Το ελληνο-γερμανικό στοίχημα στην ενέργεια

Εν αναμονή της επικύρωση του deal ανάμεσα στη ΔΕΗ και την RWE, που αποτελεί διεθνή leader στον κλάδο των ΑΠΕ

Στις 9 Μαρτίου του 2020 που στην Ελλάδα και τη Γερμανία άρχισε να φουντώνει το πρώτο κύμα της πανδημική κρίσης, «φούντωναν» και οι συζητήσεις δύο επιχειρηματικών αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες που αναζητούσαν τον τρόπο και το πεδίο μια ευρύτερης συνεργασίας.

Από τη μία πλευρά του τραπεζιού κάθονταν οι Γερμανοί της RWE, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από την άλλη πλευρά κάθονταν οι Έλληνες της ΔΕΗ. Κι όταν σηκώθηκαν από το τραπέζι οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών είχαν βάλει τις υπογραφές τους σε ένα μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας (ΜοU), βάσει του οποίου θα τίθετο υπό διερεύνηση μία πιθανή σύμπραξη της RWE με τη ΔΕΗ.

Το κέρδος αμοιβαίο: για μεν την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Ελλάδας θα «εισπράξει» πολύτιμο knowhow για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της απολιγνιτοποίησης, για δε RWE η ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ (και) στην Ελλάδα.

Δέκα μήνες αργότερα από εκείνο το ραντεβού στο Βερολίνο το deal φαίνεται να παίρνει συγκεκριμένη μορφή και σχήμα και να μπαίνει στις ράγες πιθανότατα από τον Φεβρουάριο. Τα καλά… μαντάτα «μαρτύρησε» ο υπουργός ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη διαδικτυακή πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνο-γερμανικού Επιμελητήριου είπε την περασμένη Δευτέρα ότι τις προσεχείς ημέρες η επιδιωκόμενη συμφωνία της ΔΕΗ με την RWE θα λάβει την έγκριση της ελληνικής επιχείρησης.

Αναλυτικότερα, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, στόχος της ΔΕΗ και της RWE είναι η εμβληματική αυτή επένδυση να υλοποιηθεί στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και πρόσθεσε ότι αποτελεί μια από τις δύο μεγαλύτερες «πράσινες» επενδύσεις στη χώρα (σ.σ. η δεύτερη είναι η επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια που σχετίζεται με την ηλεκτροκίνηση).

Ο χαρακτηρισμός ως εμβληματικής της επένδυσης της RWE στην Ελλάδα δεν είναι τυχαίος, αφού η ταμπακιέρα αφορά το «στήσιμο» φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 2,5 γιγαβάτ στις εκτάσεις ορυχείων της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα αλλά και τη μετατροπή κάποιων λιγνιτικών μονάδων στην ίδια περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας σε μονάδες με καύση βιομάζας. Πρόκειται για την περιοχή όπου η ΔEH διαθέτει άδειες και σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Σεπτέμβριο στελέχη της γερμανικής εταιρείας έκαναν δια ζώσης «αυτοψία» στις εγκαταστάσεις της δημόσιας επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, έχει ήδη ένα portfolio φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 1,9 GW, εκ των οποίων το 1GW θα δοθεί ως «προίκα» στο κοινοπρακτικό σχήμα που θα συστήσει με την RWE η ελληνική επιχείρηση.

Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί ότι αυτή την περίοδο η RWE «τρέχει» ένα γενναίο πρόγραμμα απόσυρσης μονάδων άνθρακα, με στόχο μέσα στην επόμενη τετραετία να έχει «σβήσει» εργοστάσια συνολικής ισχύος 2.500 MW. Το γεγονός δεν είναι τυχαίο και συμβαδίζει με στον στρατηγικό όραμα της διοίκησης του Γιώργου Στάσση για μετασχηματισμό της ΔΕΗ στο πλαίσιο της αντίστοιχης τάσης ενεργειακού μετασχηματισμού που επιδιώκεται διεθνώς. Και αυτό μοιάζει να είναι τελικά το κοινό στοίχημα της ΔΕΗ και της RWE: η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, αλλά και η εκμετάλλευση των σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών στις ΑΠΕ, δηλαδή στον κλάδο που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τις επόμενες δεκαετίες στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα