Το κρυφά χαρτιά του Κυριάκου για την αυτοδυναμία

Καίγεται το σενάριο για εκλογικό αιφνιδιασμό τον Ιανουάριο, καθώς υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες

Με βάση τις αναλύσεις όλων των ειδικών για να επιτευχθεί η αυτοδυναμία χρειάζεται ένα ποσοστό που θα φτάνει στο 38% για το πρώτο κόμμα. Ένα ποσοστό, που δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι πολύ δύσκολα θα το πιάσει το πρώτο κόμμα-κι  εν προκειμένω η Ν.Δ.- ακόμη και στις δεύτερες εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κι όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις συνομιλίες του είτε με τους συνεργάτες του, είτε με βουλευτές και κομματικά στελέχη εκφράζει την σιγουριά του ότι τελικά η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να πιάσει αυτόν τον δύσκολο στόχο και να κερδίσει άλλη μία τετραετία. Που βασίζει ο Πρωθυπουργός την αισιοδοξία του; Κρύβει κάποιους κρυφούς άσσους στο μανίκι ή συνιστά μια τακτική αύξησης της συσπείρωσης των γαλάζιων ψηφοφόρων, ώστε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση να εξασφαλιστεί ένα ποσοστό βάσης για τη δεύτερη τελική σύγκρουση;

Κι όλα αυτά συμβαίνουν έχοντας την αντιπολίτευση που έχει ανέβει στα κάγκελα για το θέμα των υποκλοπών με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει καταθέσει ήδη τέσσερις φορές το ίδιο ερώτημα για την ώρα του πρωθυπουργού. Το θέμα των υποκλοπών έχει αφήσει ένα αποτύπωμα στην κοινωνία, όχι όμως τόσο ισχυρό για να ανατρέψει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων κοινής γνώμης κατέδειξαν ότι η ακρίβεια συνιστά το νούμερο ένα θέμα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Συνδέεται άμεσα με την καθημερινότητα κάθε πολίτη, την οικογενειακή του ισορροπία και την ικανότητα να εξασφαλίσει ένα ανεκτό επίπεδο ποιότητας στη ζωή του.

Ο δείκτης αυτός έχει επηρεάσει, όπως αναμενόταν, τη στρατηγική του πρωθυπουργικού γραφείου ενόψει της εκλογικής μάχης. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν τοποθετηθεί δημοσίως για την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να αποκαταστήσει σταδιακά τις αδικίες που ανέκυψαν μετά την ένταξη της χώρας στα μνημόνια.

Η στρατηγική αυτή συνδέεται σε κάθε περίπτωση με τις πραγματικές δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, όπως διαβεβαιώνουν επίσημα κυβερνητικά χείλη. Το πρώτο κόμμα αναπτύσσει το σχεδιασμό του έχοντας βάλει σε πρώτο πλάνο τους αναποφάσιστους, τη νεολαία και με ειδική μέριμνα για τους μη προνομιούχους.  Όσο περισσότερο καταφέρει να ανταποκριθεί στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών τους και να δώσει προοπτική για μια καλύτερη επόμενη μέρα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες θα συγκεντρώσει για να συσπειρώσει την πλατιά κοινωνική συμμαχία του 2019.

Τα περιθώρια και ο στόχος

Γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα επέφερε η ανάγκη για το σχηματισμό συμμαχικής Κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης θα εξαντλήσει τα περιθώρια για να πετύχει το στόχο του, βγάζοντας πιθανόν και άσσους την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή στις αρχές της νέας χρονιάς.

Την ίδια ώρα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τις συνεχείς παρεμβάσεις λες κι ετοιμάζει φίλους και αντιπάλους για εκλογικό αιφνιδιασμό. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη. «Προφανώς οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού έχουν ως στόχο να συσπειρώσουν την βάση της Νέας Δημοκρατίας για να κερδίσει το κόμμα τις εκλογές της απλής αναλογικής με ένα μεγάλο ποσοστό», τονίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού που δεν συμφωνεί πως θα γίνουν εκλογές εν μέσω του χειμώνα. Εξάλλου ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι την ημέρα των εκλογών ο καιρός θα είναι βολικός για να προσέλθουν οι ψηφοφόροι στα εκλογικά τμήματα. Και όπως μας έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού «εκλογές με πιθανή κακοκαιρία στις πρώτες κάλπες μπορεί να απομακρύνει την αυτοδυναμία στις δεύτερες». Διότι είναι άλλο πράγμα να ξεκινάς από μία αφετηρία του 32% ή και παραπάνω και διαφορετικό από το 29% ή 30%.

Με βάση τους δημοσκόπους για την αυτοδυναμία όλα θα εξαρτηθούν από το πόσα κόμματα τελικά θα περάσουν το κατώφλι της Βουλής. Όλοι θεωρούν δεδομένο ότι στην επόμενη Βουλή σίγουρα θα βρίσκονται η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Από εκεί και πέρα πολύ κοντά είναι και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ για το ΜέΡΑ 25 η μάχη προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη.

Αν έχουμε πεντακομματική Βουλή με τη Νέα Δημοκρατία να καταγράφει ένα ποσοστό στο 37,4% και τα κόμματα εκτός Βουλής να φτάνουν στο 10,4% η γαλάζια παράταξη θα μπορούσε να εξασφαλίσει 152 έδρες. Τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα για τη Νέα Δημοκρατία αν η Βουλή είναι εξακομματική, που με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, καθώς οι Έλληνες του Κασιδιάρη σε κάθε δημοσκόπηση ανεβάζουν το ποσοστό τους. Με εξακομματική Βουλή και ποσοστό 37,4%, τότε οι έδρες της Ν.Δ. θα φτάσουν στο 148, δηλαδή θα της λείπουν τρεις έδρες για την αυτοδυναμία.

Στην πρώτη γραμμή ο Απρίλιος

Κι ενώ, λοιπόν, τα σενάρια και οι ασκήσεις επί χάρτου καλά κρατούν, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη απαντούν πως ο πρωθυπουργός ακόμη δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του. Εξάλλου πέραν των παρεμβάσεων του και των επισκέψεων του στην περιφέρεια, η εντολή που έχει δώσει είναι να προωθηθούν για ψήφιση στη Βουλή τα νομοσχέδια που έχουν προγραμματιστεί.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της να νομοθετήσει ένα ακόμα κύμα μεταρρυθμίσεων και προαπαιτούμενων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάτι που απομακρύνει το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες τον Ιανουάριο. Εξάλλου τον πρώτο μήνα του νέου έτους ναι μεν θα τρέχουν οι αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι θα δουν ζεστό χρήμα από τον Φεβρουάριο.

Οπότε πάμε για τους δύο πρώτους μήνες της άνοιξης. Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι οι λεγόμενοι «επικίνδυνοι» μήνες, με τον Απρίλιο και ειδικά στις 2 Απριλίου να είναι ίσως η πιθανότερη ημερομηνία των πρώτων εκλογών. Οι συνταξιούχοι θα έχουν πληρωθεί τουλάχιστον δύο φορές έχοντας αυξημένες απολαβές, οι μισθωτοί θα έχουν νιώσει το γεγονός ότι καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ λόγω του πλησιάζει το Πάσχα είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και νέα επιταγή ακρίβειας. Η συγκεκριμένη ημερομηνία-2 Απριλίου- βολεύει και για να στηθούν οι δεύτερες κάλπες νωρίς τον Μάιο, ώστε να μην επηρεαστούν οι μαθητές με τις πανελλαδικές του Ιουνίου, αλλά και ο τουρισμός. Μάλιστα τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν πως η επόμενη θερινή περίοδος του τουρισμού θα ξεκινήσει  από το Πάσχα.

«Οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων, όχι μηνών, ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η επιλογή στην Ελλάδα πλέον είναι, πιστεύω, ξεκάθαρη. Οι πολίτες μπορούν να αξιολογήσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια δικής μας διακυβέρνησης και τη διακυβέρνηση του προκατόχου μου, που είναι ο κύριος διεκδικητής στις εκλογές. Άρα η σύγκριση είναι ξεκάθαρη: τέσσερα χρόνια Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία. Έχουμε τη δική μας διαδρομή με τα πεπραγμένα μας, αυτοί έχουν τη δική τους διαδρομή», είπε στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στο τέλος της ημέρας το ζητούμενο είναι ποιος μπορεί να κυβερνήσει το πλοίο σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά. Οι Έλληνες θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς, θέλουν να διασφαλίσουν πως δεν θα επιστρέψουμε στο καθεστώς υψηλών φόρων και χαμηλής ανάπτυξης που υπήρχε επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να συγκροτήσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση», ήταν το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη, όταν ρωτήθηκε για πιθανές συνεργασίες. Εξάλλου όλοι στο Μαξίμου αποκλείουν τον ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελληνική Λύση. Και ας μην λησμονούμε ότι στις δεύτερες εκλογές ένα κόμμα που θα πιεστεί στο μη περαιτέρω από τη Ν.Δ. είναι αυτό του Κυριάκου Βελόπουλου, καθώς οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης ανήκουν στη λεγόμενη δεξιά πολυκατοικία.

Το ενδεχόμενο του Απριλίου δεν απέκλεισε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος διέψευσε το ενδεχόμενο εκλογών τον Ιανουάριο. Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, αλλά εκτίμησε ότι για πολλούς λόγους μπορεί να γίνουν λίγο νωρίτερα δείχνοντας και αυτός την άνοιξη.

Το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ηγηθεί νέων επισκέψεων από το κυβερνητικό κονβόι (στα πρότυπα της Αχαΐας)σε Αρκαδία, αλλά και σε νομούς της Μακεδονίας που θεωρούνται κρίσιμοι για την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Στους νομούς της Μακεδονίας, σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της Ν.Δ. αναζητούν στέγη στην Ελληνική Λύση και όχι σε συστημικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ. Οπότε η στόχευση των επισκέψεων του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου θα είναι στην κατεύθυνση να επαναφέρει τους δυσαρεστημένους στη βάση τους.

Εκκρεμότητες

Πέραν του ότι υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό έργο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ακόμη δεν είναι έτοιμα τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος.

Υπάρχουν ελλείψεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν μεγάλες, όμως λόγω της ιστορίας Πάτση γίνεται επανέλεγχος ακόμη και σε αυτούς που έχουν λάβει το χρίσμα, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή σκιά. Βέβαια τα ψηφοδέλτια μπορούν να ετοιμαστούν γρήγορα, αλλά όπως είπαμε ο επανέλεγχος μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του Παύλου Μαρινάκη «μέχρι την άνοιξη υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει ο επανέλεγχος με προσοχή και να υπάρξουν επικυρώσεις από τα κομματικά όργανα».

Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές είναι ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο προεκλογικός σχεδιασμός. Αυτό που τρέχει τώρα είναι ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού και όχι ο προεκλογικός σχεδιασμός συνολικά του κόμματος. Όπως αναφέρουν πηγές της Πειραιώς καμία προεκλογική εκστρατεία δεν ήταν αποτελεσματική επειδή «έτρεχαν» από χωρίου εις χωρίου ο αρχηγός και ο γραμματέας του κόμματος. Και η αλήθεια είναι ότι περιοδείες γίνονται είτε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίες φυσικά έχουν και το ειδικό βάρος και από τον γραμματέα του κόμματος Παύλο Μαρινάκη. «Οπότε όταν δείτε ότι ξεκινούν και οι υπουργοί τις περιοδείες και τις ομιλίες σε διάφορες πόλεις, τότε να ετοιμάζετε τα εκλογικά σας βιβλιάρια», μας έλεγε αρμόδια πηγή του Μαξίμου.

Το κρυφό χαρτί

Πάντα οι πρωθυπουργοί που επιθυμούν να επανεκλεγούν κρατούν ένα άσο στο μανίκι. Κάτι τέτοιο ισχύει και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τους τελευταίους μήνες έχουν πυκνώσει οι πληροφορίες ότι υπάρχει «αξιόλογη κινητικότητα» στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, κάτι που συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον νέο βασιλιά της Βρετανίας, Κάρολο Γ’. Εάν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις σε ένα τέτοιο, μείζονος σημασίας θέμα, σε χρόνο εκλογικά αξιοποιήσιμο, τότε ο ακριβής προσδιορισμός της ημερομηνίας των εκλογών αναμφίβολα θα σχετίζεται με μια τέτοια εξέλιξη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα