Το διπλό κινεζικό «στοίχημα» του Δ. Κοπελούζου

Ως deal επιχειρηματικής εξωστρέφειας από το πάνω ράφι –για να κλέψουμε την ποδοσφαιρική ορολογία των ημερών– χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς την τελευταία συμφωνία που πέτυχε ο Όμιλος Κοπελούζου με εταίρο έναν κινεζικό κολοσσό.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Ο λόγος για την CHINA ENERGY INVESTMENT CORPORATION Ltd, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία παραγωγής ενέργειας, τόσο από συμβατικές όσο και από ανανεώσιμες πηγές. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η CHΙNΑ ENERGY είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου από άνθρακα στον κόσμο, τότε δικαιολογούνται τα χαμόγελα στο Μαρούσι όπου εδρεύει το στρατηγείο του πολυσχιδούς ελληνικού επενδυτικού ομίλου.

Η στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Κοπελούζου με την China Energy συνίσταται στην είσοδο των Κινέζων στο μετοχικό κεφάλαιο σημαντικού χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων που κατασκευάζει η ελληνική εταιρεία, καθώς και στην από κοινού υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη συνεργασίας τους και στους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συνεργασία των δύο Ομίλων τόσο στον τομέα της πράσινης ενέργειας όσο και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στοχεύει να επεκταθεί στα Βαλκάνια αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Νούμερα που ζαλίζουν

Για να αποτιμηθεί το μέγεθος και η σημασία της ελληνο-σινικής επιχειρηματικης σύμπραξης, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η China Energy είναι μια σημαντική κρατική εταιρεία με απευθείας επιτήρηση από την Κεντρική Κυβέρνηση της Κίνας και μια από τις πρωτοπόρους κρατικές επενδυτικές εταιρείες. Πρόσφατα ιδρυθείσα ως «παιδί» της συγχώνευσης της China Guodian Corporation και της Shenhua Group, η China Energy «γράφει» νούμερα που ζαλίζουν: η εταιρεία συστήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2017 με μετοχικό κεφάλαιο 132 δισ. κινέζικα RMB (που αντιστοιχεί σε 17, 028 δισ. ευρώ), με συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 1.826,35 δισ. RMB (σ.σ. περίπου 235,6 δισ. ευρώ), 66 θυγατρικές και 350.000 υπαλλήλους.

Η China Energy εδρεύει στο Πεκίνο, διαθέτει 7 εταιρείες εισηγμένες στα χρηματιστήρια στη Σαγκάη και το Σενζέν, καθώς και 3 εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Όπως προαναφέρθηκε, ο κινεζικός κολοσσός αποτελεί τον παγκόσμιο ηγέτη στην παραγωγή άνθρακα, τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και από αιολικά, καθώς και τον μεγαλύτερο παραγωγό χημικών και υγρών καυσίμων από άνθρακα. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενούς και δευτερογενούς ενέργειας στην Κίνα.

Η China Energy έχει οκτώ επιχειρηματικές μονάδες που περιλαμβάνουν την παραγωγή άνθρακα, την ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα, τις νέες ενεργειακές τεχνολογίες, την υδροηλεκτρική παραγωγή, τις μεταφορές, την παραγωγή χημικών, την περιβαλλοντική τεχνολογία και την χρηματοδότηση βιομηχανικών έργων.


Η CHINA ENERGY ΕΧΕΙ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 17 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ, ΚΑΤΕΧΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 235,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ, ΔΙΑΘΕΤΕΙ 66 ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ 350.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ!


 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ:

«Καταλύτης για την ολοκλήρωση σημαντικών
επενδύσεων η σύμπραξή μας με την China Energy»

Αναφερόμενος επιγραμματικά στη μεγάλη συνεργασία και σε ό,τι αυτή φέρνει, ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος, δήλωσε ότι το ελληνικό γκρουπ πιστεύει στην καθαρή ενέργεια και στις προοπτικές της Ελλάδας. «Η συνεργασία μας με την CHINA ENERGY είναι άριστη και εδράζεται στη σοβαρότητα, την αξιοπιστία και τη συνέπεια των δύο πλευρών», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε:

«Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία αυτή θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων και θα προαγάγει την ενεργειακή βιομηχανία της Ελλάδας, αλλά και την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιρειών σε πολλούς τομείς της οικονομίας».

 

 

Διαβάστε επίσης