Το ΚΙΝΑΛ λύνει τον Γόρδιο Δεσμό με τα πολιτικά δικαιώματα των Χρυσαυγιτών

Κατέθεσε τροπολογία με την οποία μπαλώνει τα παράθυρα που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Ποινικό Κώδικα και τους Κώδικες Ποινικής Δικονομίας

Με τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή το Κίνημα Αλλαγής και συγκεκριμένα οι βουλευτές Ευαγγελία Λιακούλη, Γεώργιος Καμίνης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χάρης Καστανίδης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Μουλκιώτης και Γιώργος Φραγγίδης διορθώνουν την… “αστοχία” ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το κώλυμα εκλογιμότητας προσώπων που έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή ή διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή της Χρυσής Αυγής.

Η τροπολογία του ΚΙΝΑΛ κατατέθηκε  στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την Τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και των ρυθμίσεων για τους ΟΤΑ και στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται:  

Η χθεσινή ιστορική καταδίκη της ηγετικής ομάδας της «Χρυσής Αυγής» για το αδίκημα της συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 Ποινικού Κώδικα) καθιστά επιτακτικό τον αποκλεισμό των καταδικασθέντων από μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες, ιδίως μετά την κατάργηση της παρεπόμενης ποινής της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων μετά τη θέση σε ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α΄ 95).

Κρίνεται, επομένως, αναγκαία η εισαγωγή στην ισχύουσα εκλογική νομοθεσία ειδικού κωλύματος εκλογιμότητας για τα πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για τα ως άνω σοβαρά αδικήματα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη συμμετοχής στις εκλογές προσώπων και συνδυασμών υποψηφίων με αποδεδειγμένη εγκληματική δράση που μάλιστα κατατείνει στην προσβολή της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, κατά την έννοια του άρθρου 29 του Συντάγματος.

Ανάλογη διάταξη είναι αναγκαίο να προβλεφθεί και για την απαγόρευση ανακήρυξης συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων, όπου συμμετέχουν πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για κακούργημα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος ή της δημόσιας τάξης, καθώς και συνδυασμοί κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων, από το καταστατικό, τη διακήρυξη αρχών, τη λειτουργία και την εν γένει δράση των οποίων προκύπτει ότι παραβιάζουν ή απειλούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, δεν ανακηρύσσονται“.

Ζήταγε τα ρέστα ο Ραγκούσης

Νωρίτερα είχε γίνει ο κακός χαμός στην Βουλή, όταν ο Γιάννης Ραγκούσης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε στη Βουλή τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κατόπιν εορτής να φέρει τροπολογία προκειμένου να νομοθετηθεί η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, όπως ανέφερε, μεταφέρει σχετικό αίτημα από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για συνδικαλισμό κακού επιπέδου με πρόχειρο τρόπο. «Αυτό που ζητάτε το δημιουργήσατε εσείς, αντί να κάνετε την αυτοκριτική σας έρχεστε σήμερα και ζητάτε το ρέστα από την κυβέρνησης», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Εξίσου αιχμηρός ήταν και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης λέγοντας ότι με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υποτιμάται η νοημοσύνη όλων αλλά και του Κοινοβουλίου. «Είναι ανεπίτρεπτα αυτά που ακούσαμε. Το ζήτημα είχε τεθεί επανειλημμένα και το είχε θέσει ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες του ενώ είχαν χρόνια να αλλάξουν την εκλογική νομοθεσία που επικαλούνται», είπε και απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση τους θύμισε ότι είχαν χρόνο να ξεριζώσουν τους φασιστικούς θύλακες.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα