Το Facebook παρέδωσε συνομιλία για παράνομη έκτρωση στην αστυνομία της Νεμπράσκα
Το Facebook παρέδωσε προσωπικά μηνύματα που αντάλλαξαν στην πλατφόρμα μια μητέρα με την κόρη της, στο πλαίσιο μιας έρευνας για μια παράνομη έκτρωση
Το Facebook παρέδωσε στην αστυνομία της Νεμπράσκα προσωπικά μηνύματα που αντάλλαξαν στην πλατφόρμα μια μητέρα με την κόρη της, στο πλαίσιο μιας έρευνας για μια παράνομη έκτρωση, όπως μεταδίδουν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ επικαλούμενα δικαστικά έγγραφα.
Σύμφωνα με το NBC, η συγκεκριμένη έρευνα είχε ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο, προτού το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο προχωρήσει στην ανατροπή της νομολογίας «Ρόου κατά Ουέιντ» που προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες γνωστές περιπτώσεις που η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παραδίδει πληροφορίες σε αστυνομικές Αρχές για υπόθεση παράνομης έκτρωσης, ωστόσο ειδικοί στα δικαιώματα των γυναικών προειδοποιούν ότι αυτό το σενάριο μπορεί να γίνει πολύ πιο συνηθισμένο, καθώς αρκετές πολιτείες οδεύουν προς την ποινικοποίηση της άμβλωσης.
Σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές της κομητείας Μάντισον, η 41χρονη Τζέσικα Μπέρτζες αγόρασε και έδωσε στην κόρη της Σελέστ (που τότε ήταν 17 ετών) χάπια άμβλωσης, και στη συνέχεια τη βοήθησε «να θάψει το έμβρυο» που απέβαλε. Τον περασμένο μήνα, ασκήθηκε δίωξη εις βάρος των δύο γυναικών, που δηλώνουν αθώες. Προς το παρόν ούτε οι ίδιες, ούτε ο δικηγόρος τους έχουν προβεί σε κάποια δήλωση.
Όπως επισημαίνει στην ένορκη κατάθεσή του ο ντετέκτιβ Μπεν ΜακΜπράιντ από το Τμήμα Ερευνών της Αστυνομίας του Νόρφολκ, όλα ξεκίνησαν όταν επικοινώνησε μαζί τους μια γυναίκα που ισχυριζόταν ότι ήταν φίλη της Σελέστ, και κατήγγειλε ότι την είδε να παίρνει το πρώτο χάπι.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νεμπράσκα, η έκτρωση καθίσταται παράνομη 20 εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Στην κατάθεσή του, ο ΜακΜπράιαντ αναφέρει ότι η νεαρή γυναίκα απέβαλε όταν ήταν περίπου 23 εβδομάδων, λίγες μέρες αφότου πήρε τα χάπια.
Ο ΜακΜπράιντ ζήτησε να εκδοθεί ένταλμα τον περασμένο Ιούνιο για πρόσβαση στις ψηφιακές επικοινωνίες της Σελέστ και της μητέρας της, κατάσχεση έξι smartphone και επτά laptop, και εξαναγκασμό του Facebook να παραδώσει τις συνομιλίες ανάμεσα στις δυο γυναίκες.
Στις ηλεκτρονικές συνομιλίες που συμπεριλήφθηκαν στα δικαστικά έγγραφα, μια γυναίκα ονόματι Τζέσικα εμφανίζεται μιλάει με μια χρήστη ονόματι Σελέστ για «εκείνο που παρήγγειλε τον περασμένο μήνα», και να τη συμβουλεύει να περιμένει 24 ώρες μέχρι να πάρει το δεύτερο χάπι.
Το Facebook αποθηκεύει τις περισσότερες πληροφορίες χρηστών σε μορφή απλού κειμένου στους server του, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά ανά πάσα στιγμή, εφόσον της ζητηθεί βάσει εντάλματος. Η εταιρεία λαμβάνει συχνά αιτήματα από τις αστυνομικές Αρχές στο πλαίσιο ερευνών και συμμορφώνεται με αυτά, δίνοντας τις απαιτούμενες πληρφορίες.
«Πουθενά στα έγκυρα εντάλματα που λάβαμε από την τοπική αστυνομία στις αρχές Ιουνίου, πριν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, δεν αναφερόταν η λέξη άμβλωση» τονίζει η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, σε δήλωση που εξέδωσε εχθές το απόγευμα. Όπως εξηγεί, τα εντάλματα αφορούσαν κατηγορίες που σχετίζονται με ποινική έρευνα και τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι οι αστυνομικές Αρχές διερευνούσαν την περίπτωση ενός θνησιγενούς εμβρύου που κάηκε και θάφτηκε, όχι την απόφαση μιας γυναίκας να κάνει έκτρωση.