.

Κόντρα με το καλημέρα, Βορίδη-Βελόπουλου -Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κόντρα με το καλημέρα

Η συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται πως είναι το θέμα που επιλέγει ο πρόεδρος της ελληνικής λύσεις Κυριάκος Βελόπουλος για να κοντράρει την κυβέρνηση από τα Δεξιά.

Έτσι σήμερα είχαμε την πρώτη αντιπαράθεση του με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Μάκη Βορίδη. Η αφορμή δόθηκε από τον κ.Βορίδη οποίος σχολιάζοντας τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της ΝΔ στο Μακεδονικό είπε: «Μας εγκαλέσατε για ασυνέπεια όταν προεκλογικά τοποθετηθήκαμε και είπαμε ότι είναι μια κακή συμφωνία», ανέφερε ο κ. Βορίδης με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης να τον καλεί να απαντήσει εάν θα υπογράψει πρόταση Προανακριτική Επιτροπή κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

«Η θέση της ΝΔ ήταν ξεκάθαρη από την αρχή μέχρι το τέλος, εσείς ζητούσατε την ακύρωση της συμφωνίας και πήρατε 3%, εμείς λέγαμε η ακύρωση θα οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα και λέμε να αμβλύνουμε τις συνέπειες», απάντησε ο Μάκης Βορίδης.

Στο θέμα παρενέβη στην ομιλία του και ο Πάνος Σκουρλέτης από τον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας τυχοδιωκτισμό και πατροκάπηλη ρητορεία στη ΝΔ.

Βούλτεψη σε Βελόπουλο: Πατριδοκαπηλία η στάση σου για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η αντιπαράθεση όμως συνεχίστηκε αυτή τη φορά μεταξύ του κ. Βελόπουλου και της Σοφίας Βούλτεψη η οποία χαρακτήρισε την στάση του κ. Βελόπουλου γύρω από το μακεδονικό ως πατριδοκαπηλία.

«Δύο κόμματα από την προηγούμενη Βουλή εξαφανίστηκαν διότι εμφανίζονταν ότι είχαν μόνο αυτά το μονοπώλιο της αγάπης για την πατρίδα. Ο λαός έχει το ένστικτο και ξεχωρίζει τον πραγματικό πατριωτισμό από την πατριδοκαπηλία. Μια φιλική συμβουλή σας κάνω, αν σκοπεύετε να συνεχίσετε αυτή την ίδια μοίρα μπορείτε να συνεχίσετε, ο δρόμος είναι γνωστός.

Ο κ. Βελόπουλος αντέδρασε έντονα λέγοντας στην κ. Βούλτεψη ότι δεν μπορεί να βαφτίσει την ελληνική λύση όπως θέλει. «Δεν περίμενα ποτέ η Νέα Δημοκρατία και ο ΣυΡιζΑ να συμφωνήσουν στην λασπολογία κατά της ελληνικής λύσης. Κανείς δεν είναι εδώ μέσα Ιωάννης Βαπτιστής να βαφτίζει άλλους ανθρώπους. Αν κάποιοι μας λένε πατριδοκάπηλους μπορώ και εγώ να πω ότι είναι πατριδοκτόνοι και Μακεδονοκτονοι,να σταματήσει αυτή ιστορία για να μην πάμε πιο κάτω. Περιμένω τις 20 υπογραφές βουλευτών για να δούμε την ιστορία της προανακριτικής για τον Κοτζια. Ας αφήσουμε τις ετικέτες, δεν επιτρέπω σε κανέναν να λέει την ελληνική λύση όπως θέλει αυτός».

Ο Βελόπουλος εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της σκληρής Δεξιάς και του Λαϊκισμού

Ώς εκπρόσωπος της σκληρής δεξιάς και του λαϊκισμού εμφανίστηκε από το βήμα του κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος χθες, στην ομιλία του ως αρχηγός του κόμματός του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο κ. Βελόπουλος επιδίωξε να πάρει την θέση που κατείχαν με την πολιτική τους φρασεολογία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πριν φυσικά συγκυβερνήσουν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αρχικά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό γιατί δεν αφιερώσει αρκετό χρόνο στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και γιατί δεν έθεσε συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές στην προκλητικότητα της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στην επένδυση του ελληνικού ανέφερε πως το καζίνο που θα δημιουργηθεί θα φτωχοποίηση τους αθηναίους ενώ έφτασε στο σημείο να πει πως οι ουρανοξύστες που θα χτιστούν εντός του ελληνικού θα κόψουν την κατεύθυνση των μελτεμιών προς τα νότια προάστια. «Το Ελληνικό είναι πολεοδομικό έκτρωμα. Ουρανοξύστες στο αραλιακό μέτωπο να κόβουν τα μελτέμια και σε σεισμογενή περιοχή. Πού πάμε;»

Πιο σκληρός ήταν στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών αφού κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να υπογράψουν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες για το υπογράφηκε η συμφωνία των Πρεσπών. Από τα Δεξιά βγήκε ο κ. Βελόπουλός και για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου «Εμείς για το άσυλο προτείναμε και πολιτοφυλακή να γίνει. Όμως κανείς δεν μιλάει για το παραεμπόριο που κάνουν οι καθηγητές. Σταματήστε τις κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια».

 

Βαρβιτσιώτης: «Η κυβέρνηση μας παίρνει την κακή κληρονομιά της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απάντησε σήμερα στις επικρίσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα είπε πριν λίγες μέρες σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι φεύγοντας από το Μέγαρο Μαξίμου πήραν μαζί τους και την μονταζιέρα παραποίησης δηλώσεων και πρόσθεσε πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να βελτιώσει τις αρνητικές πλευρές της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης «αυτή η συμφωνία είναι μία κακή συμφωνία και αυτή τη συμφωνία η Νέα Δημοκρατία την πολέμησε και έκανε οτιδήποτε ήταν δυνατόν και να μην υπογραφεί και να μην κυρωθεί. Ομως αυτή η συμφωνία είναι μία κληρονομιά την οποία παίρνει αυτή η κυβέρνηση μαζί με όλες τις άλλες προβληματικές κληρονομιές που παίρνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη ν δουλέψει με αυτή την κακή συμφωνία μέσα σε στενά περιθώρια για να κάνει τα αποτελέσματα της πολύ καλύτερα. «Δύο είναι τα πεδία στα οποία μπορούμε να δουλέψουμε το πεδίο της οικονομίας, δηλαδή οι επιχειρήσεις, τα προϊόντα που πρέπει να τα ενισχύσουμε και να δώσουμε την ώθηση που χρειάζονται. Και φυσικά να κατοχυρώσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την αυθεντικότητα τους. Δεύτερο πεδίο τα θέματα του αλυτρωτισμού. Θα είμαστε σε διαρκή διαδικασία παρακολούθησης και εξέλιξης των προβλέψεων της συμφωνίας αλλά πολύ περισσότερο όταν ανοίξει η ευρωπαϊκή πορεία του βόρειου γείτονα μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση τότε σε κάθε στάδιο θα είμαστε εκεί να παρακολουθούμε. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουν τα δυτικά Βαλκάνια προς την Ευρώπη αλλά χωρίς εκπτώσεις ούτε σε θέματα αλυτρωτισμού ούτε σε θέματα που έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου».

Διαβάστε επίσης