Το Ισραήλ «δείχνει» τον δρόμο για χορήγηση και 4ης δόσης εμβολίου;

Τι υποστηρίζει ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της χώρας – Περισσότεροι από 2,5 εκατ. Ισραηλινοί έχουν ήδη κάνει τρεις δόσεις

«Δεδομένου ότι ο ιός είναι εδώ και θα συνεχίσει να είναι, πρέπει να προετοιμαστούμε για μια τέταρτη δόση του εμβολίου». Με αυτή την αποστροφή σε ραδιοφωνική συνέντευξή του  ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Ισραήλ, Σαλμάν Ζάρκα, τάραξε τα νερά, δείχνοντας ότι η μάχη με τον κορωνοϊό δεν βαίνει ακόμη προς το τέλος της και σε κάθε περίπτωση αυτό δεν μπορεί γίνει χωρίς επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς, ώστε όχι μόνο να «χτιστεί» άπαξ το τείχος ανοσολογικής απόκρισης αλλά και να διατηρείται υψηλό.

Μιλώντας στο δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο «Kan», ο Ζάρκα ξεκαθάρισε ότι «αυτή θα είναι η ζωή μας από εδώ και πέρα, σε κύματα του ιού», χωρίς ωστόσο να δίνει ένα χρονοδιάγραμμα δυνητικής χορήγησης των τέταρτων εμβολιαστικών δόσεων. Ο διακεκριμένος Ισραηλινός επιστήμονας δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει λόγο για ανάγκη έξτρα εμβολιασμών. Μόλις τον Αύγουστο ο Ζάρκα είχε παραχωρήσει άλλη συνέντευξη στην εφημερίδα «Τhe Times of Israel», στην οποία εξηγούσε ότι δεδομένης της μείωσης των αντισωμάτων –όσο περνάει ο χρόνος– στον οργανισμό είτε όσων έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν νοσήσει «φαίνεται πως κάθε λίγους μήνες –μπορεί να είναι μία φορά το χρόνο ή κάθε πέντε, έξι μήνες– θα χρειαζόμαστε νέο εμβολιασμό».

Θυμίζεται ότι το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που από την 1η Αυγούστου χορηγεί στους πολίτες της τρίτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 με τον αριθμό αυτών να ξεπερνάει σήμερα τα 2,5 εκατομμύρια Ισραηλινούς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα