Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) γιορτάζει 25 Χρόνια Κοινωφελούς Δράσης

Και προσκαλεί όλους σε ένα γεμάτο, επετειακό SNF Nostos – ξανά από κοντά

Φέτος συμπληρώνονται εικοσιπέντε χρόνια από τότε που το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ξεκίνησε την παγκόσμια κοινωφελή του δράση με συνεργάτες αξιόλογους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που βρίσκονται συνεχώς στην πρώτη γραμμή. Με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο.

Μέχρι σήμερα, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά πάνω από $3,1 δισεκατομμύρια, μέσω περισσότερων από 5.000 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε πάνω από 135 χώρες. Η δράση του Ιδρύματος είναι εξ ορισμού ευρεία, και, ταυτόχρονα, προσβάσιμη καθώς στον πυρήνα της βρίσκεται η αίτηση υποβολής δωρεάς, διαθέσιμη σε όλους τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή κρατικούς φορείς που θα ενδιαφερθούν, κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Αυτή η ανοιχτή προσέγγιση, σε συνδυασμό με την πίστη στη δύναμη των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, έχουν συμβάλει σε τομείς όπως οι τέχνες και ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η υγεία και ο αθλητισμός και η κοινωνική πρόνοια δημιουργώντας, συχνά, μια δυναμική που αλλάζει προς το καλύτερο τις ζωές των ανθρώπων.25 χρόνια

Στο SNF Nostos που ξεκίνησε χθες, προβλήθηκε σήμερα το πρωί, σε πρώτη προβολή, ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 25 λεπτών, που αναδεικνύει τις πολύτιμες συνεργασίες αλλά και τον θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία των 25 χρόνων δράσης του ΙΣΝ σε όλο τον κόσμο.

«Από την πρώτη κιόλας δωρεά του ΙΣΝ, το 1996, που κατέστη εφικτή χάρη στο κληροδότημα που προσέφερε ο ιδρυτής μας, ο αείμνηστος θείος μου, Σταύρος Νιάρχος, η δράση μας ενδυναμώνεται διαρκώς από τους ίδιους τους συνεργάτες μας, τους δωρεοδόχους οργανισμούς, που διαθέτουν την απαραίτητη γνώση αλλά και τεχνογνωσία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Μοιραζόμαστε με εκείνους την ίδια πίστη πως, μια διαφορετική πραγματικότητα είναι εφικτή, και οραματιζόμαστε από κοινού ένα μέλλον που χαρακτηρίζεται, πολύ απλά, από περισσότερη ανθρωπιά. Αυτό το ορόσημο, τα 25 χρόνια του ΙΣΝ, ανήκει σε όλους, και είναι τιμή μας που μπορούμε να το γιορτάσουμε μαζί και από κοντά στο SNF Nostos 2021». 

Η ανοιχτή, ανθρωποκεντρική προσέγγιση του Ιδρύματος διατρέχει και την ετήσια καλοκαιρινή γιορτή του, το SNF Nostos, που φέτος πραγματοποιείται στις 25-29 Αυγούστου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) – τη μεγαλύτερη έως σήμερα μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Καλλιτέχνες που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή της δημιουργίας, μουσικές παραστάσεις, συζητήσεις και προβληματισμοί, οικογενειακή διασκέδαση, συνδυάζονται σε ένα γεμάτο πενθήμερο δράσεων, με ενδιάμεσους σταθμούς το SNF Nostos Conference με θέμα Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη, τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ του ΙΣΝ, τον αγώνα δρόμου SNF Nostos Run και πολλά περισσότερα. Η μεγάλη αυτή γιορτή είναι, όπως πάντα, δωρεάν και ανοιχτή σε όλους.

Στόχος του ΙΣΝ είναι να επιφέρει αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία, σε όλο τον κόσμο, ενισχύοντας μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και προγράμματα που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το φάσμα της αποστολής του ΙΣΝ είναι εξ ορισμού ευρύ, καλύπτοντας δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας.

Το Ίδρυμα δίνει επίσης έμφαση στις συνεργασίες με τον δημόσιο τομέα, όπως καταδεικνύει η Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ, ως αποτελεσματικά μέσα για την αντιμετώπιση σύνθετων κοινωνικών ζητημάτων. Υπό εξέλιξη σήμερα βρίσκεται και η Διεθνής Πρωτοβουλία Δράσης COVID-19 του ΙΣΝ, συνολικού ύψους $100 εκατομμυρίων.

 

Άλλες μεγάλες δωρεές του ΙΣΝ επιδιώκουν να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και στον γόνιμο διάλογο, όπως το SNF Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, να δημιουργήσουν ποιοτικούς δημόσιους χώρους για όλους, όπως η Stavros Niarchos Foundation Library της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, και να προωθήσουν την έρευνα με τη δυνατότητα να βελτιώσουν ζωές, όπως κάνει το SNF – DR River Campus στο Πανεπιστήμιο Rockefeller.

Διαχρονικά, το ΙΣΝ έχει συμβάλλει στη δημιουργία ορισμένων ανεξάρτητων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών που είναι πλέον στενοί συνεργάτες του Ιδρύματος και με τους οποίους το ΙΣΝ μοιράζεται ένα κοινό όραμα, στον αντίστοιχο τομέα δράσης του καθενός:

  • Το iMEdD, το οποίο επιδιώκει να προωθήσει την αριστεία στη δημοσιογραφία, μέσα από μια πληθώρα καινοτόμων προγραμμάτων και ένα ισχυρό δίκτυο επαγγελματιών από τη διεθνή δημοσιογραφία
  • Η Αναγέννηση & Πρόοδος, η οποία βοηθάει να γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα η πεποίθηση ότι, όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, προωθώντας παράλληλα την αθλητική δραστηριότητα ως θεμέλιο για την υγεία του ανθρώπου
  • Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ένα δώρο του Ιδρύματος προς την ελληνική κοινωνία, είναι ένας πραγματικά δημόσιος χώρος στην Αθήνα, που φιλοξενεί την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, έναν από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου της πόλης, και μία σειρά πολιτιστικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες και όλα τα ενδιαφέροντα
  • Η πρωτοβουλία Vamvakou Revival, που επιδιώκει να δώσει νέα ζωή σε ένα μικρό χωριό της Πελοποννήσου, δημιουργώντας ένα πρότυπο για την αγροτική ανάπτυξη

Η μηνιαία σειρά εκδηλώσεων του ΙΣΝ, ΔΙΑΛΟΓΟΙ, που διοργανώνονται από το iMEdD, στοχεύουν να καλλιεργήσουν συζητήσεις για καίρια ζητήματα, μέσα από τον ανοιχτό διάλογο και τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Κάθε καλοκαίρι, το SNF Nostos φέρνει μια γιορτή, δωρεάν και ανοιχτή σε όλους, γεμάτη τολμηρές ιδέες, άπλετη καλοκαιρινή διασκέδαση και και πολύ «μαζί».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα