Το δώρο του ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο με τις Πρέσπες

Αναβρασμός στην Βόρεια Ελλάδα με την πρόκληση από τη νέα Πρόεδρο να αποκαλέσει τη χώρα ως σκέτη «Μακεδονία»

Σε μία ισορροπία τρόμου σε ό,τι αφορά τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της κινείται εδώ και λίγες ημέρες η κυβέρνηση με αφορμή τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία. 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως είναι γνωστό από την ημέρα που ήρθε προς κύρωση στην Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών το 2018, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι «η κύρωση της δεν μπορεί να αναιρεθεί από την επόμενη κυβέρνηση». Και όντως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έκανε καμία κίνηση για να την αναιρέσει, αλλά ούτε και να την καλυτερεύσει όπως είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές του 2019.

Και η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός ανέπτυξε μία καλή σχέση με τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά μέχρι εκεί. Ούτε έφερε προς ψήφιση στην Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας, όπως ανέφερε η Συμφωνία των Πρεσπών και σε γενικές γραμμές φάνηκε η χώρα να είχε μείνει ικανοποιημένη που πλέον σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και σε όλα τα διεθνή φόρουμ η γείτονα χώρα αναφερόταν ως Βόρεια Μακεδονία.

Εδώ και πολύ καιρό βέβαια τα μηνύματα από τα Σκόπια έδειχναν ότι η κατάσταση δεν ήταν καλή. Το δεξιό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE (που είναι μέλος του ΕΛΚ) ισχυριζόταν ότι θα καταργήσει την Συμφωνία. Και φτάσαμε πλέον στην επόμενη ημέρα στην Βόρεια Μακεδονία. Το VMRO-DPMNE κέρδισε τις εκλογές, αλλά δίχως την απαιτούμενη πλειοψηφία για να κυβερνήσει χωρίς συνεργασίες, ενώ εξέλεξε και την Πρόεδρο της χώρας. Και με το καλημέρα, στην ορκωμοσία της η νέα Πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, έκανε λόγο ότι θα αποκαλεί τη χώρα σκέτο Μακεδονία, παρά το γεγονός ότι στα χαρτιά υπέγραψε ως πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Οπότε τόσο η Αθήνα, ως άμεσα ενδιαφερόμενη, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα. Διότι δεν είναι μόνο η νέα πρόεδρος. Είναι και η νίκη των εθνικιστών του VMRO-DPMNE. Δεν πρόκειται για μια απλή κυβερνητική εναλλαγή, αλλά για ένα «πολιτικό τσουνάμι», όπως αρέσκεται να λέει ο νικητής των εκλογών και προαλειφόμενος για την πρωθυπουργία, Κρίστιαν Μίτσκοσκι.

Αλλά το μείζον πρόβλημα της χώρας έγκειται στο γεγονός ότι μετά την είσοδό της στο ΝΑΤΟ το 2020 το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα μειώθηκε κατακόρυφα, ενώ η υπόσχεση της σύνδεσης με την Ε.Ε., ως ανταμοιβή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν προχώρησε στους ρυθμούς που θέλει η χώρα.

Το αίσθημα εθνικής ταπείνωσης, χωρίς καν επαρκή ανταλλάγματα, κυρίευσε (με τη βοήθεια και μέσων ενημέρωσης συνδεόμενων με τη Ρωσία) μεγάλο μέρος του πληθυσμού και γέννησε οργή. Κάτι που επισημαίνουν και οι γερμανικές εφημερίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» μεταξύ άλλων αναφέρει σε σχετικό άρθρο της ότι «η πλειονότητα του πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία δεν πιστεύει πλέον σε μια επιτυχή πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ». Για το ίδιο θέμα η «TAZ» του Βερολίνου σημείωσει: «Το βλέμμα στρέφεται τώρα στον τρόπο με τον οποίο το VMRO-DPMNE θα αντιμετωπίσει το ευαίσθητο θέμα. Ο αρχηγός του VMRO και μελλοντικός επικεφαλής της κυβέρνησης στα Σκόπια Κρίστιαν Μιτσκόσκι δεν θέλει να αναφέρει το νέο όνομα του κράτους. Ωστόσο, είναι απίθανο να τολμήσει να καταγγείλει μονομερώς τη Συμφωνία των Πρεσπών». Και η αλήθεια είναι ότι ο Μιτσκόσκι για να σχηματίσει κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστεί με τα μικρότερα αλβανικά κόμματα, τα οποία όπως έχει φανεί και στο παρελθόν καίγονται για τη Ευρώπη, καθώς θεωρούν ότι μόνο έτσι θα «κλειδώσουν» τα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας εντός της Βόρειας Μακεδονίας. Επίσης είχαν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπέγραψε ο πρώην πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί η Συμφωνία των Πρεσπών δεν δύναται νομικώς να αναιρεθεί, η πρόβλεψη για erga omnes ονομασία θα καταλυθεί στην πράξη, επιβαρύνοντας αναπόφευκτα το κλίμα. Όπως έχει σημειώσει και στο βιβλίο του «Η Συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό» ο καθηγητής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος «Θεωρητικώς, υπάρχει και το ενδεχόμενο ακύρωσης της Συμφωνίας λόγω θεμελιώδους μεταβολής των περιστάσεων, γνωστής και ως ρήτρας rebus sic stantibus (άρθρο 62 της Συμβάσεως της Βιέννης). Στην πράξη, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να στοιχειοθετηθεί ένα τέτοιο επιχείρημα. Πρέπει να αποδειχθεί ότι μετά την κύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών, επήλθε σημαντικότατη και δυσανάλογη επιβάρυνση των υποχρεώσεων της μίας πλευράς, που ήταν άγνωστη κατά την υπογραφή της. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι δύο πλευρές γνώριζαν πολύ καλά τι υποχρεώσεις ανελάμβαναν». Και όπως επίσης δήλωσε προ ημερών σε τηλεοπτικό σταθμό πριν γίνει αυτό θα πρέπει πρωτίστως να υπάρχει καταγγελία τους ενός από τα δύο μέρη στον ΟΗΕ και σε όλους τους άλλους που εμπλέκονται στην Συμφωνία. Κάτι που σημαίνει για μία χρονοβόρα διαδικασία. Οπότε οι περισσότεροι θεωρούν ως πιθανό ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση να προβεί σε μία κυβίστηση και να αποδεχθεί τη Συμφωνία. Απλά Μιτσκόσκι και Σιλιάνοφσκα για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης θα χρησιμοποιούν στο εσωτερικό σκέτο το Μακεδονία και στις διεθνείς επαφές το Βόρεια Μακεδονία.

Δύσκολος γρίφος

Όμως η όλη εξέλιξη της υπόθεσης μάλλον δημιουργεί ζητήματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πολύ λογικά τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί (όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης) αντέδρασαν στην πρόκληση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. Όμως στα αυτιά όλων όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως λαϊκή δεξιά ακούστηκε λες και η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα υπάρχει αναβρασμός. Εξάλλου αυτό το έχει πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2019 μέχρι και σήμερα.

Οι βορειοελλαδίτες δεν έχουν συγχωρήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα υπέγραψε και ψήφισε την Συμφωνία των Πρεσπών. Τουναντίον την Συμφωνία δεν την ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ. Και τώρα που η κυβέρνηση αναγκάζεται να επικαλεστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών μοιάζει σα να την υποστηρίζει. Και όχι ότι είναι αναγκαίο κακό. Και αυτό ανησυχεί πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Το πώς δηλαδή θα εκληφθεί αυτή η κυβερνητική αντίδραση έναντι της Σιλιάνοφσκα.

Το δώρο του ΣΥΡΙΖΑ

Βέβαια για μία ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα δώρο στην κυβέρνηση. Σε μία προσπάθεια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στριμώξει την κυβέρνηση έκανε μία «μαγική» κίνηση την οποία δεν ανέμενε ούτε το Μαξίμου. Από την Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι θα φέρουν οι ίδιοι προς ψήφιση στην Βουλή τα τρία μνημόνια με την Βόρεια Μακεδονία. Φυσικά τα μνημόνια δεν έχουν τύχη να ψηφιστούν, διότι δεν το επιτρέπει ο κανονισμός. Απλά η Νέα Δημοκρατία θα φανεί για μία ακόμη φορά ότι τάσσεται εναντίον της Συμφωνίας για να μπορέσει να το επικοινωνήσει στους ψηφοφόρους της, που στην μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν ταχθεί εναντίον των Πρσπών.

Χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως «υπάρχουν δύο μέρη σε αυτήν την Συμφωνία. Η Ελλάδα δεν είχε να κάνει πάρα πολλά. Είχε να ψηφίσει στην Βουλή αυτά τα μνημόνια. Η άλλη πλευρά είχε να κάνει πάρα πολλά. Δικαιώνεται η συνειδητή επιλογή μας να μην ψηφιστούν τα μνημόνια από την Ελλάδα. Σκεφθείτε η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας να μην δέχεται ούτε το πρώτο σημείο της Συμφωνίας που είναι το όνομα και εμείς να είχαμε φθάσει στο τέλος της διαδρομής».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα