«Το ίδιο αξιόμαχοι και με λιγότερα χρήματα»

Στην αποκάλυψη πως ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων για το 2015 έχει υποστεί σημαντικές περικοπές που φθάνουν το 46% (σχεδόν 2,9 δισ.) σε σχέση με το 2010 και οι πιστώσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων έχουν αντίστοιχα μειωθεί κατά 65%, προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ωστόσο, ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως το αξιόμαχο δεν έχει πληγεί. Ο κ. Δένδιας ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας πως «αιτία της κρίσης δεν είναι τα Μνημόνια, αλλά το μοντέλο του κρατισμού, της δαιμονοποίησης της επιχειρηματικότητας και της ήσσονος προσπάθειας που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια». «Σήμερα, μετά το 2009, ο λαός είναι αρκετά νοήμων για να μην επαναλάβει τα ίδια σφάλματα: Η Ελλάδα χρειάζεται 100.000 νέες επιχειρήσεις και πάνω από 100 δισ. νέες επενδύσεις. Αυτά δεν μπορούν να προκύψουν μέσα από ένα κρατικίστικο μοντέλο, ούτε απ’ τη διαχείριση οιουδήποτε κρατικού προϋπολογισμού στο μέλλον», επεσήμανε ο υπουργός Άμυνας, διαβεβαιώνοντας πως «έχουμε τον τρόπο να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα χώρο όπου η επιχειρηματικότητα δεν θα διώκεται αλλά θα ενθαρρύνεται».

Αναφερόμενος στον τομέα ευθύνης του, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις, παρά την κρίση, επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους να υπερασπίζονται την ελληνική Δημοκρατία και κοινωνία. Από ‘κεί και πέρα, σημείωσε, «η χώρα μπορεί να δει και με διαφορετικό τρόπο τις Ένοπλες Δυνάμεις: Πέραν της δεδομένης εθνικής αποστολής τους, μπορούν να κινηθούν και πέρα απ’ τον παραδοσιακό τους ρόλο, και να διευρύνουν τα όρια του παραδείγματος που δίνουν στην κοινωνία, λειτουργώντας ως κύτταρο παραγωγής τεχνολογίας και καινοτομίας».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν έναν Ενιαίο Φορέα Αμυντικής Έρευνας και Τεχνολογίας, που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Μέσα απ’ αυτόν τον φορέα, μπορεί να γίνουν κύτταρο παραγωγής καινοτομίας και τεχνογνωσίας: Θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα, αν αυτό που καταναλώνει μπορεί να το παράγει, και αυτό μπορεί να γίνει και απολύτως εξαγώγιμο προϊόν, αποτελώντας τεράστιο πλεονέκτημα και για την εξωτερική πολιτική. Το παράδειγμα του Ισραήλ μπορεί να μας δείξει τι μπορεί να παράσχει μια προηγμένη τεχνολογία και βιομηχανία», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Μπορεί να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορούμε να αναδιαρθρώσουμε συνολικά το μοντέλο διαχείρισης των λίγων πόρων που τους δίνονται, και να πετύχουμε καλύτερη εκμετάλλευση, οικονομίες κλίμακας και, τελικά, ένα ουσιαστικά αναβαθμισμένο αποτέλεσμα», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα