Το ΔΝΤ δικαιώνει κερκυραίο κουρέα

Ο κερκυραίος Σπύρος Πρίφτης έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν η Κομισιόν, στην οποία είχε απευθυνθεί με επιστολή του, τον ενημέρωσε πως θα επενέβαινε προκειμένου να αίρονταν οι περιορισμοί που τον εμπόδιζαν να ανοίξει το δικό του κουρείο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, μολονότι το επάγγελμα θεωρητικώς δεν ήταν κλειστό. Για όσους δεν το γνωρίζουν, με παλαιότερη νομοθετική διάταξη ο κάθε επίδοξος ιδιοκτήτης κομμωτηρίου-απόφοιτος Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών (ΕΕΣ) έπρεπε να έχει τουλάχιστον δύο χρόνια προϋπηρεσίας προκειμένου να λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Χάρη και στην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο νόμος άλλαξε το 2013, απλουστεύοντας τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι και τα κουρεία-κομμωτήρια. Ωστόσο, δεν έχει καταργηθεί το Π.Δ. 133/2005, το οποίο απαιτεί δύο χρόνια προϋπηρεσίας από αποφοίτους ΕΕΣ για να μπορούν να πάρουν άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Α», ο κ. Πρίφτης απευθύνθηκε εκ νέου και στην αντιπροσωπεία τού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, η οποία του απάντησε πριν λίγες ημέρες πως συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη μείωση των μη αναγκαίων περιορισμών και για την απόκτηση επαγγελματικής άδειας κομμωτηρίου. Όσον αφορά την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, το ΔΝΤ συνιστά στον κ. Πρίφτη να απευθυνθεί στην Κομισιόν γιατί αυτή έχει τόσο τη γνώση όσο και τη δικαιοδοσία ώστε να συμβουλεύει τις εθνικές Αρχές επί του θέματος με βάση τις Οδηγίες και τους Κανονισμούς τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης