Το κοινωνικό μέρισμα στο στόχαστρο των Γερμανών σχολιαστών

Στο κοινωνικό μέρισμα έχουν εστιάσει ξανά οι Γερμανοί σχολιαστές, εκτιμώντας πως το “Χριστουγεννιάτικο” δώρο εμπίπτει σε μια προεκλογική  πολιτική εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης

Η εφημερίδα «Südkurier» σήμερα έχει άρθρο που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα μοιράζει χριστουγεννιάτικα δώρα». Όπως σημειώνεται, «πάνω από τρία εκατομμύρια Έλληνες μπορούν να περιμένουν ένα ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο δώρο: στις 14 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών θα τους εμβάσει το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα. H προσδοκώμενη παράπλευρη συνέπεια κατά την ανάγνωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα: το δώρο Χριστουγέννων ενδεχομένως να οδηγήσει κάποιους στο να ψηφίσουν στις εκλογές της ερχόμενης χρονιάς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μέρισμα αυτό χρηματοδοτείται από το υπερπλεόνασμα που επετεύχθη. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «το πλεόνασμα αυτό δεν προκύπτει από αυξημένα φορολογικά έσοδα, αλλά από την περιστολή δαπανών και, κυρίως, τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Το 2016 ο Τσίπρας έκοψε τις δημόσιες επενδύσεις κατά 462 εκατομμύρια, το 2017 κατά 800 εκατομμύρια ενώ φέτος είναι ήδη μειωμένες κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία σε επιβράδυνση, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα καταγράφει τους χαμηλότερους ρυθμούς μεταξύ των χωρών της κρίσης στη ζώνη του ευρώ.

Ο Τσίπρας, σύμφωνα με την Südkurier, ελπίζει ότι το δώρο αυτό στους πολίτες θα του αποφέρει πολιτικά κέρδη εν όψει της κρίσιμης «σούπερ εκλογικής χρονιάς του 2019» που, όπως σημειώνεται, «θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του Έλληνα πρωθυπουργού».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα