
Το Ιράν έπληξε πλοίο με κυπριακή σημαία – Έκλεισαν τα Στενά του Ορμούζ, αγνοείται μέλος του πληρώματος
Η Ουάσινγκτον απάντησε με νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών, ενώ η Τεχεράνη κάνει λόγο για πλήγματα σε κρίσιμες στρατιωτικές και ναυτικές υποδομές των ΗΠΑ στην περιοχή
Η ένταση στον Περσικό Κόλπο ανεβαίνει ξανά επικίνδυνα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν νέο κύμα επιθέσεων κατά του Ιράν, μετά την επίθεση που δέχθηκε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με κυπριακή σημαία στα Στενά του Ορμούζ.
Το περιστατικό είχε σοβαρές συνέπειες, καθώς ένα μέλος του πληρώματος εξακολουθεί να αγνοείται, ενώ το πλοίο υπέστη εκτεταμένες ζημιές και δεν μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του. Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη προχώρησε στο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, ενώ εξαπέλυσε επιθέσεις και σε χώρες του Κόλπου, ανεβάζοντας περαιτέρω το θερμόμετρο της κρίσης.
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν τα ξημερώματα της Κυριακής (12/7) νέα στρατιωτικά πλήγματα, ως απάντηση στην επίθεση που σημειώθηκε στα Στενά του Ορμούζ.
Το U.S. Central Command (CENTCOM), το οποίο έχει την ευθύνη των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν «μετά την απροκάλυπτη επίθεση των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης εναντίον του M/V GFS Galaxy, υπό κυπριακή σημαία πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έπλεε στα Στενά του Ορμούζ».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ένα μέλος του πληρώματος αγνοείται και το πλοίο δεν είναι σε θέση να συνεχίσει το ταξίδι του λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε και της σημαντικής ζημιάς στο μηχανοστάσιο».
Αναφερόμενος στην αμερικανική απάντηση, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε ότι «το Ιράν έκανε μια κακή επιλογή» και ότι «τώρα πληρώνει» το τίμημα.
Από την πλευρά της Τεχεράνης, ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ, έστειλε μήνυμα μέσω X, γράφοντας: «Η εποχή των μονομερών συμφωνιών ΤΕΛΕΙΩΣΕ. Σας το είπαμε: τηρήστε τον λόγο σας ή πληρώστε το τίμημα. Η πραγματικότητα χτυπά την πόρτα».
Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν στην αδρανοποίηση δεύτερου πλοίου στα Στενά του Ορμούζ. Σύμφωνα με τους ίδιους, εξαπέλυσαν επίσης βαλλιστική πυραυλική επίθεση κατά της αμερικανικής αεροπορικής βάσης Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι καταστράφηκαν το κέντρο συντήρησης μαχητικών αεροσκαφών και εγκαταστάσεις διοίκησης και ελέγχου.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή τους, οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ακόμη ότι οι αεροδιαστημικές τους δυνάμεις πραγματοποίησαν ισχυρή επίθεση εναντίον πλατφορμών υποστήριξης και ανεφοδιασμού αμερικανικού αεροπλανοφόρου στο λιμάνι Ντουκμ του Ομάν. Όπως υποστήριξαν, η επιχείρηση εντάσσεται στο τρίτο στάδιο της απάντησης στην, όπως τη χαρακτηρίζουν, αμερικανική στρατιωτική «επίθεση».
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) πρόσθεσε ότι βασικός στόχος της επιχείρησης ήταν εγκαταστάσεις επιμελητειακής υποστήριξης που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση αμερικανικών πολεμικών πλοίων.