Το κεφάλι του Λάσετ επί πίνακι θέλουν οι Χριστιανοδημοκράτες

Η βαριά ήττα έφερε γκρίνια για τον αρχηγό του CDU που βλέπει την καρέκλα του να τρίζει επικίνδυνα

Οι γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου είναι πλέον παρελθόν, το… μέλλον ήδη ξεκίνησε με τις εντολές σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά στον παρόντα χρόνο οι μεγάλοι χαμένοι της κάλπης, οι Χριστιανοδημοκράτες, έχουν αρχίσει την ενδοσκόπηση.

Ως γνωστόν το CDU κατάφερε να πείσει μόλις το 24,1% των Γερμανών ψηφοφόρων κι αυτή είναι μια εκλογική επίδοση που αποτελεί ιστορικό χαμηλό στην μεταπολεμική Γερμανία για τo άλλοτε κραταιό κόμμα της απερχόμενης Άνγκελα Μέρκελ. Αποτέλεσμα αυτής ήταν η συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών κατά 1/5 αλλά και η επιβεβαίωση του κινδύνου να μονιμοποιηθεί το CDU ως τρίτο κόμμα στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας.

Αναπόφευκτα, το… ανάθεμα τη ήττας πέφτει στον επικεφαλής του κόμματος Άρμιν Λάσετ. Πριν καν περάσουν 24 ώρες από το κλείσιμο της κάλπης και της ανακοίνωσης του αποτελέσματος οι πολιτικές επιτροπές του CDU συνεδρίασαν στο Konrad-Adenauer-Haus, στο αρχηγείο του κόμματος στο Βερολίνο και ο Λάσετ δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του. Αντιθέτως δήλωσε ξεκάθαρα ότι «το αποτέλεσμα δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται και δεν μας ικανοποιεί», παραδεχόμενος επιπρόσθετα ότι αν και το κόμμα του κατάφερε να καλύψει τη δημοσκοπική διαφορά που τον χώριζε από τον Όλαφ Σολτς και τους Σοσιαλδημοκράτες, αποτρέποντας παράλληλα την αριστερή συμμαχία, «αυτό δεν ήταν αρκετό».

Παραδέχεται τα λάθη του, αλλά… 

Σύμφωνα με τον αρχηγό του CDU οι λόγοι της ήττας είναι πολύπλευροι και «ακουμπούν» και τον ίδιο. «Έχω κι εγώ μερίδιο της ευθύνης σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά ο Λάσετ και επικεντρώθηκε σε δύο πράγματα. Αφενός ότι θα υπάρξει σε βάθος ανάλυση των λαθών που έκαναν οι Χριστιανοδημοκράτες σε επίπεδο κρατιδίων και περιφερειών. Αφετέρου ότι το κόμμα θα πρέπει να ανανεωθεί σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στην περίπτωση που Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές ηγηθούν της κυβέρνησης.

Το αν η ανανέωση θα αφορά και τον ίδιο τον Λάσετ ο ηττηθείς αρχηγός του CDU δεν το αποκάλυψε αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: ότι η παραδοχή της ήττας και των λαθών του δεν φαίνεται να μετριάζει την εσωκομματική δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του Λάσετ.

Το τι έχει να αντιμετωπίσει ο Λάσετ αποτυπώνεται στη ρητορική αναρώτηση σχολιογράφου της μεγάλης γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung που έγραψε: «Ποιος μπορεί να δώσει στον Άρμιν Λάσετ να καταλάβει ότι τελείωσε; Η αμεριμνησία με την οποία προσπαθεί να κρύψει την πολιτική του αποτυχία είναι ανησυχητική».

Ζητούν αλλαγή φρουράς

Σε αυτό το βαρύ κλίμα οι… μπαλωθιές εναντίον του Λάσετ είναι πλέον ηχηρές και με ονοματεπώνυμο. Παράδειγμα, ο επικεφαλής της νεολαίας του CDU, Τίλμαν Κούμπαν, που εξέφρασε την απογοήτευσή του ορθά-κοφτά λέγοντας: «Χάσαμε. Τελεία και παύλα». Το καμπανάκι στον Λάσετ έκρουσε, εξάλλου, ο πρόεδρος της Σαξωνίας, Μίχαελ Κρέτσμερ, προειδοποίησε πως το μήνυμα των ψηφοφόρων ήταν ξεκάθαρο και πως «αν κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτε, θα οδηγηθούμε στην καταστροφή».

Πιο ξεκάθαρη από όλους η νεαρή βουλευτής της Ρηνανίας-Παλατινάτου, Έλεν Ντεμούτ, που δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες: «Θα ήθελα να υπάρξει συνειδητοποίηση. Χάσατε, δείξτε ευθυκρισία, αποφύγετε να προκαλέσετε κι άλλη βλάβη στην CDU και παραιτηθείτε».

Ακόμη και ισχυροί εσωκομματικοί σύμμαχοι του Άρμιν Λάσετ μοιάζει να του κουνούν το μαντήλι του αποχαιρετισμού. Ανάμεσά τους ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας και αντιπρόεδρος του CDU, Γενς Σπαν, ο οποίος μιλώντας στο Spiegel Online αφού συντάχθηκε με τον αρχηγό του κόμματος ότι θα πρέπει να αναζητηθούν διεξοδικά οι αιτίες που έφεραν τη μεγάλη ήττα, ζήτησε την αλλαγή φρουράς: τα ηνία του κόμματος θα πρέπει να τα αναλάβει η γενιά των σαραντάρηδων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα