Το φιάσκο «Κοριόπολις» έχει ονοματεπώνυμο…

Ο εθνικός «εξυγιαντής» Αλέξης Κούγιας και η «εθνική» εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου ήταν οι πρωταγωνιστές ενός δικαστικού φιάσκου που διέσυρε το ποδόσφαιρο

Ήταν 29 Ιουνίου 2011. Στη Βουλή των Ελλήνων περνούσε το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο που έβαζε για τα καλά τη χώρα στα Μνημόνια. Ουδείς μπορούσε να φανταστεί, όταν την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, με φόντο το ακριτικό Καστελόριζο, ανακοίνωσε την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης βάζοντας τη χώρα στον μνημονιακό δρόμο των μέτρων λιτότητας τι θ’ ακολουθούσε….

Η ζωή των Ελλήνων άλλαξε βίαια. Έξω από τη Βουλή τα επεισόδια μαίνονταν μεταξύ διαδηλωτών που αντιδρούσαν στα μέτρα εξοντωτικής λιτότητας και αστυνομικών. Εκείνες τις δύσκολες και σκληρές ώρες, η ελληνική κοινή γνώμη όμως έστρεφε το βλέμμα της κάπου αλλού. Στην… «εξυγίανση» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια βδομάδα πριν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου τεράστια αστυνομική επιχείρηση οδηγούσε σε δεκάδες συλλήψεις ανθρώπων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονταν στο ποδόσφαιρο.

Όλοι μιλούσαν χωρίς να έχουν δει την δικογραφία, για μια υπόθεση δεμένη από παντού, που θα οδηγούσε για τα καλά σε εξοντωτικές ποινές και στη φυλακή τους πρωτεργάτες της. Βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας και πρωταγωνίστρια στην άσκηση διώξεων η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου.

Το περιεχόμενο αυτό της δίωξής της προκάλεσε «σεισμό» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η επιχείρηση της Αστυνομίας ήταν κινηματογραφική. Δεκάδες οι συλλήψεις με θόρυβο που κάλυπτε οτιδήποτε άλλο συνέβαινε στη χώρα. Το περιεχόμενο που έβγαινε με χαρακτηριστική άνεση από καταθέσεις, συνομιλίες, ταινίες –παρά την απαγόρευση στοιχείων της δικογραφίας– αναδείκνυε ως πρώτη ανάγνωση μια πρωτοφανή μπόχα που δημιουργούσε την εικόνα ότι όλα στο ποδόσφαιρο είναι στημένα. Ποιο… Μεσοπρόθεσμο; Ο Μπέος, ο Τσακογιάννης, ο Ψωμιάδης, ο Κομπότης, οι μεγαλοπαράγοντες, οι διαιτητές, το στοίχημα, αυτά είχαν μπει σε πρώτη μοίρα ενδιαφέροντος.

Στο παιχνίδι μπήκαν κατόπιν πρόσκλησης της κα Π. Παπανδρέου και κατέθεσαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και οι διεθνείς ποδοσφαιρικοί οργανισμοί. Η FIFA και η UEFA. Τι κι αν ανέφεραν ότι οι όποιες επισημάνσεις τους αφορούσαν υπέρμετρο στοιχηματισμό σε συγκεκριμένα παιχνίδια και όχι διαπίστωση στημένων αγώνων; Προσφέρθηκε μέσω της προσκλήσεως της, το άλλοθι στον Αλέξη Κούγια να γίνει ο «εθνικός εξυγιαντής» και η Πόπη Παπανδρέου να χαρακτηριστεί ως η «εθνική εισαγγελέας».

Όταν η υπόθεση έφθασε στον ανακριτή Γιώργο Κασίμη, τότε άρχισε το καράβι να… μπάζει. Υπήρξαν διαφωνίες για τις προφυλακίσεις. Η Πόπη Παπανδρέου ενοχλήθηκε και του έστειλε μήνυμα: «Πρόσεξε, γιατί θα έχεις θέμα».

Τι να προσέξει όμως; Πώς ήταν δυνατό να μπει στην σημερινή λογική του Συριζαϊκού δόγματος, «…κάνε τη δίωξη και ας τα βρουν στην ανάκριση και τα δικαστήρια»; Μια δίωξη γίνεται όταν διαπιστώνεται πως υπάρχουν ενδείξεις ενοχής σε ποσοστό 70 και άνω. Γιατί διαφορετικά και δημόσιο χρήμα διασπάται και η Δικαιοσύνη ασχολείται με υποθέσεις που την εξαντλούν και, το κυριότερο, διασύρονται οι πολίτες για τους οποίους υπάρχει αμφισβήτηση του τεκμηρίου της αθωότητας.

Το παγώνι έκανε η ΕΥΠ

Στις 28 Νοεμβρίου 2011 ο 9ος τακτικός ανακριτής του Πρωτοδικείου Αθηνών Γιώργος Κασίμης, ο οποίος διενέργησε την κύρια ανάκριση της υπόθεσης των στημένων αγώνων, απέστειλε επιστολή στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και ζητούσε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, καθώς έβλεπε πολλά… κενά:

«1. Στη δικογραφία υπάρχουν 82 cd που φέρουν επί του σώματός τους την ανυπόγραφη φράση “legal copy” (νόμιμο αντίγραφο). Υπάρχει κάποιο πρωτότυπο;

  1. Τα cd αυτά εισήχθηκαν στη δικογραφία χωρίς διαβιβαστικό έγγραφο. Ποιος είναι ο αποστολέας τους;
  2. Πώς διακινήθηκαν τα cd; Ταχυδρομικώς ή χέρι με χέρι;
  3. Σε ποια υπηρεσία παραδόθηκαν;
  4. Στη δικογραφία υπάρχουν κλασέρ με άγνωστο ακριβώς αριθμό φύλλων χάρτου που περιέχουν δακτυλογραφημένες απομαγνητοφωνήσεις. Πώς εισήχθησαν στη δικογραφία οι απομαγνητοφωνήσεις αυτές (μνεία διαβιβαστικού εγγράφου);
  5. Από ποιο φορέα έγιναν οι απομαγνητοφωνήσεις;
  6. Πώς καθορίστηκε ποια σημεία των συνομιλιών θα απομαγνητοφωνηθούν (α) συνολικώς, β) εν περιλήψει και γ) καθόλου;
  7. Με ποια κριτήρια αναγράφηκε για κάποιες συνομιλίες ότι είναι άνευ ενδιαφέροντος; Γιατί δεν επισυνάφθηκαν και αυτές στη δικογραφία, αφού, ούτως ή άλλως, έγινε η επεξεργασία τους (κάποιο φυσικό πρόσωπο τις άκουσε, ώστε να αποφανθεί ότι δεν χρειάζεται να απομαγνητοφωνηθούν);
  8. Για ποιο λόγο οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, α) δεν φέρουν υπογραφές αυτών που τις απομαγνητοφώνησαν, β) δεν φέρουν (ενιαία ή μη) αρίθμηση και γ) είναι γραμμένες με διαφορετικές γραμματοσειρές και δεν έχουν ενιαία μορφή;
  9. Ποιο φυσικό πρόσωπο παρέλαβε τις επίμαχες απομαγνητοφωνήσεις;».

Ο Γ. Κασίμης στο ίδιο έγγραφο, αφού επισημαίνει ότι παρά τις προσπάθειές του να επικοινωνήσει με κάποιον αρμόδιο της ΕΥΠ δεν βρήκε ανταπόκριση, ζήτησε να ενημερωθεί και για το όνομα του αρμόδιου υπαλλήλου που ασχολήθηκε με τη συγκεκριμένη υπόθεση, προκειμένου να του θέσει διευκρινιστικές ερωτήσεις σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο. Αντί όλων αυτών, η ΕΥΠ απάντησε γενικά και αόριστα ότι «οι 82 ψηφιακοί δίσκοι στους οποίους αναφέρεστε αποτελούν γνήσια αντίγραφα από το σύστημα επισυνδέσεων της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών και γι’ αυτό χαρακτηρίζονται ως νόμιμα αντίγραφα». Εκτός αυτού, η ΕΥΠ στην απαντητική επιστολή της δεν ενημερώνει καν τον ανακριτή ποιος υπάλληλός της ασχολήθηκε με την υπόθεση, ενώ αναφέρεται με υπαινικτικό και ειρωνικό ύφος στην επισήμανσή του ότι δεν βρίσκει κάποιον από την υπηρεσία για να συνεννοηθεί λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η υπηρεσία έχει συγκεκριμένη και γνωστή διεύθυνση στην οποία εδρεύει, τηλέφωνα επαφής, καθώς και διοίκηση με δημοσιοποιημένα στοιχεία ταυτότητας».

Ήταν αυτά τα κενά και τα στοιχεία που… δεν υπήρχαν στα οποία πάτησε ο Αχιλλέας Μπέος για να καταγγείλει την πολιτική δολοπλοκία. Ο πρώην πρόεδρος του Πανιώνιου και του Ολυμπιακού Βόλου που όχι μόνο στερήθηκε το δημαρχιακό θώκο του Βόλου για μεγάλο διάστημα, αλλά οδηγήθηκε στις φυλακές για έναν χρόνο χαρακτήρισε χειρότερο πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Με απήγαγαν ως όμηρο στις φυλακές Ναυπλίου, τουλάχιστον αυτό βίωσα εγώ. Είναι άρρωστο το πολιτικό κατεστημένο και ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα. Ένα από αυτά είμαι εγώ. Αυτό γιατί ήμουν πάντα απέναντί τους. Ο Γιώργος Παπανδρεόυ ήταν ο πιο αποτυχημένος Πρωθυπουργός της χώρας. Διαμορφώθηκε η κατάλληλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα και χωρίς στοιχεία με προφυλάκισαν. Επιστράτευσαν ψευδομάρτυρες και δικαστές και η δικαιοσύνη συμμετείχε σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι. Μπορεί και εν γνώσει της».

Είχε σχηματίσει γνώμη η Εισαγγελέας

Η Πόπη Παπανδρέου θεωρούσε ως «διευθυντές ορχήστρας» των στημένων αγώνων τον Αχιλλέα Μπέο και τον Γιώργο Τσακογιάννη, ενώ απέδιδε «κυρίαρχο ρόλο» στον Μάκη Ψωμιάδη. Η έρευνά της, σε συνδυασμό με τις τηλεφωνικές υποκλοπές την οδήγησαν και σε άλλα πρόσωπα, για τα οποία ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης, καθώς υπέπεσαν στην αντίληψή της «παράνομες δραστηριότητες» για αγώνες της Super League.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2011 η Πόπη Παπανδρέου είχε συναντηθεί με αξιωματούχους της UEFA στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και πήρε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που είχε στα χέρια της έτσι ώστε να «τρέξει» ακόμα πιο διεξοδικά την υπόθεση στον… κατάλληλο χρόνο. Οι καταθέσεις του ειδικού περί στοιχημάτων στην UEFA, Dhont Karl Astere, και του συντονιστή του πειθαρχικού τμήματος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, Graham Leslie Peaker, ήταν αποκαλυπτικές. Οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, χαρακτηρίζοντας τους αγώνες των ελληνικών πρωταθλημάτων διεφθαρμένους, ή ελαφρά ύποπτους. Τα στοιχεία τους όμως αφορούσαν υπέρμετρο στοιχηματισμό και μόνο.

Πώς έπαιξαν με τις ζωές ανθρώπων

Το περίφημο σκάνδαλο «Koriopolis» που εξελίχθηκε σε μέγα φιάσκο, στιγμάτισε τις ζωές δεκάδων ανθρώπων. Ο Αχ. Μπέος προφυλακίστηκε στις 21 Ιουνίου 2011 όταν η αστυνομία έκανε εφόδους και συνέλαβε 14 άτομα που κατηγορούνταν για την υπόθεση των στημένων αγώνων του ποδοσφαίρου. Έμεινε έναν χρόνο στη φυλακή.

Σε αυτό το διάστημα έκανε αλλεπάλληλες αιτήσεις αποφυλάκισης η οποίες απορρίπτονταν. Επίσης τον Δεκέμβριο του 2011 είχε απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον Ιανουάριο του 2012 προσέφυγε στην Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης και τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αιτούμενος την απελευθέρωσή του από το Ανώτατο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου θεωρώντας ότι η προσωρινή κράτησή του ήταν καταχρηστική «αφού δεν αποδεικνύεται η ενοχή του».

Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Πρωτοδικών, Π. Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου ήταν επικεφαλής ομάδας με σκοπό τη χειραγώγηση αγώνων για στοιχηματικούς λόγους. Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε ήταν συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απάτη, εκβιασμό, δωροδοκία και ηθική αυτουργία σε συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα, δηλαδή ολόκληρο σχεδόν τον ποινικό κώδικα.

Για την ίδια υπόθεση είχαν προφυλακιστεί ο ιδιοκτήτης της Ηλιούπολης Γιώργος Τσακογιάννης, ο μπουκμέικερ Βασίλης Καρακούλιας και πρώην «ισχυρός άνδρας» της Καβάλας Μάκης Ψωμιάδης, που για ένα διάστημα παρέμεινε προφυλακισμένος στις φυλακές των Σκοπίων. Επίσης κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε ακόμη 68 φυσικά πρόσωπα (προέδρους ομάδων, προπονητές, ποδοσφαιριστές, μπουκμέικερς και άλλους εμπλεκόμενους).

Όταν έμενε άφωνη η Ελλάδα

Όπως αποδείχθηκε χθες με την απόφαση της Ελληνικής δικαιοσύνης το παιχνίδι ήταν… στημένο αλλά σε άλλο επίπεδο. Ποιος ξεχνάει την «ενοχή» δεκάδων προσώπων του ποδοσφαίρου που έβγαινε από τις κασέτες της ΕΥΠ. Κάθε λίγο και λιγάκι οι διαρροές «σκέπαζαν» τα μνημονιακά μέτρα.

Φιάσκο….τέλος

Ιστορική ημερομηνία αποδεικνύεται για το ελληνικό ποδόσφαιρο η 18η Ιανουαρίου 2019, καθώς σφραγίστηκε ως το φιάσκο του αιώνα η υπόθεση «Koriopolis». Η δικαιοσύνη κινήθηκε με τους… γνωστούς ρυθμούς της, αλλά δικαίωσε σχεδόν στο σύνολό τους όλους τους εμπλεκόμενους από τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Άνθρωποι φυλακίστηκαν, διασύρθηκαν, συκοφαντήθηκαν, οικογένειες ήλθαν στα όριά τους, ομάδες ταλανίστηκαν και όλα αυτά απ’ ότι αποδείχθηκε με τη βούλα της δικαιοσύνης, για κάποια καπρίτσια και πολιτικά παιχνιδάκια.

Το απόλυτο φιάσκο επισημοποιήθηκε σήμερα, καθώς από το σύνολο των 26 κατηγορούμενων που είχαν απομείνει, οι μόνοι που κρίθηκαν ένοχοι ήταν οι «στοιχηματζήδες» και οι παράνομοι μπουκ.

Βάσει της τελεσίδικης απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κηρύχθηκαν αθώοι οι Αχιλλέας Μπέος, Γιάννης Κομπότης, Γιώργος Μποροβήλος και Δημήτρης Μπάκος, ο τεχνικός Νίκος Παντέλης και ο πρώην ποδοσφαιριστής Νικολόπουλος..

Αντίθετα, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους 11 συνολικά πρόσωπα (ανάμεσα στα οποία ο Γιώργος Τσακογιάννης), για τις κατηγορίες της διεξαγωγής παράνομου στοιχήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Αναλυτικά οι ποινές που επιβλήθηκαν:

ΤΣΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: 27 μήνες

ΚΑΡΑΚΟΥΛΙΑΣ: 18 μήνες

ΒΥΘΟΠΟΥΛΟΥ: 18 μήνες

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: 20 μήνες

ΖΑΒΑΝΤΙΑΣ: 12 μήνες

ΓΕΩΡΤΣΙΑΚΟΣ: 18 μήνες

ΝΤΟΤΣΗΣ: 18 μήνες

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: 15 μήνες

ΤΣΕΚΕΡΙΔΗΣ: 12 μήνες

ΓΑΛΑΙΟΣ: 12 μήνες

ΔΙΓΩΝΗΣ: 12 μήνες

Η ποινή για τον Γιώργο Τσακογιάννη είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα. Για τους υπόλοιπους 10 ενόχους η ποινή είναι με τριετή αναστολή.

Το κατά Κούγια σκάνδαλο

Το περίφημο σκάνδαλο Koriopolis, χτίστηκε πάνω σε όσα κατέθεσε ο Αλέξης Κούγιας. Ο ισχυρός άνδρας της Λάρισας ήταν ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας. Ουκ ολίγες φορές μετακινήθηκε από τις θέσεις τους για το ποιοι τελικά έπρεπε να είναι οι ένοχοι. Τον Φεβρουάριο του 2011 κατέθεσε στην αντεισαγγελέα πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου όλα τα περιστατικά που είχαν υποπέσει στην αντίληψή του και τα οποία τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι μια ομάδα προσώπων «έστηνε» παιχνίδια, όχι μόνο για αγωνιστικούς λόγους, αλλά και γιατί τα έπαιζε στο παράνομο στοίχημα.

«Είχα καταγγείλει τότε ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ηλιούπολη Γιώργος Τσακογιάννης τρομοκρατεί όλους τους αντιπάλους τους οποίους αντιμετώπιζε η ΠΑΕ Ηλιούπολη (προπονητές, προέδρους, ποδοσφαιριστές) και τους εξηνάγκαζε στους μεταξύ τους αγώνες να μη χρησιμοποιούν κανέναν από τους βασικούς παίκτες και έτσι η ΠΑΕ Ηλιούπολη κάνοντας ένα ρεκόρ νικών αδιανόητο για το ελληνικό ποδόσφαιρο ανέβηκε στη Β’ εθνική. Αυτήν την καταγγελία μου την έκανα εγγράφως στην ΕΠΟ και στον αθλητικό Εισαγγελέα και στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, στον οποίο με παρέπεμψε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κος Σανιδάς, τον οποίο επίσης ενημέρωσα.

Τότε είχα καταγγείλει και με δημόσιες ανακοινώσεις μου ότι όχι μόνο οι αντίπαλοι της Ηλιούπολης χρησιμοποιούν αναπληρωματικούς της ομάδας, αλλά και όταν παίζουν με την ΠΑΕ Παναχαϊκή χρησιμοποιούν την καλύτερη εντεκάδα τους και φρόντιζαν να τιμωρούν τους παίκτες τους με τέτοιο τρόπο ώστε να παίζουν πάντα πλήρεις εναντίον μας.

Συγχρόνως σε κρίσιμα παιχνίδια η κεντρική επιτροπή διαιτησίας της ΕΠΟ όριζε διαιτητές οι οποίοι έκαναν εγκλήματα εις βάρος της ΠΑΕ Παναχαϊκή και ευνοούσαν την ΠΑΕ Ηλιούπολη. Δεν μπορούσα να βρω εξήγηση, αλλά άνθρωπος που τότε ήταν στην αντιπολίτευση της ΕΠΟ και σκληρός αντίπαλος του Προέδρου της ΕΠΟ κου Βασίλη Γκαγκάτση, ο Βίκτωρας Μητρόπουλος, μου είπε ότι τόσο οι καταγγελίες μου όσο και οι προσπάθειές μου να δικαιωθώ προσφεύγοντας ή καταγγέλλοντας δε θα έχουν καμία τύχη γιατί ο Γιώργος Τσακογιάννης είναι προσωπικός φίλος και προστατεύει τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση, και ότι μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΔ Γιώργο Ψυχομάνη παίζουν ποδόσφαιρο μαζί και με ένα σύμβουλο της ΕΠΟ ονόματι Δεσσύλα στα γήπεδα 5χ5 στα γήπεδα Τσακογιάνη στην Ηλιούπολη. Σημείωση: Ο εκδότης της «Α» χαρακτήρισε τότε ως μυθεύματα τα λεγόμενα του Κούγια.

Προσωπικά δε διασταύρωσα αυτή την πληροφορία αλλά το γεγονός ότι καμία έρευνα δε διετάχθη από την ΕΠΟ για τις καταγγελίες μου, παρά το ότι ανέφερα συγκεκριμένους αγώνες και ήταν εύκολο να εντοπιστούν από τα φύλλα αγώνων αλλά και από τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες. Η όλη δε συμπεριφορά της ΕΠΟ και ειδικά ο ορισμός διαιτητών που είχαν πολύ κακή φήμη και οι οποίοι την επόμενη χρονιά διεγράφησαν (Τζουβάνος από Άρτα, Χρήστου από Βοιωτία), όταν ανέλαβε ο κος Πιλάβιος, μάλλον επιβεβαιώνουν τα γεγονότα και τις υποψίες μου.

Σήμερα η προσωπική μου κρίση είναι ότι και παράγοντες της ΕΠΟ και το περιβάλλον τους, ειδικά ένας μάνατζερ ονόματι Άγγελος Τραυλός, οποίος ήταν στενά συνδεδεμένος με τον Πρόεδρο της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση και ήταν και ο μάνατζερ πολλών ποδοσφαιριστών που εκαλούντο στην Εθνική Ελλάδος και έτσι πετύχαιναν μεταγραφές ήταν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, επιθυμούσαν την άνοδο της Ηλιούπολης στη Β’ εθνική γιατί έτσι θα έλεγχαν ακόμη μία ομάδα από αυτές που συμμετέχουν είτε στο νόμιμο είτε στο παράνομο στοίχημα.

Λόγω της στενής σχέσης μου με το ποδόσφαιρο γνώριζα και γνωρίζω πως στενοί φίλοι του προέδρου της ΕΠΟ από αυτούς που ήταν πρόεδροι ομάδων είτε στη Β’ είτε στην Α’ Εθνική είναι τα εξής πρόσωπα:

Ο πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης και διαιτητής και πρώην μέλος της ΚΕΔ, Γιώργος Μποροβήλος, ο Γιάννης Κομπότης, πρόεδρος της ΠΑΕ-Λεβαδειακός, πρώην πρόεδρος της ένωσης Β και Γ’ Εθνικής και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΠΟ. Την εκλογή του Γιάννη Κομπότη στην προεδρία της Β’ και Γ’ Εθνικής και στην προεδρία της ΕΠΟ υποβοήθησε ο Βασίλης Γκαγκάτσης, ο οποίος τηλεφώνησε και σε μένα προσωπικά για να τον ψηφίσω.

Στενός φίλος του Βασίλη Γκαγκάτση είναι και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Αστέρα Κων/νος Ριαβόγλου, κάτοικος Θεσσαλονίκης, ο οποίος επίσης εξελέγη πρόεδρος της ΕΠΟ με τη στήριξη του Γκαγκάτση. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ-Πανθρακικός Σαββάκης στην ποδοσφαιρική εταιρεία του οποίου απησχολήθη για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ ο γιος του Βασίλη Γκαγκάτση, Μάκης, ο πρόεδρος της ΠΑΕ-Διαγόρας Χρυσοχοΐδης, ο πρόεδρος της ΠΑΕ-ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργος Χριστοβασίλης του οποίου ο Σαββάκης είναι ο λογιστής του στο εργοστάσιο χρωμάτων που διατηρεί στην Κομοτηνή, ο πραγματικός ιδιοκτήτης της ΠΑΕ-Παναργειακός Ιωσήφ Μερτύρης, στενότατος φίλος του Γιώργου Τσακογιάννη, σήμερα που βλέπω τον κατάλογο των παιχνιδιών που θεωρούνται ύποπτα από την ΟΥΕΦΑ διαπιστώνω ότι όλοι αυτοί μέσω των ομάδων τους θεωρούνται ύποπτα πρόσωπα στο στήσιμο αγώνων και προσωπικά θεωρώ ότι αυτό δεν μπορεί να είναι άσχετο και με την επιρροή την οποία είχε ο Βασίλης Γκαγκάτσης στην άνοδο ομάδων από τη Γ στη Β Εθνική και από τη Β’ στην Α’ Εθνική.

Αφού με συνοπτικές διαδικασίες έχουν ανέβει κατηγορίες όλες οι εμπλεκόμενες ομάδες και συγκεκριμένα ο Πανθρακικός, από τα τοπικά πρωταθλήματα, μέσα σε λιγότερο από 5 χρόνια, ανέβηκε στη Σούπερ Λίγκα.

Ο Αγροτικός Αστέρας, από τα τοπικά πρωταθλήματα της Θεσσαλονίκης ανέβηκε στη Β’ Εθνική, ο Διαγόρας, από τα τοπικά πρωταθλήματα της Δωδεκανήσου, ανέβηκε στη Β’ Εθνική. Ο Ολυμπιακός Βόλου, από την πτώχευση οδηγήθηκε στην Α’ Εθνική κατηγορία. Η Καβάλα από τη Δ’ Εθνική ανέβηκε στην Α’ Εθνική.

Προσωπικά δε γνωρίζω εάν είχαν ή έχουν τώρα καλή σχέση με το Βασίλη Γκαγκάτση ο Πρόεδρος του Εθνικού Πειραιά, Νίκος Πηρούνιας, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέας Μπέος και ο πραγματικός ιδιοκτήτης της Καβάλας Μάκης Ψωμιάδης, όπως και ο Γιάννης Κομπότης πρόεδρος της ΠΑΕ Λεβαδειακός, αλλά γνωρίζω ότι έχουν πολύ στενή σχέση όπως με ρωτάτε με τον Γιώργο Τσακογιάννη.

Προσωπικά δε γνωρίζω αν αυτοί αποτελούν ομάδα ανθρώπων οι οποίοι στήνουν αγώνες, αλλά γνωρίζω ότι κάνουν πολύ στενή παρέα μεταξύ τους, παρακολουθούν μαζί τα παιχνίδια των ομάδων τους και για μένα το γεγονός ότι περιλαμβάνονται όλες οι ομάδες τους στον κατάλογο των υπόπτων αγώνων της ΟΥΕΦΑ αποτελεί αφενός έκπληξη, αφετέρου όμως μια πιθανή ένδειξη περί της βασιμότητας των καταγγελιών της ΟΥΕΦΑ.

Δε γνωρίζω συγκεκριμένα γεγονότα για τους συγκεκριμένους αγώνες, όμως ειδικά για το παιχνίδι Πανθρακικός – ΠΑΣ Γιάννινα στη Σούπερ Λίγκα την περίοδο 2009-2010 γνωρίζω ένα γεγονός το οποίο μπορεί να έχει άμεση σχέση με το συγκεκριμένο αγώνα και έχει σχέση με την πολύ στενή προσωπική και επαγγελματική σχέση των δύο ιδιοκτητών και με έναν αγώνα ποδοσφαίρου στο πρωτάθλημα της Β’ εθνικής την περίοδο 2007-2008 όταν την τελευταία αγωνιστική διεξήγετο ο αγώνας ΠΑΕ Ηλυσιακός – ΠΑΕ Πανθρακικός και οι ιδιοκτήτες των ομάδων τότε ήσαν του μεν Ηλυσιακού ο Γιώργος Χριστοβασίλης του δε Πανθρακικού ο Σαββάκης και ενώ το παιχνίδι εκείνο κατά την κρίση μου και με απόδειξη αναμφισβήτητο γεγονός στήθηκε από τους δύο προέδρους και συνεργάτες όπως έχω αναφέρει ανωτέρω με σκοπό να κερδίσει ο Πανθρακικός και να ανέβει στην Α’ Εθνική αντί του ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο τρόπος που στήθηκε το παιχνίδι ήταν να μη χρησιμοποιήσει κατ’ εντολή του Γιώργου Χριστοβασίλη η ΠΑΕ Ηλυσιακός τους βασικούς της παίκτες, αλλά αναπληρωματικούς και εφήβους και δε γνωρίζω εάν και εκείνο το παιχνίδι παίχτηκε στο νόμιμο ή το παράνομο στοίχημα.

Σήμερα είμαι απολύτως βέβαιος ότι στημένο ήταν και το παιχνίδι που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της ΟΥΕΦΑ αφού όλη η Ελλάδα το γνώριζε από πριν και επιβεβαιώθηκε από το γεγονός ότι σε εκείνο μόνο το παιχνίδι χρησιμοποιήθηκε ένας νεαρός τερματοφύλακας ο οποίος κατά την κρίση μου άφησε και τα δύο τέρματα. Την κρίση μου αυτή τη βασίζω και στο βίντεο του αγώνα.

Κατά την προσωπική μου κρίση, στημένο ήταν και το παιχνίδι Καβάλα – ΠΑΣ Γιάννινα κατά την αγωνιστική περίοδο 2008-2009 όπου ο ΠΑΣ Γιάννινα δε χρησιμοποίησε την κανονική του ενδεκάδα αλλά την άλλαξε κατά τα 7/11, εάν θυμάμαι καλά, και για το παιχνίδι αυτό σε μια συζήτηση μου με το Γιώργο Χριστοβασίλη, μου διηγήθηκε μια ιστορία με αστακούς και πιστόλια την οποία αν προκληθώ θα δημοσιοποιήσω.

Θέλω επίσης να καταθέσω ότι γνωρίζω επίσης ένα γεγονός το οποίο κατά την κρίση μου έχει σχέση με τους στημένους αγώνες στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η ποδοσφαιρική ομάδα Διαγόρας. Συγκεκριμένα, συνάντησα στο αεροδρόμιο Αθηνών τον πολύ γνωστό ποδοσφαιριστή Ιβάν Ρούσεφ και όταν τον ρώτησα «Τι είναι αυτά που ακούγονται; Δεν ντρέπεστε λιγάκι με αυτά που γίνονται; Και αφού είστε όλη τη χρονιά απλήρωτοι γιατί συνεχίζετε να παίζεται στο Διαγόρα;» αυτός μου απάντησε: «έχω σιχαθεί το ποδόσφαιρο, αλλά πρέπει να ζήσω εγώ και η οικογένειά μου. Έμπαιναν μέσα και μας έλεγαν: χάστε για να πληρωθείτε».

Δε γνωρίζω συγκεκριμένα για διαιτητές όπως με ρωτάτε αλλά η επιλογή της ΕΠΟ και της ΚΕΔ να ορίζονται και όχι να κληρώνονται οι διαιτητές έδινε και δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που είναι ανέντιμος, είτε από τους παράγοντες της ΕΠΟ είτε από τα μέλη της ΚΕΔ είτε διαιτητές, σε παιχνίδια που θέλεις να προκαθορίσεις το αποτέλεσμα να ορίζεις το διαιτητή τον οποίο ελέγχεις και να σφυρίζει κατά τον τρόπο που εσύ επιθυμείς και να εξασφαλίζεις έτσι το αποτέλεσμα».

Οι νέοι ένοχοι στο κατά Κούγια τροπάριο

Τον Μάρτιο του 2017, ο Αλέξης Κούγιας ανακάλυψε νέους ενόχους και απενοχοποίησε άλλους, τους οποίους θεωρούσε ως βασική πέτρα του σκανδάλου.

“Χρησιμοποιήθηκα σε αυτή την υπόθεση”

Ο Αλέξης Κούγιας υποστήριξε ότι «χρησιμοποιήθηκε» στην συγκεκριμένη υπόθεση, δεν κατονόμασε όμως, από ποιον.

«Δεν δημιούργησα εγώ αυτή την υπόθεση, στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκα. Δεν υπάρχει στο ποδόσφαιρο καθεστώς Κόκκαλη, μετά καθεστώς Πατέρα και μετά καθεστώς Μαρινάκη. Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο το καθεστώς ΕΠΟ. Αυτοί απλά προστάτευαν τις ομάδες τους και χρησιμοποιούσαν το καθεστώς ΕΠΟ. Τα τελευταία χρόνια όλοι οι πρόεδροι των ΕΠΣ, είναι δωροδοκούμενοι. Τις έχουν κάνει σούπερ μάρκετ τις Ενώσεις.

Στη ζωή μου μισώ δύο ανθρώπους, έναν πρώην δικαστή και τον Γιώργο Τσακογιάννη γιατί με εξευτέλισε σαν άνθρωπο με όσα έλεγε για μένα, τη γυναίκα μου και την οικογένειά μου. Τον έχω αδικήσει όμως τον Τσακογιάννη, λόγω αυτών των συμπεριφορών του. Για τον Τσακογιάννη ισχύει ό,τι έχω πει και στις καταθέσεις μου.

Δεν μπορώ να ξέρω όμως αν τα παιχνίδια τα έπαιζε και στο στοίχημα. Ο Τσακογιάννης έχει μία ευθύτητα, είναι ο πιο άντρας απ’ όλους εδώ μέσα. Το τι έχει κάνει στη ζωή του δεν το ξέρω. Οι κρίσεις μου στις καταθέσεις για το κύκλωμα Μπέου, Τσακογιάννη, Παπαδόπουλου κτλ. βασίζεται στις συνομιλίες, έτσι έβγαλα τα συμπεράσματά μου. Και φυσικά από τις κασέτες του Πατέρα…», είπε ο Αλέξης Κούγιας.

Κατηγορούμενος ήταν και ο Αχιλλέας Μπέος.

“Εκτός από τους χαρακτηρισμούς που έχει κάνει για μένα, δεν έχω κάτι άλλο εναντίον του σε προσωπικό επίπεδο. Υποπτεύομαι, αλλά συγκεκριμένα περιστατικά δεν έχω. Μόνο την κασέτα που μου έδωσε ο Πατέρας”, κατέθεσε ο Αλέξης Κούγιας για τον πρώην ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βόλου.

Ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρθηκε στο περιβόητο Ηλιούπολη-Λεβαδειακός 2-4 του 2011, λέγοντας πως «είναι το πιο στημένο ματς που έχω δει», απάντησε σε ερωτήσεις της έδρας για συγκεκριμένα πρόσωπα και έκανε ξανά αναδρομή στα κέντρα ελέγχου του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Υποστήριξε επίσης ότι:

«Αργότερα το κλίμα γύρισε εναντίον μου, με επιθέσεις που δεχόμουν από τον ΣΚΑΪ και τον Θωμαΐδη, όταν πούλησα έναν παίκτη στον Ολυμπιακό και αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις μου με τον Μαρινάκη.

Ναι, στον πρώτο βαθμό είχα καταθέσει ότι μισούσα δύο ανθρώπους, τον Μαρινάκη και τον Τσακογιάννη. Για την κόντρα που είχαμε, λόγω της συμπεριφοράς τους απέναντί μου. Αλλά αυτοί που κυρίως έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι σε αυτή την υπόθεση, δεν είναι».

«Αδίκησα τον Μπέο»

Κατά τη διάρκεια της μαρτυρίας του ο Αλέξης Κούγιας παραδέχθηκε πως αδίκησε τον Αχιλλέα Μπέο, όταν ο δεύτερος τον ρώτησε αν ισχύουν όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του σε βολιώτικο Μέσο.

Για τον Τσακογιάννη: «Για τον Τσακογιάννη δεν ξέρω αν έπαιζε στοιχήματα. Εις βάρος της Παναχαϊκής πάντως έκανε τα πάντα. Οι άλλες ομάδες όταν έπαιζαν με την Ηλιούπολη έβαζαν τους αναπληρωματικούς, τους πιτσιρικάδες. Όταν παίζανε με την Παναχαϊκή έβαζαν τους καλύτερους»

Για τον Κομπότη: «Ο Κομπότης είναι ένα πλουσιόπαιδο. Δεν είναι να τον έχεις αντίπαλο στο ποδόσφαιρο. Είναι μια εξαιρετική προσωπικότητα. Αλλά το ποδόσφαιρο πολλές φορές σε φέρνει σε επαφή με ανθρώπους που δεν θα έκανες παρέα».

Για το Ηλιούπολη – Λεβαδειακός: «Ήταν φανερό ότι η Ηλιούπολη που στο πρώτο ημίχρονο έμοιαζε με Μπαρτσελόνα, στο δεύτερο καθόταν να χάσει. Ο Κομπότης με τον Τσακογιάννη έχουν προσωπική σχέση. Δεν είναι ανάγκη να είχε στηθεί το ματς για τα χρήματα».

Επίλογος

Όλα τα παραπάνω με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών πήγαν στα σκουπίδια. Ο Κούγιας έγινε δημόσιο πρόσωπο σε απίστευτο βαθμό, του παρασχέθηκε αστυνομική προστασία, ενώ συνέχισε με διάφορες άλλες «αποκαλύψεις» με αμφιλεγόμενα αποδεικτικά στοιχεία.

Η Εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου σε ερώτηση που της τέθηκε μετά τη δίωξη, έκανε την τοποθέτηση «Εγώ άσκησα τη δίωξη, τώρα έχουν αναλάβει άλλοι», θεωρώντας έτσι ότι έκανε το καθήκον της.

Οι άνθρωποι όμως που φυλακίστηκαν, διασύρθηκαν, καταστράφηκαν και μετά από οκτώ χρόνια αθωώθηκαν πού θ’ απευθυνθούν για να βρουν το δίκαιο τους; Μάλλον πουθενά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα