Το «γεράκι» τα πήρε όλα (λεφτά και χαλαρή βίζα)

Σε ένα απίστευτο παζάρι, με συνεχείς ανατροπές, αλλαγή στάσεων, εκατέρωθεν πιέσεις και έντονο παρασκήνιο, μετατράπηκε η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία για το προσφυγικό.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, με κάθε τρόπο επιχείρησε να μεγιστοποίηση τα ανταλλάγματα με τα οποία θα γύρναγε στην Άγκυρα, δίνοντας απλά δεσμεύσεις ότι η χώρα του θα συνδράμει στην «ανακούφιση» της Ευρώπης από το πρόβλημα. Το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία. Ανάμεσα στις δράσεις που συζητήθηκαν, είναι η πρόταση να πάρει η Τουρκία πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες από τα ελληνικά νησιά, ανάμεσά τους και Σύρους. Παράλληλα, η ΕΕ θα παίρνει απευθείας από την Τουρκία έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε έναν Σύρο που θα επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά.

Επιπλέον, σύμφωνα με το προσχέδιο, η Ε.Ε. θα δώσει άλλα 3 δισ. ευρώ -όπως ζητούσε η Άγκυρα- έως το τέλος του 2018 για να βοηθήσει την Τουρκία να φιλοξενήσει τους Σύρους, διπλασιάζοντας την αρχική προσφορά της. Επίσης, θα διευκολύνει τη διαδικασία βίζα για τους Τούρκους που θέλουν να επισκεφθούν τη ζώνη Σένγκεν, έως τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή νωρίτερα από ότι είχε σχεδιαστεί.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, καθώς αφαιρεί από την χώρα μας μια σειρά κατηγοριών από κράτη – μέλη όπως αυτά του Βίζενγκραντ, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως μια «τεράστια ανακούφιση».

Σύμφωνα με το προσχέδιο η Τουρκία δεσμεύεται να:
1) Να δεχθεί αμέσως όλους τους παράτυπους μετανάστες που θα περνούν στα Ελληνικά νησιά από τις ακτές της. Αυτή η διαδικασία θα γίνεται για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους.

2) Σε συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση να ορίσει αξιωματούχους της (σύνδεσμοι) στα Hotspot στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και τη Κω, οι οποίοι θα εργάζονται για να διευκολυνθεί η διαδικασία επανεισδοχής.

3) Να εφαρμόσει όλα τα διοικητικά και νομικά μέτρα για να εξυπηρετήσει τους προηγούμενους σκοπούς, συμπεριλαμβάνομένων και των διμερών συμφωνιών με την Ελληνική κυβέρνηση.

4) Να συνεργαστεί αποτελεσματικά με την Ε.Ε. και την Υπατη Αρμοστεία Προσφύγων για να εξασφαλίσει την επανεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων με χρήση της φόρμουλας «για κάθε Σύρο που θα δέχεται πίσω η Τουρκία από τα Ελληνικά νησιά, ένας Σύρος θα εγκαθίσταται από την Τουρκία σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε.

5) Να εφαρμόσει αποτελεσματικά τα προγράμματα και να συνεργαστεί με την Ε.Ε. για την δημιουργία ασφαλών περιοχών για τους πρόσφυγες εντός του Συριακού εδάφους.

Η Ευρώπη δεσμεύεται:
1) Να απομακρύνει πλήρως τους πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά και να αποδεχθεί μόνο όσους πέρασαν στα νησιά μετά από μία συγκεκριμένη ημερομηνία που θα καθοριστεί.

2) Να καλύψει το υφιστάμενο κόστος

3) Αναφορικά με το σημείο 5 του ανακοινωθέντος της 29ης Νοεμβρίου 2015, αντί για τον Οκτώβριο, να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για πραγματοποίηση της άρσης των όρων της βίζας για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη του Σένγκεν, στο τέλος Ιουνίου του 2016, στη βάση ενός οδικού χάρτη.

4) Να προχωρήσει στην αποτελεσματική μετεγκατάσταση των Σύρων από την Τουρκία, στη βάση της φόρμουλας που αναφέρεται στο άρθρο 4 και να συνεργαστεί με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για την δημιουργία ασφαλών ζωνών μέσα στη Συρία.

5) Να προετοιμαστεί για την απόφαση που αφορά άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

6) Να επισπεύσει και να διευκολύνει τη μεταφορά και την εκταμίευση της πίστωσης για τους σύρους πρόσφυγες και θα αποφασίσει για περαιτέρω χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.

7) Να αξιολογεί την πρόοδο από κοινού με την Τουρκία σε μηνιαία βάση και σε κοινά συμφωνημένες και αρμόζουσες τοποθεσίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα