Το ελληνικό «δίλημμα» του Ζελένσκι

Κατά τη ομιλία του στην ελληνική Βουλή θα τολμήσει να ψέξει τον εκλεκτό φίλο του Ερντογάν για την εισβολή κια κατοχή της Κύπρου;

Την ερχόμενη Πέμπτη στις 7 Απριλίου θα πραγματοποιήσει τελικά την διαδικτυακή ομιλία του στην Ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ως γνωστόν, το ραντεβού είχε κλειστεί τηλεφωνικά στις 25 Μαρτίου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο επ’ αφορμή της ελληνικής εθνικής επετείου. Οριστικοποιήθηκε, δε, στο τετ-α-τετ που είχε με τον πρέσβη της Ουκρανίας στη χώρα μας, Σεργκέι Σουτένγκο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Σύμφωνα με όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής κι αν δεν προκύψει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, η ομιλία Ζελένσκι δεν θα ξεπεράσει σε διάρκεια τα 15-20 λεπτά, ενώ οι 300 βουλευτές του κοινοβουλίου θα μπορούν να την παρακολουθήσουν δια ζώσης με ταυτόχρονη μετάφραση και στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Σε επίπεδο περιεχομένου οι πληροφοριοδότες της στήλης δεν περιμένουν κάποια έκπληξη. Οι κεραίες, ωστόσο, της «Α» εντοπίζουν μία διλληματική ιδιαιτερότητα. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το αν ο ηγέτης της χώρας που έχει δεχθεί την εισβολή στο έδαφός της από μία όμορη χώρα θα αναφερθεί στο «ποινικό στρατιωτικό μητρώο» της εκλεκτής σε αυτόν Τουρκίας. Θα αναγνωρίσει, για παράδειγμα, ο πρόεδρος Ζελένσκι ότι οι Ελλαδίτες, Έλληνες και Κύπριοι, έχουν γνωρίσει στο πετσί τους τα επίχειρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που επί 48 χρόνια κρατάει ακρωτηριασμένο και αιχμάλωτο το νησί;

Ή μήπως θα τολμήσει να ψέξει ότι ο γείτονας Ταγίπ παθαίνει… Πούτιν κι όπως έκανε ο «τσάρος» με τους Ρωσόφωνους της Ουκρανίας, έτσι κι ο «σουλτάνος» βάζει επικίνδυνες φιτιλιές στη Θράκη βαφτίζοντας «εθνική» μία μειονότητα που είναι βάσει διεθνούς δικαίου ΜΟΝΟ θρησκευτική;

Η αλήθεια είναι πως ο Ουκρανός ηγέτης όταν στις 17 Μαρτίου μίλησε διαδικτυακά στους βουλευτές του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, δεν φοβήθηκε να ψέξει το Βερολίνο για τον γερμανο-ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, καλώντας μάλιστα τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να «ρίξει το Τείχος» που επιδιώκει μέσω πολέμου να χτίσει «μεταξύ ελευθερίας και ανελευθερίας» ο Πούτιν στην Ευρώπη.

Το… ελληνικό δίλημμα, επομένως, του Ζελένσκι είναι το αν θα πρέπει να χαλάσει τη ζαχαρένια της Άγκυρας. Και πείτε μας απαισιόδοξους αλλά θα στοιχηματίζαμε ότι δεν θα το κάνει…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα