Το ΔΝΤ στυλώνει τα πόδια και η Αθήνα «ψάχνεται»

Πολύ πιο δύσκολες απ’ ότι αρχικά αναμένονταν και απ’ ότι διαρρέει η κυβέρνηση, αποδεικνύονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους «θεσμούς» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το γεγονός δε ότι οι δανειστές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε μία κοινή γραμμή αποτελεί ένα επιπλέον εμπόδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στο πώς θα χειριστούν το θέμα του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας, καθώς και το εάν απαιτούνται νέα μέτρα για το 2018, αλλά και τι μεγέθους. Το ΔΝΤ επιμένει ότι με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα δεν θα επιτύχει υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Και για να φθάσει στο 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να λάβει μέτρα 4,5 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι με νέες παρεμβάσεις της τάξης του 0,2-0,4% του ΑΕΠ (360-720 εκατ. ευρώ) θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ. Η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές των θεσμών δεν έχει γεφυρωθεί ακόμα. Στο περιβάλλον αυτό, η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς νέα μέτρα. Ωστόσο, αναζητά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τη «χρυσή τομή», καθώς με το ΔΝΤ δεν υπάρχει σημείο επικοινωνίας, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη.

Πλέον, οι επικεφαλής της τρόικας καλούνται να συμφωνήσουν το τι θα ζητήσουν από κοινού από την ελληνική κυβέρνηση εντός των επόμενων ημερών. Το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα από Δευτέρα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά.

Δεν αποκλείεται, πάντως, την κοινή τους θέση να την καθορίσουν όταν θα βρίσκονται στην Αθήνα, παράλληλα με τις συζητήσεις για σύγκλιση στα άλλα θέματα του ελέγχου όπως τα εργασιακά, οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας κλπ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα