Tο «καλάθι του εργαζόμενου» γεμίζει ο Κυριάκος

Με προσοχή στο να υπάρχει πάντα απόθεμα στα δημόσια ταμεία, οι παροχές που θα ανακοινώσει απόψε ο πρωθυπουργός

«Όσοι αναμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανοίξει το πορτοφόλι απόψε και αύριο στη ΔΕΘ και θα μοιράζει αλόγιστα χρήματα δεξιά κι αριστερά πλανώνται πλάνην οικτρά. Προφανώς έχετε μπλέξει τον κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα. Δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης να τάξει λαγούς με πετραχήλια».

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αυτό μας έλεγε πηγή του Μαξίμου, σε συνομιλία που είχαμε σχετικά με τις αποψινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο σε εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στο πλαίσιο του φόρουμ της Θεσσαλονίκης, που αντικαθιστά τη ΔΕΘ που ματαιώθηκε λόγω κορωνοϊού.

Το καλάθι φέτος, όπως συνηθίζεται να λέγεται κάθε χρόνο όταν ο εκάστοτε πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «καλάθι εργαζομένου». Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στη στήριξη του κόσμου της εργασίας και των μικρομεσαίων που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, θέλοντας να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας για τον κοινωνικό ιστό, μέχρι να τελειώσει η κρίση και να μπορεί, αρχής γενομένης από το 2021, να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Το ευχάριστο είναι ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών έρχονταν καλές ειδήσεις, καθώς τα κρατικά έσοδα τον Αύγουστο πήγαν πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Κι αυτό διότι οι φορολογούμενοι σε μεγάλο βαθμό πλήρωσαν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τον ΦΠΑ. Μάλιστα, πολλοί έτρεξαν να εκμεταλλευτούν τη μείωση για την εφάπαξ καταβολή. Οπότε, ναι μεν το πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα είναι ικανοποιητικό για να ισχυροποιηθεί η ασπίδα κατά της οικονομικής κρίσης που έχει προκληθεί από την πανδημία, αλλά δεν είναι αυτό που θα ήθελε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανακοινώσει πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων, κυρίως έκτακτου και προσωρινού χαρακτήρα. Κι αυτό διότι στόχος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα συνέχισης της πολιτικής στήριξης της οικονομίας που δοκιμάζεται από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά και δημοσιονομικής αυτοσυγκράτησης προς τις αγορές, καθώς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας από το καλοκαίρι του 2018, όταν ο κ. Τσίπρας φόρεσε μέχρι και γραβάτα για να μας πείσει ότι τελειώσαμε με τις μνημονιακές υποχρεώσεις. «Προφανώς, τότε είχε ξεχάσει τι είχε υπογράψει», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Τα έκτακτα μέτρα

Οπότε αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό η διατήρηση έως το τέλος του έτους των έκτακτων φορολογικών μειώσεων που έγιναν το καλοκαίρι για τη στήριξη της οικονομίας. Έτσι, αναμένεται να παραταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στις μεταφορές, τα ροφήματα, της εστίασης και τα τουριστικά πακέτα. Θα παρασταθεί η μειωμένη προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και για το φορολογικό έτος 2021. Επίσης, θα ανακοινωθεί η αναβολή της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών για τα μέσα του 2021 με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα χρηματοδοτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί. Σε ό,τι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης θα ανακοινωθεί σταδιακά η μείωσή της από το 2021 και θα καταργηθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων στο τέλος του 2023.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναγγείλει τη σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς η κρίση δεν επιτρέπει προς το παρόν την πλήρη κατάργησή του.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό ο στόχος του πρωθυπουργού και συνολικά της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί η κρίση τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και το σημαντικότερο να ενισχυθεί η ρευστότητα και να στηριχθεί η εργασία και οι επιχειρήσεις. Ο πρωθυπουργός μη έχοντας ακριβή στοιχεία για το πού θα κάτσει η μπίλια της ύφεσης δεν υπάρχει περίπτωση να αδειάσει τα ταμεία, όπως τον καλούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι μεν θα στηριχθούν όλοι όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αλλά σε καμία περίπτωση, όπως τονίζουν συνεργάτες του, «δεν πρόκειται να αδειάσει τα αποθεματικά, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αγορές καραδοκούν και ξαφνικά η χώρα μπορεί να βρεθεί στα σχοινιά».

Στην ομιλία του πρωθυπουργού απόψε, θα είναι μόνο οι υπουργοί που σχετίζονται άμεσα με την οικονομία και την ανάπτυξη, ενδεικτικό και αυτό για το πού θα επικεντρωθεί η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, η οποία να σημειωθεί ότι θα είναι αισθητά μικρότερη από τα συνηθισμένα ώστε να μην υπάρξει μεγάλη παραμονή στην αίθουσα. Η λέξη «άμεσες» αναμένεται να είναι το κλειδί της φετινής ομιλίας του πρωθυπουργού. Υπό άλλες συνθήκες και με δεδομένο πως αναμένεται το επόμενο διάστημα ένα μεγάλο πακέτο που σε βάθος χρόνου θα φτάνει τα 72 δισ. ευρώ, θα μπορούσε η ομιλία του πρωθυπουργού να περιγράψει την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας με τον μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Αυτό όμως δεν θα γίνει, τουλάχιστον φέτος.

Οι σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας επιτάσσουν ο πρωθυπουργός να επικεντρωθεί στο παρόν. Οι πολίτες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και περιμένουν να ακούσουν άμεσες λύσεις που θα ανακουφίζουν τώρα και όχι μια οραματική ομιλία για κάποιο σχέδιο για ύστερα από ένα ή δύο χρόνια. «Να βγούμε αλώβητοι και όρθιοι από αυτή την κρίση, και το αναπτυξιακό πακέτο των 72 δισ. θα το εξετάσουμε παρακάτω», λένε από το Μαξίμου.

Τι θα πει για τα εθνικά

Η συγκυρία επιβάλλει να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και για την άμυνα της χώρας. Η συνεχής τουρκική προκλητικότητα καθιστά αναγκαία μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη για την Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας ήδη στη φαρέτρα του την προχθεσινή  συνάντηση με τον Μακρόν στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Συνόδου στην Κορσική, είναι πιθανό να μιλήσει με πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τα όσα συμφώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρωθυπουργός πέραν των αμιγώς εξοπλιστικών προγραμμάτων και της ενίσχυσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, θα αναφερθεί και στην ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας. Θα περιγράψει ένα πλαίσιο εξυγίανσης και ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα