Το ΔΝΤ κρίνει το χρέος…

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λήψη απόφασης σχετικά με το ελληνικό χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (έστω και την τελευταία) στιγμή θα γείρει την πλάστιγγα είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μήνυμα στους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος, από τη στιγμή που η Ελλάδα τήρησε τις δικές της και προχώρησε τις μεταρρυθμίσεις πιο γρήγορα από κάθε άλλον, έστειλε από την ελληνική Βουλή ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας σε ακόμη πιο θετικούς τόνους όσα είπε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Pacta sunt servanda», είπε χαρακτηριστικά στα λατινικά («οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»), υπογραμμίζοντας ότι καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έκανε πιο γρήγορες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα.

O πρόεδρος της Κομισιόν με τις δηλώσεις είπε όλα εκείνα που συζητούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες, καθώς κανείς δεν τολμά να τα ξεστομίσει δημόσια. Το πολιτικό κόστος άλλωστε στο εσωτερικό άλλων χωρών είναι υψηλό: πώς μπορεί κανείς να πει ότι θα χαριστεί χρέος στην Ελλάδα την οποία χρηματοδοτούσαν τόσα χρόνια;

Για αυτό η συζήτηση πλέον επικεντρώνεται στο ύψος της ελάφρυνσης του χρέους και όχι αν αυτό θα γίνει. Το τελευταίο είναι δεδομένο. Και αν εν τέλει το ΔΝΤ συμμετάσχει, τότε θα είναι και μεγαλύτερου ύψους.

Η ευρωζώνη «έχει φτάσει σε μια κρίσιμη στιγμή», δηλώνει στους «Financial Times» από την πλευρά του o Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Bruno Le Maire. «Πρέπει τώρα να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε για το μέλλον και τα μέτρα για το χρέος».

ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ
ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟ 180% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΗΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΞΙΟΧΡΕΗ

Πρόθυμη υπό προϋποθέσεις η Γερμανία

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης για μήνες δουλεύουν πάνω σε έναν τρόπο να εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα, που το συνολικό δημόσιο χρέος αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ της, μπορεί να παραμείνει αξιόχρεη. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να βρεθεί στα νύχια των αρπακτικών των αγορών, οπότε και όλες οι θυσίες των τελευταίων χωρών θα πάνε στον βρόντο. Και αυτό το κυβερνείο των Βρυξελλών σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να συμβεί, καθώς θα αναδείκνυε την αποτυχία των πολιτικών αποφάσεων.

Την ίδια ώρα, σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ είναι πρόθυμη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπό προϋποθέσεις, γράφει η «Handelsblatt».

«Μία αδύναμη ανάπτυξη δεν θα νομιμοποιεί αυτομάτως την Ελλάδα να μην αποπληρώσει το χρέος της», αναφέρει το έγγραφο. Η ρήτρα ανάπτυξης θα ενεργοποιείται μόνο σε συνδυασμό με τακτικές αξιολογήσεις της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας, σημειώνεται. Επίσης προτείνεται να υπάρχει και μία ρήτρα αυτόματης διακοπής της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους, σε περίπτωση μη προώθησης των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την άποψη των δανειστών. Επιπλέον, προτείνεται να μη συνδεθεί το σύνολο των ελαφρύνσεων με προϋποθέσεις, ενώ υπάρχει και η σκέψη να επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα σταδιακά και με προϋπόθεση την παραμονή της Ελλάδας σε σωστή οικονομική πορεία. Επίσης υπάρχει η σκέψη να μπει ως προϋπόθεση να μην αναιρεθεί καμία από τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος του ESM.

H Γερμανία πάντως θα κληθεί να σηκώσει το βάρος των επιλογών της, καθώς το ΔΝΤ ξεκινά την διαπραγμάτευση από τα 100 δισ. ευρώ.

«Ο Όλαφ Σολτς είναι ένας σοβαρός και συγκρατημένος πολιτικός, ο οποίος δεν κάνει αστεία δημοσίως. Απαντά μόνον όταν έχει απάντηση στο ερώτημα που τίθεται και απαντά – ακόμα και αν αυτό είναι συχνά βαρετό, ακόμα και αλαζονικό», γράφει η γερμανική «Die Welt» σε ανάλυσή της για την Ελλάδα.

«Αλλά κάποιες φορές οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στον νέο υπ. Οικονομικών να έχει τον χρόνο που θα ήθελε. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι συνθήκες καθορίζονται σε κάποιο βαθμό και από το ΔΝΤ. Ο θεσμός της Ουάσιγκτον, που ήταν ιδιαίτερα “κουμπωμένος” στο ζήτημα συμμετοχής στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, τώρα θέλει να συμμετάσχει. Για να το κάνει αυτό, χρειάζεται τη δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους της υπερχρεωμένης χώρας από τους Ευρωπαίους και τον Σολτς», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Μέχρι στιγμής το ΔΝΤ ζητούσε ελάφρυνση χρέους ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ, ως όρο συμμετοχής του στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Αθήνα. Η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρει τη μερίδα του λέοντος, κάτι για το οποίο απλά δεν ήθελε να δώσει εξηγήσεις ο υπ. Οικονομικών», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Πιέζει ο χρόνος

Ο λογαριασμός για τους αμέτοχους παρατηρητές –απλοποιημένος– έχει ως εξής κατά την εφημερίδα: Το τρίτο πακέτο βοήθειας ανέρχεται σε 86 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ θα συμμετέχει πιθανότατα με 1,6 δισ. ευρώ. Για τους Ευρωπαίους πιστωτές το ποσό τότε θα ήταν, επί συνόλου 330 δισ. ευρώ δημοσίου χρέους, 100 δισ. ευρώ περίπου για άφεση του χρέους της Αθήνας έναντι 1,6 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, εάν το ΔΝΤ δεν είναι έτοιμο για παραχωρήσεις. «Ο Σολτς, λοιπόν, βρίσκεται μπροστά σε ένα δυσεπίλυτο δίλημμα. Γιατί, ακόμα και εάν ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να μετατρέψει τον ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θέλουν να παραιτηθούν από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ως μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης», σημειώνει η «Die Welt».

 

 

Ο χρόνος πλέον πιέζει όλες τις πλευρές στο τραπέζι και στόχος είναι μια κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου και σε πολιτική συμφωνία στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα