Το Κίεβο προετοιμάζεται για τα χειρότερα σενάρια τον χειμώνα

Στο έλεος του Πούτιν τρία εκατομμύρια Ουκρανοί

Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι ώρες για το Κίεβο, με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας να προειδοποιεί τους κατοίκους ότι, εάν η Ρωσία συνεχίσει να βομβαρδίζει την ενεργειακή υποδομή της χώρας, τότε θα πρέπει να προετοιμαστούν να μην έχουν ρεύμα, νερό ή θέρμανση καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν.

«Κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, οι εχθροί μας κάνουν τα πάντα για να μείνει η πόλη χωρίς θέρμανση, χωρίς ρεύμα, χωρίς παροχή νερού, γενικά, οπότε όλοι θα πεθάνουμε» δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο σε κρατικά μέσα ενημέρωσης και πρόσθεσε:

«Το μέλλον της χώρας και το μέλλον του καθενός μας εξαρτάται από το πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για διαφορετικές καταστάσεις».

Ο κρατικός φορέας ενέργειας της Ουκρανίας, Ukrenergo, είπε ότι τμήματα του Κιέβου ήταν προγραμματισμένα να έχουν ωριαίες εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος την Κυριακή, με διακοπές ρεύματος να προγραμματίζονται επίσης στις γειτονικές περιοχές Τσερνίχιβ, Τσερκάσι, Ζιτόμιρ, Σούμι, Χάρκοβο και Πολτάβα.

Αντίστοιχο σκηνικό και σήμερα, καθώς οι αρχές της Ουκρανίας και του Κιέβου ενέκριναν έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλη την πόλη, επικαλούμενες την πρόσφατη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο έλεος του Πούτιν 3 εκατ. Ουκρανοί

Το Associated Press αναφέρει ότι το Κίεβο σχεδιάζει να αναπτύξει περίπου 1.000 σημεία θέρμανσης, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για μια πόλη 3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Την Κυριακή, ρεπορτάζ των New York Times ανέφερε πως οι ουκρανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο για μια πλήρη εκκένωση του Κιέβου σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ηλεκτροδότησης μετά τις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές.

Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, o επικεφαλής ασφαλείας της δημοτικής αρχής του Κιέβου ανέφερε πως «αν δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει ούτε νερό, ούτε σύστημα αποχέτευσης, εξετάζουμε όλα τα πιθανά μέτρα για να προστατεύσουμε το ενεργειακό μας δίκτυο».

«Είναι σαφές πως αν οι Ρώσοι συνεχίσουν ανάλογες επιθέσεις, είναι πιθανό να χάσουμε ολόκληρο το ηλεκτροδοτικό μας σύστημα. Οι αξιωματούχοι του δήμου έχουν ενημερωθεί ότι πιθανόν θα υπάρξει σχετική προειδοποίηση 12 ώρες πριν το σημείο στο οποίο το σύστημα θα φτάσει σε κατάρρευση. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αναγκαστικά θα αρχίσουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες και να τους προτρέψουμε να φύγουν» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, προς το παρόν η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. «Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα».

SMS σε κατοίκους της Χερσώνας για άμεση απομάκρυνση

Την ίδια στιγμή, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι της Χερσώνας, η οποία είναι κατεχόμενη από τη Ρωσία, έλαβαν προειδοποιητικά μηνύματα στα τηλέφωνά τους που τους καλούσαν να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό.

Ρώσοι στρατιώτες προειδοποίησαν τους αμάχους ότι ο στρατός της Ουκρανίας προετοιμάζεται για μια μαζική επίθεση και είπαν στους ανθρώπους να φύγουν αμέσως προς τη δεξιά όχθη της πόλης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνταν προς τα νότια, καθώς η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της στο Κίεβο.

Η Ναταλία Χουμενιούκ, εκπρόσωπος των Νότιων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η Ρωσία «καταλαμβάνει και εκκενώνει» τη Χερσώνα ταυτόχρονα, προσπαθώντας να πείσει τους Ουκρανούς ότι φεύγουν, ενώ στην πραγματικότητα σκάβουν ορύγματα και στήνουν αναχώματα. «Υπάρχουν μονάδες άμυνας που έχουν σκάψει ορύγματα εκεί, ενώ έχουν κρατήσει συγκεκριμένο εξοπλισμό και έχουν στήσει θέσεις βολής» είπε.

Οι ρωσικές δυνάμεις σκάβουν επίσης στην ανατολική Ουκρανία. Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εξυπηρετούν την πόλη Μπαχμούτ και την κοντινή πόλη Σολεντάρ. Οι βομβαρδισμοί σκότωσαν έναν άμαχο και τραυμάτισαν τρεις.

Ο Πάβλο Κιριλένκο, ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής, δήλωσε το Σάββατο: Η καταστροφή είναι καθημερινή, αν όχι ωριαία. Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα ελέγχουν μέρος του Ντόνετσκ για σχεδόν οκτώ χρόνια πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και η «προστασία» της περιοχής ήταν μια από τις δικαιολογίες του Πούτιν για την εισβολή. Τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν μήνες προσπαθώντας να καταλάβουν ολόκληρη την επαρχία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα