Το εντυπωσιακό παλάτι του «σουλτάνου Ερντογάν»

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε στον τουρκικό Τύπο, το νέο προεδρικό μέγαρο που μοιάζει με πραγματικό παλάτι, με τους πολιτικούς αντιπάλους του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, να καταφέρονται με τον πλέον αρνητικό τρόπο εναντίον του.

Το Ak Saray, το νέο κτίριο, έξω από την Αγκυρα, που αποκαλείται και «Λευκό Σεράι» από σήμερα θα είναι το νέο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, έχει 1.000 δωμάτια και γραφεία, τα οποία καταλαμβάνουν έκταση 40.000 τ.μ. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν αίθουσες εκδηλώσεων και χώροι φιλοξενίας επισήμων. Το γραφείο του Τούρκου Προέδρου, όπως σημειώνουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θυμίζει το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Το γραφείο αυτό θα είναι αδιαπέραστο, με ειδικά τοιχώματα, για να μην μπορεί κανείς να ακούει τις συνομιλίες, ακόμη και με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Το κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται σε μια τεράστια έκταση 300.000 τ.μ., η οποία αποψιλώθηκε για να κτιστεί το νέο προεδρικό μέγαρο, και περιλαμβάνει κήπους μοναδικής ομορφιάς, λίμνες και άλλα παρόμοια.

Να σημειώσουμε, πως κόστος της κατασκευής του ξεπέρασε τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ η ανέγερσή του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων για το γεγονός ότι αποψιλώθηκε ένα ολόκληρο δάσος για να χτιστεί.  Την ίδια ώρα, τα αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να αποκηρύξει το παρελθόν της Τουρκίας χτίζοντας παλάτια με πολυτέλειες παρόμοιες με αυτές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τέλος, τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας μεταδίδουν πως αρχικά το παλάτι προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για πρωθυπουργικό μέγαρο, όμως εν τέλει μετατράπηκε σε προεδρικό μέγαρο, θέτοντας εν αχρηστία το ιστορικό Παλάτι Τσανκάγια, που σύμφωνα με τις εντολές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει πιθανότατα μουσείο.

Διαβάστε επίσης