Το ελληνικό παζάρι για το σωσίβιο της οικονομίας

Στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικεί 20 δισ. ευρώ, από τα οποία πιθανότατα τα μισά θα είναι δανεικά μέσω Κομισιόν

Την ερχόμενη Τετάρτη 6 Μαΐου στη Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης θα φανεί εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατάλαβαν την περίεργη κατάσταση που ζει ο πλανήτης και αποφασίσουν όπως Βορράς και Νότος της Ευρώπης πάνε χέρι-χέρι και την επόμενη ημέρα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης θεωρητικά όλοι οι ηγέτες θα ενημερωθούν με κάθε επισημότητα για την προσπάθεια του Σαρλ Μισέλ να τετραγωνίσει τον κύκλο. Ο Βέλγος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ναι μεν θα προτείνει ένα σχέδιο για να ικανοποιηθούν όλοι, όμως το μυστικό κρύβεται στο τι θα πράξει τελικά η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει τον τρόπο όχι μόνο να πείσει Ολλανδούς, Αυστριακούς, Δανούς και Σουηδούς να κάνουν πίσω, αλλά ακόμη και τους Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεζ να βάλουν πολύ νερό στο κρασί τους. Από την πλευρά του, ο τρίτος της παρέας, ο Εμανουέλ Μακρόν, ναι μεν τάσσεται υπέρ του κορωνομόλογου, αλλά δεν τον χαλάει και το Tαμείο Aνάκαμψης. Αυτό που θέλει περισσότερο ο Γάλλος Πρόεδρος είναι να αποκτήσει την άνεση να προχωρήσει σε κρατική ενίσχυση μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως είναι η Air France-KLM και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, δίχως ευρωπαϊκές κυρώσεις. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με βάση το κοινοτικό δίκαιο απαγορεύονται οι κρατικές ενισχύσεις. Για να γίνει κατανοητό πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση του εθνικού αερομεταφορέα της Γαλλίας, αξίζει να σημειωθεί ότι απασχολεί 350.000 εργαζόμενους και αποτελεί το 1% του ΑΕΠ.

Οι δύο προτάσεις

Στο τραπέζι βρίσκονται δύο προτάσεις. Η μία είναι της Άνγκελα Μέρκελ, που μιλάει για πρόσθετους πόρους ύψους 500 δισ. ευρώ με ορίζοντα τα επόμενα δύο με τρία έτη. Και η άλλη που προτάσσεται από τις χώρες του Νότου, αλλά κατά πληροφορίες στηρίζεται και από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που προβλέπει πρόσθετους πόρους ύψους 1,5 τρισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως, με βάση την ευρωπαϊκή παράδοση των συμβιβασμών, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα καταλήξουν σε ένα ποσό της τάξεως του 1-1,3 τρισ. που θα διατεθεί στα κράτη-μέλη τα επόμενα 2-3 χρόνια, με την Ελλάδα να δικαιούται περί των 20 δισ. ευρώ.

Αυτό είναι το εύκολο μέρος της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι άλλες χώρες του Νότου διεκδικούν αυτά τα χρήματα να δοθούν αποκλειστικά με τη μορφή επιχορηγήσεων, ενώ το μπλοκ του Βορρά επιμένει πως οι πόροι αυτοί θα πρέπει να διατεθούν με μορφή δανείων προς τα κράτη-μέλη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έλεγε στους συνεργάτες του, εκτιμά ότι τελικά την ερχόμενη Τετάρτη η Σύνοδος Κορυφής θα αποφασίσει το 50% του ποσού που χρειάζεται η κάθε χώρα να δοθεί με τη μορφή επιχορήγησης και το υπόλοιπο με δάνεια μέσω της Κομισιόν, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Στη Σύνοδο της Τετάρτης, όπως έκανε και την 23η Απριλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ταχθεί στο πλευρό τής Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου τα ποσά που θα αποφασιστούν να ξεκινήσουν να διατίθενται άμεσα και όχι από την 1η Ιανουαρίου του 2021. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει πως πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο το μοντέλο των επιχορηγήσεων και όχι των δανείων προς τα κράτη-μέλη, καθώς η διαφύλαξη του προφίλ χρέους τους είναι προς το συμφέρον συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην προηγούμενη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός τόνισε στους Ευρωπαίους ηγέτες πως «δεν έχουμε το περιθώριο να αυξήσουμε περαιτέρω τον λόγο χρέους/ΑΕΠ, καθώς, εάν οι αγορές δουν κάτι τέτοιο, θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν αδύναμους κρίκους, κάτι που θα υπονόμευε συνολικά τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος».

Από το πακέτο που θα αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής, η Ελλάδα ενδιαφέρεται να πάρει ένα κομμάτι της πίτας ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία σε συνδυασμό με τα 7-8 δισ. ευρώ από το πακέτο των 540 που αποφάσισε το Eurogroup (θα ξεκινήσει η εκταμίευση από την 1η Ιουνίου), αλλά και με την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, που μπορεί να φθάσει στα 20 δισεκατομμύρια, προσφέρουν μία σημαντική ασπίδα ασφαλείας για τη χώρα μας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Αντέχει –σε γενικές γραμμές– ο προϋπολογισμός

Σε προ-υφεσιακό φόντο τα στοιχεία του «θησαυροφύλακα» Θόδωρου Σκυλακάκη, δηλαδή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός σε γενικές γραμμές άντεξε και είχε απώλειες κυρίως από τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 494 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 426 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1.443 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 11,103 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 165 εκατ. ευρώ ή 1,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020.

Από την ανάλυση των στοιχείων διαφαίνεται ότι ο ΦΠΑ του Μαρτίου παρουσίασε υστέρηση της τάξης των 283 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων μείωσης 52 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, ήταν οριακά εκτός στόχου και συγκεκριμένα τα ποσά παρουσιάζονται αυξημένα μόλις κατά 50 εκατ. ευρώ.

Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι η εξέλιξη του προϋπολογισμού τον τρέχοντα μήνα, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους του έτους, καθώς καταβάλλεται ο ΦΠΑ τόσο από τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία όσο και από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, θα φανεί εάν οι υπόχρεοι θα κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων που προβλέπουν μείωση 25% των φορολογικών υποχρεώσεων στην περίπτωση καταβολής τους μέχρι 30 Απριλίου και μείωση 25% του ΦΠΑ, ποσό το οποίο θα συμψηφιστεί με μελλοντικούς φόρους. Εφόσον οι φορολογούμενοι κάνουν χρήση των ανωτέρω μέτρων, ενδεχομένως τα έσοδα του ΦΠΑ να «μαζέψουν» τις δαπάνες που πραγματοποιούνται το διάστημα αυτό, όπως για παράδειγμα το επίδομα των 800 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα