To εκκλησιαστικό ΤΑΙΠΕΔ και το μεγάλο στοίχημα του Ιερώνυμου

 Στα πρότυπα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα είναι η εταιρεία που θα συστήσουν από κοινού το ελληνικό δημόσιο και η Εκκλησία, με στόχο να αξιοποιηθεί η περιουσία του κλήρου, η οποία ερημώνει.

Σε πρώτη φάση μέτοχοι της εταιρείας αυτής θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, που μοιράζονται τις μετοχές σε ίσο ποσοστό (50% – 50%). Η εταιρεία θα έχει χρονικό ορίζοντα δραστηριοποίησης 99 ετών και μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ. Στην εταιρεία δεν συμμετέχει η Εκκλησία στο σύνολό της μέσω της κεντρικής οικονομικής υπηρεσίας ΕΚΥΟ, αλλά μόνο η Αρχιεπισκοπή.

Αποκλειστικός σκοπός της εταιρείας είναι η διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων επί των οποίων διατηρεί περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή νομικά πρόσωπα ή φορείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία της.

Αυτό που είναι σημαντικό για την Εκκλησία είναι πως, παρά το γεγονός ότι η ΕΑΕΑΠ A.E. (Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας) θα έχει τον πλήρη έλεγχο των ακινήτων, δεν πρόκειται να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.

Για την Εκκλησία η υπόθεση της αξιοποίησης της περιουσίας της δεν είναι νέα και σε καμία περίπτωση o δρόμος δεν είναι στρωμένος με «λουλούδια». Εκτάσεις, κτήματα, ακίνητα και «φιλέτα» σε σημαντικές τοποθεσίες παρέμεναν για δεκαετίες τώρα αναξιοποίητα, προκαλώντας προβλήματα αντί για… έσοδα!

Αν και στην Αρχιεπισκοπή πιστεύουν πως η συνέργεια αυτή μεταξύ Εκκλησίας και Δημοσίου θα έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα, προτίμησαν να γίνει πρώτα μια προσπάθεια με ακίνητα της Αρχιεπισκοπής, ώστε πρώτον να δοκιμασθεί το εγχείρημα και, εφόσον αυτό επιτύχει, να επεκταθεί και σε άλλες Μητροπόλεις, εφόσον βέβαια οι Μητροπολίτες τους το επιθυμούν.

«Ντεμπούτο» με τη Βουλιαγμένη

Όπως όλα δείχνουν, η πρώτη προσπάθεια της νέας εταιρείας θα επικεντρωθεί στην αξιοποίηση της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής στη Βουλιαγμένη. Πρόκειται για μια τεράστια έκταση, την οποία η Εκκλησία ποτέ δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει ουσιαστικά. Για την έκταση αυτή είχε ταξιδέψει ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Κατάρ, όπου διαπίστωσε επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο όμως δεν υλοποιήθηκε, αφού η επένδυση δεν δημιουργούσε το κλίμα ασφάλειας που ήθελαν οι επενδυτές, ενώ αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο εμίρης Αλ Θάνι ήταν μόνο υποσχέσεις.

Οι άνθρωποι της Αρχιεπισκοπής θεωρούν πως η επιτυχία του εγχειρήματος θα έχει πολλαπλά οφέλη. Κάνουν λόγο για δημιουργία θέσεων εργασίας, για σημαντικούς πόρους οι οποίοι θα διατεθούν κατά βάση στο φιλανθρωπικό έργο και τονίζουν πως για πρώτη φορά η Εκκλησία κατορθώνει να αξιοποιήσει την περιουσία της.

Τι λέει ο Ιερώνυμος

Σχεδόν από την ανάρρησή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών, ο κ. Ιερώνυμος προσπαθεί να υλοποιήσει την ιδέα του για συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας στον τομέα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ο Αρχιεπίσκοπος το είχε προαναγγείλει, και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο, στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο του 2009.

Μάλιστα, το σχέδιό του είχε αναλύσει σε τρεις πρωθυπουργούς από τότε. Ο πρώτος στον οποίο είχε θέσει την πρόταση ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Στο πρόσωπό του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε βρει έναν θετικό συνομιλητή, ο οποίος είχε δείξει να πιστεύει στην πρόταση. Η πρωθυπουργία Παπανδρέου, όμως, είχε άδοξο τέλος και μαζί της μπήκε στο χρονοντούλαπο και η ιδέα του Αρχιεπισκόπου.

Ο Λουκάς Παπαδήμος, από την άλλη, αν και έγινε επίσης κοινωνός της πρότασης, δεν την «άγγιξε». Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του δικαστικού, Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος ούτως ή άλλως ήταν ένας μεταβατικός υπηρεσιακός πρωθυπουργός και οι αρμοδιότητές του περιορισμένες. Τελικός αποδέκτης της ιδέας του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος φαίνεται πως πίστεψε σε αυτήν, αφού είδε την ευκαιρία να υλοποιήσει μια πρόταση η οποία όχι μόνο ικανοποιεί την Εκκλησία, αλλά θα φέρει και χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εκτιμούν πως η κίνηση αυτή θα χαρακτηρίσει την αρχιεπισκοπία του Ιερώνυμου, ο οποίος μέσα σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα ενισχύει και τα κρατικά ταμεία αλλά και την Εκκλησία μέσω της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα