ΚΙΤΣΟΣ ο ΚΟΡΙΟΣ: Το ανεκπλήρωτο χρέος κατά της τρομοκρατίας

Πιθανότατα λίγοι τον ξέρουν, ακόμη λιγότεροι τον θυμούνται και σίγουρα ελάχιστοι εν Ελλάδι δίνουν την πρέπουσα σημασία στον παγκόσμιο συμβολισμό που «κουβαλάει» η 11η Μαρτίου, η ημερομηνία που έχει καθιερωθεί να τιμάται κάθε χρόνο ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας. Πάλι καλά να λέμε που το θυμήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που σε σχετικό μήνυμά του δεν στάθηκε στα… πατροπαράδοτα ευχολόγια και στους εύκολους συναισθηματισμούς. Αντιθέτως στηλίτευσε την εθνική «αμέλεια» της πολιτείας να μην έχει εκπληρώσει εδώ και πολλά χρόνια το χρέος της να τιμήσει επίσημα σε μία εκδήλωση τα θύματα της τρομοκρατίας.
Ο υπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στην αναφορά του ότι «είναι χρέος ιερό και καθήκον η ψυχή και το μυαλό μας να είναι σε όλους αυτούς που πλήρωσαν με το αίμα τους τον φανατισμό, το μίσος και τη βία», ενώ συμπλήρωσε ότι «η πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού, με την εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας, ήρθε για να βάλει το πρώτο λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια».
Προφανώς αυτό το λιθαράκι είναι μία αρχή αλλά δεν αρκεί. Κι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το γνωρίζει. Το γνωρίζει, δε, με τον δύσκολο τρόπο, αφού μεταξύ των 847 νεκρών και των 5.770 τραυματιών που καταγράφει ο θλιβερός απολογισμός των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν δεχτεί 16 κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα τελευταία 20 χρόνια, υπάρχει ένας δικός του άνθρωπος και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κι ο ίδιος.
Για τους αμνήμονες να θυμίσουμε ότι στις 24 Ιουνίου του 2010, ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά ταχυδρομικό δέμα που για αποδέκτη τον Μ. Χρυσοχοΐδη εξερράγη και σκότωσε τον υπασπιστή του, Γιώργο Βασιλάκη, μέσα στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη κι ενώ ο υπουργός βρισκόταν σε διπλανό γραφείο.
Διαβάστε επίσης