Το εκλογικό δίλημμα είναι ήδη σχεδιασμένο από το Μαξίμου

«Κάποτε οι αντιμνημονιακοί έμειναν χωρίς μνημόνια μόνο με το νταούλι στο χέρι. Προσέξτε γιατί και οι κορωνοκάπηλοι θα μείνουν χωρίς κορωνοϊό και τότε τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους;» Αυτή η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη προ μίας εβδομάδας στη Βουλή δίνει το στίγμα της επόμενη ημέρας και τη στόχευση της κυβέρνησης για την επαναφορά σε τροχιά του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το Μέγαρο Μαξίμου κινείται στην παρούσα φάση με ορόσημο το Πάσχα. Στις συσκέψεις που γίνονται, καταγράφεται η εκτίμηση ότι εύκολα ή δύσκολα μέχρι και τις αρχές Μαΐου ο κορωνοϊός θα έχει ελεγχθεί και τα κρούσματα θα έχουν δείξει ρυθμούς υποχώρησης. Παράλληλα, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα έχει μειωθεί για να πάρει ανάσα και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Με βάση μάλιστα την ανάλυση που κάνουν κυβερνητικά στελέχη, μέχρι τα μέσα Μαΐου οι πολίτες θα έχουν αρχίσουν να βλέπουν διαφορά και στην καθημερινότητά τους, προκειμένου όλοι να αισθανθούν σιγά-σιγά την αλλαγή σελίδας που θα επιχειρηθεί, όπως καθορίστηκε ήδη από κατά την παρουσίαση του σχεδίου Ελλάδα 2.0.

Πάντως, τότε θα μπορέσει να γίνει και πιο ορατό το δίλημμα που μπορεί να θέσει το Μαξίμου στους πολίτες. Δηλαδή, τι επιθυμεί η κοινωνία; Μεταρρυθμίσεις και σχεδιασμός, όπως το εγχείρημα του εμβολιασμού, ή «δεύτερη φορά αριστερά που θα είναι αλλιώς» με οργίλους Πολάκηδες να αντιμετωπίζουν την εξουσία ως λάφυρο; Η κυβέρνηση έχει μπροστά της τουλάχιστον δύο δύσκολους μήνες, με την πανδημία να συνεχίζεται και τις  αναπόφευκτες οικονομικές συνέπειες να προκαλούν  πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου. Όμως, μετά από αυτό το δύσκολο δίμηνο, όλα μπορεί να είναι διαφορετικά. Ειδικά εάν περπατήσει η τουριστική περίοδος. Τότε ίσως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάλει νερό στο κρασί του και πάει σε πρόωρες εκλογές, παρά και τις νέες δηλώσεις του την Τετάρτη το βράδυ ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Ιούλιο του 2023.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα