Το μαχαίρι και το(ν) Πεπόνι(η) στην κυρία Ξένη…

ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS: Μπούμερανγκ η fast track αρχειοθέτηση της έρευνας για την Τουλουπάκη, αφού η παράλειψη της έρευνας στις καταγγελίες Αγγελή μπορεί να οδηγήσει στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας

Σε… καρφιά, που ενδεχομένως να «σταυρώσουν» τη Δικαιοσύνη (μέρες που έρχονται) και όσους τη χρησιμοποιούν ως κυβερνητικό υποστύλωμα, μετατρέπεται σιγά-σιγά η υπόθεση της Novartis και όλα όσα την ακολουθούν.

 

Γράφει ο Εισαγγελέας (Σκεπτόμενος)

 

Αυτό καταδεικνύει η άρον-άρον αρχειοθέτηση, την περασμένη βδομάδα, της πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης, που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Αρείου Πάγου σε βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη, που ενδεχομένως να μετατραπεί σε μπούμερανγκ, καθώς αυτό που έπρεπε να διερευνηθεί, τελικά δεν διερευνήθηκε.

Δεν είμαστε μάντεις… κακών, αλλά μια αλληλουχία γεγονότων και πληροφοριών αυτό καταδεικνύουν.

 

Η αρχειοθέτηση

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Την περασμένη εβδομάδα η «Α» αποκάλυψε ότι ο αντιεισαγγελέας ΑΠ Γιάννης Αγγελής, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, με μια 5σέλιδη αναφορά, όπου κατακεραύνωνε τους χειρισμούς της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, επανήλθε δριμύτερος.

Ο κ. Αγγελής, ο οποίος ήταν παρών σε όλες τις διαδικασίες της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, που διενεργεί το τρίο των εισαγγελέων Διαφθοράς Τουλουπάκη – Ντζούρας – Μανώλης, είχε υποβάλει νέα αναφορά στον αντιεισαγγελέα ΑΠ, Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος είχε αναλάβει να διερευνήσει πειθαρχικά το σύνολο των καταγγελιών του, οι οποίες –στη νέα εκδοχή τους– ήταν ακόμη σκληρότερες!

Οι αποκαλύψεις του αντιεισαγγελέα ΑΠ Γιάννη Αγγελή, ο οποίος είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι «εγώ δεν θα πάω φυλακή για την Τουλουπάκη», περιελάμβαναν –τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη αναφορά του– όλα όσα έγιναν στο περίφημο ραντεβού της Βιέννης, με το τρίο των εισαγγελέων Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη και τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μία συνάντηση που υπήρξε μοιραία για την εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς όσα έγιναν εκεί, εκείνο το απόγευμα του Νοεμβρίου στις 6.00΄, στο πολυτελές ξενοδοχείο της αυστριακής πρωτεύουσας «Ritz Carlton Vienna», ήταν η… σταγόνα που οδήγησε τον κ. Αγγελή, λίγο αργότερα, να ακολουθήσει μοναχική πορεία, παραιτούμενος από τη θέση του επόπτη της Διαφθοράς.

Οι αποκαλύψεις του αντιεισαγγελέα ΑΠ Γιάννη Αγγελή, για τα τεκταινόμενα στην έρευνα της Novartis, αποτέλεσαν το υλικό για την πειθαρχική-προκαταρκτική διερεύνηση σε βάρος της κας Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Ντζούρα – Μανώλη, οι οποίοι μάλιστα, όπως ορίζει ο νόμος, εκλήθησαν σε ανωμοτί εξηγήσεις από τον κ. Πεπόνη.

H πρώτη επιστολή παραίτησης του αντιεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή τον περασμένο Ιανουάριο και οι καταγγελίες του για τους χειρισμούς της κας Τουλουπάκη στην υπόθεση της Novartis, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου από τότε και προκάλεσαν τεράστια ανατροπή.

Οι ηχηρές διαμαρτυρίες του αντιεισαγγελέα ΑΠ Γιάννη Αγγελή –«εγώ δεν θα πάω φυλακή για την Τουλουπάκη»– προκάλεσαν δυνατούς τριγμούς, όχι μόνον στην έρευνα για την υπόθεση του φαρμακευτικού κολοσσού, αλλά και στην ίδια τη Δικαιοσύνη.

Η αναφορά Αγγελή, η οποία κατατέθηκε στην εισαγγελέα του ΑΠ Ξένη Δημητρίου, μαζί με την παραίτησή του από την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, δεν μπορούσε να μείνει στα συρτάρια του δρύινου γραφείου της.

Η κα Δημητρίου, όπως είναι γνωστό, διέταξε τη διερεύνηση των καταγγελιών του αντιεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή, που είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν συμφωνούσε με τους χειρισμούς της κας Τουλουπάκη στο θέμα της Novartis.

Είναι γνωστό, και τουλάχιστον η «Α» το έχει επαναλάβει πολλές φορές από τότε που ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση μέσω των καταγγελιών Αγγελή, ότι η γνώμη του ως επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς σίγουρα δεν ήταν δεσμευτική ως προς το εάν θα ασκείτο ποινική δίωξη σε κάποιους εκ των εμπλεκομένων δέκα πολιτικών προσώπων, ή εάν θα έμπαινε η δικογραφία για κάποιους άλλους στο αρχείο.

Σίγουρα όμως δεν μπορούσε ο συγκεκριμένος εισαγγελέας να υιοθετήσει δικονομικές τακτικές που γεννούσαν ζητήματα νομιμότητας, γι’ αυτό και έβαλε φρένο. Έτσι, η ίδια η εισαγγελέας ΑΠ Ξένη Δημητρίου, όπως άλλωστε όφειλε να κάνει, παρήγγειλε προκαταρκτική διερεύνηση για τις καταγγελίες Αγγελή, την οποία ανέθεσε στον έντιμο αντιεισαγγελέα ΑΠ, Γρηγόρη Πεπόνη.

Και ενώ η έρευνα Πεπόνη –την οποία αποκάλυψε η «Α» με δημοσίευμά της  αργά τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής– ήταν πάνω στο ξεκίνημά της, ήλθε το ΑΠΕ αργά το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου –λίγες ώρες μετά το ρεπορτάζ μας– να δημοσιοποιήσει την είδηση ότι η έρευνα αρχειοθετήθηκε!

Δεν θα σταθούμε στο γιατί άραγε η πληροφορία περί αρχειοθέτησης διέρρευσε στο ΑΠΕ, χωρίς να προηγηθεί επίσημη ανακοίνωση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων αποτελεί τη φωνή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα είναι πώς τόσο γρήγορα διερευνήθηκαν τόσο σοβαρές καταγγελίες και πώς με διαδικασίες fast truck οδηγήθηκε στο αρχείο μια τόσο σοβαρή υπόθεση;

 Πόλεμος ανακοινώσεων

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, με την εξής ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου:

«Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις των τελευταίων ωρών: Αληθεύει ή όχι ότι ο Εισαγγελέας κ. Πεπόνης διέταξε έρευνα εναντίον της κ. Τουλουπάκη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Νοβάρτις; Κι αν ευσταθεί, πώς είναι δυνατόν η κ. Τουλουπάκη να παραμένει στη θέση της;

»Αληθεύει ή όχι ότι το πόρισμα των 3.000 σελίδων που παραδόθηκε στην κ. Παπασπύρου δεν έχει κανένα στοιχείο για τα πολιτικά πρόσωπα που ερευνώνται εδώ και ενάμιση χρόνο;

»Η κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο να κρύβεται. Θέλει δεν θέλει η σκευωρία που έστησε για να συκοφαντήσει ακόμη και πρώην πρωθυπουργούς θα αποκαλυφθεί με κάθε λεπτομέρεια».

 

Το… κλειδί της αρχειοθέτης στην ανακοίνωση του ΑΠΕ

Από το ΑΠΕ ανακοινώθηκε ότι «τέθηκε στο αρχείο από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου η πειθαρχική έρευνα σε βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, και των επικούρων εισαγγελέων Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη. Την πειθαρχική έρευνα διενεργούσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γρηγόρης Πεπόνης. Η έρευνα είχε ξεκινήσει με αφορμή αναφορά του πρώην εποπτεύοντα της εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή, η οποία αφορούσε στη διαρροή πληροφοριών από τη συνάντηση του ιδίου και των εισαγγελέων Διαφθοράς Αμερικανούς συναδέλφους τους και άλλους αξιωματούχους στη Βιέννη».

Μετά τη γνωστοποίηση περί αρχειοθέτησης της έρευνας, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Ν.Δ. κάλεσε χθες την κυβέρνηση να απαντήσει αν η κ. Τουλουπάκη που χειρίζεται την υπόθεση της Novartis ελέγχεται για τους χειρισμούς της, ύστερα από καταγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελέα κ. Αγγελή. Αντί απάντησης, αργά χθες τη νύχτα, η κυβέρνηση έκανε γνωστό μέσω του Α.Π.Ε. ότι η καταγγελία του κ. Αγγελή τέθηκε στο αρχείο, πριν καν διερευνηθεί. Ας καταλάβουν επιτέλους στο Μαξίμου ότι οι μεθοδεύσεις τους δεν μπορούν πια να κρυφτούν όσο κι αν επιχειρούν να τις συγκαλύψουν. Η σκευωρία που έστησαν ακόμη και κατά δύο πρώην πρωθυπουργών θα αποκαλυφθεί με κάθε λεπτομέρεια και όσοι τη σχεδίασαν θα λογοδοτήσουν».

Οι εξελίξεις και η ταχύτατη αρχειοθέτηση των καταγγελιών Αγγελή, για τους χειρισμούς Τουλουπάκη, προκάλεσαν τεράστια έκπληξη σε πολλούς στη Δικαιοσύνη, οι οποίοι γνωρίζοντας το ήθος και την εντιμότητα του αντιεισαγγελέα ΑΠ, Γρηγόρη Πεπόνη, δεν μπορούσαν ούτε καν να υποθέσουν ότι υποκρύπτετο κάποιου είδους σκοπιμότητα στην τόση βιασύνη του.

Κανένας όμως δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να διερευνήθηκαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα οι βαριές καταγγελίες του αντιεισαγγελέα ΑΠ, Γιάννη Αγγελή, και κυρίως σκοτεινά σημεία της έρευνας Τουλουπάκη για τη Novartis, όπως:

-Γιατί η κα Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς κατέστησαν τον πρώην γραμματέα της Δημόσιας Σχολής Υγείας Νίκο Μανιαδάκη προστατευόμενο μάρτυρα, ενώ ήταν ήδη ύποπτος για δωροδοκία;

-Γιατί δεν διερευνήθηκαν οι καταγγελίες τους ότι πιέστηκε, για να «δώσει» ψεύτικα στοιχεία χρηματισμού, για πολιτικά πρόσωπα;

-Γιατί διέκοψαν το αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τους Αμερικανούς, από τους οποίους έπαιρναν στοιχεία και επεδίωκαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί τους και ανταλλαγή πληροφοριών σε προφορικό επίπεδο;

-Kαι, τέλος, γιατί δεν έχουν διερευνήσει ακόμη σημαντικές πληροφορίες, που έχουν δώσει οι Αμερικανοί;

H νέα «βόμβα»!

Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω κρύβεται σε μια φράση της ανακοίνωσης του ΑΠΕ, που αναφέρει ότι η πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση σε βάρος Τουλουπάκη – Ντζούρα – Μανώλη «αφορούσε στη διαρροή πληροφοριών από τη συνάντηση του ιδίου και των εισαγγελέων Διαφθοράς με Αμερικανούς συναδέλφους τους και άλλους αξιωματούχους στη Βιέννη».

Το ρεπορτάζ της «Α» επιβεβαίωσε αυτή την εκδοχή, που αφήνει να διαφανεί ότι μία νέα… βόμβα σε βάρος της Δικαιοσύνης έχει μόλις ενεργοποιηθεί.

Η νέα εξέλιξη, που βάζει πλέον στο στόχαστρο την ίδια την εισαγγελέα του ΑΠ, Ξένη Δημητρίου, καταδεικνύει ότι η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου φέρεται να… αλληθωρίζει προς ΣΥΡΙΖΑ!

Δεν εξηγείται αλλιώς το γιατί περιορίστηκε στην παραγγελία της για πειθαρχική διερεύνηση των καταγγελιών Αγγελή να ζητήσει από τον αντιεισαγγελέα του ΑΠ να διερευνήσει το… δένδρο και όχι το δάσος.

Είναι δυνατόν η ανώτατη εισαγγελέας να θεωρεί σημαντικότερο από την ίδια την έρευνα για τη Novartis το εάν διέρρευσαν στοιχεία για το ταξίδι των εισαγγελέων στη Βιέννη από τους ίδιους τους εισαγγελείς Διαφθοράς, οι οποίοι εξετάστηκαν ανωμοτί γι’ αυτό;

Η ίδια η εισαγγελέας ΑΠ, ως υπέρτατος τηρητής της νομιμότητας, θα έπρεπε να έχει ζητήσει να διερευνηθούν οι καταγγελίες Αγγελή και όχι το πώς διέρρευσαν τα τεκταινόμενα σε Βιέννη, για Novartis.

H δεύτερη αναφορά Αγγελή, η οποία επίσης είναι σε γνώση της κας Δημητρίου, είναι… καταπέλτης. Σύμφωνα με όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στη δεύτερη αναφορά του ο κ. Αγγελής είναι κατηγορηματικός ότι ουδέποτε δόθηκε στικάκι με πληροφορίες από τους Αμερικανούς, τις οποίες εκείνος δήθεν αρνήθηκε να πάρει με το πρόσχημα ότι είναι προϊόν υποκλοπής. «Ποτέ δεν έγινε λόγος για στικάκι από τους Αμερικανούς», αναφέρει ο αντιεισαγγελέας ΑΠ.

Αντίθετα, υπήρξε ένα πολύ έντονο επεισόδιο ανάμεσα στον ίδιο και την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στο λόμπυ του πολυτελούς βιεννέζικου ξενοδοχείου. Η κα Τουλουπάκη φέρεται ότι είχε ήδη παραγγείλει και έπινε τον καφέ της στα υπέροχα πορσελάνινα σερβίτσια του ξενοδοχείου, όταν ο τότε επόπτης της αντιεισαγγελέας ΑΠ Γιάννης Αγγελής ζήτησε να μάθει ποιος ήταν ο λόγος του ταξιδιού τους και της συνάντησης με τους Αμερικανούς:

«Θα τους πούμε ότι θα ασκήσουμε ποινική δίωξη σε τρεις πρώην υπουργούς υγείας».

«Τι; Tι είναι αυτά που λες;» φέρεται να φώναξε εξοργισμένος ο κ. Αγγελής και συμπλήρωσε τη φράση κατακόκκινος από οργή και αγανάκτηση: «Εάν τους πούμε κάτι τέτοιο, θα μας πετάξουν από το παράθυρο κάτω. Δεν μπορούν να ασκηθούν ποινικές διώξεις, εάν δεν στείλετε κλήσεις για ανωμοτί εξηγήσεις στα συγκεκριμένα πρόσωπα. Δεν θα το επιτρέψω».

Το ραντεβού με τους Αμερικανούς στέφθηκε από απόλυτη… αποτυχία.

Σύμφωνα πάντα με όσα φέρεται να καταγγέλλει στην αναφορά του ο Γιάννης Αγγελής, οι Αμερικανοί δεν έδωσαν στοιχεία.

Αντίθετα, έγινε μια ενημερωτική συνάντηση στο πόδι, σε έναν διάδρομο του «Ritz Carlton Hotel», που διήρκεσε 20 λεπτά.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Μετά την επιστροφή των εισαγγελέων στην Αθήνα, ακολούθησε η σύλληψη του προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος κατήγγειλε ότι η κα Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς τον πίεζαν να καταθέσει σε βάρος πολιτικών προσώπων ότι τα είδε να χρηματίζονται για την υπόθεση της Novartis.

 

Κατάχρηση εξουσίας;

Προφανώς σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να απαντήσει η κα Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς. Όλα τα παραπάνω δεν ελέγχθηκαν, όπως φαίνεται, από τον αντιεισαγγελέα ΑΠ Γρηγόρη Πεπόνη, που περιορίστηκε να αρχειοθετήσει την πειθαρχική έρευνα κατά Τουλουπάκη, Ντζούρα, Μανώλη, ήσυχος ότι δεν διέρρευσαν από αυτούς οι πληροφορίες για το ταξίδι στη Βιέννη.

Τον περιόριζε φυσικά το αυστηρό πλαίσιο, που η ίδια η κα Δημητρίου έθεσε στη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς η παραγγελία της φέρεται ότι ήταν σαφής και αφορούσε μόνο τις συνθήκες διαρροής των πληροφοριών. Και όλα τα άλλα; ρωτάμε εμείς.

Ίσως παίζει ρόλο στην επιλεκτικότητα της κας Δημητρίου η εμφανής προτίμηση, την οποία επιδεικνύει προς την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ή ίσως και το γεγονός ότι τέλος Ιουνίου συνταξιοδοτείται, όπως συνταξιοδοτείται και ο αντιεισαγγελέας ΑΠ Γρηγόρης Πεπόνης.

Ακόμη και έτσι όμως, κανένας δεν γλιτώνει από το άρθρο 230 του Ποινικού Κώδικα, που τιμωρεί την κατάχρηση εξουσίας, ως κάτωθι:

 

«Άρθρο 239: Κατάχρηση εξουσίας

»Υπάλληλος στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων: α) αν μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιαστικά μέσα για να πετύχει οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου, μάρτυρα ή πραγματογνώμονα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα κατά τα άρθρα 137Α και 137Β, β) αν εν γνώσει του εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο ή παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο ή προκάλεσε την απαλλαγή του από την τιμωρία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.

 

»1. Έννοια

»Κατάχρηση εξουσίας διαπράττει ο υπάλληλος, στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων:

»α) αν μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιαστικά μέσα, όπως πετύχει οιανδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορούμενου, μάρτυρα ή πραγματογνώμονα,

»β) αν εν γνώσει του εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο ή παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο ή προκάλεσε την απαλλαγή του από την τιμωρία».

 

Οι ενέργειες και κυρίως οι παραλείψεις της κας Δημητρίου στην υπόθεση των καταγγελιών Αγγελή δείχνουν ότι ενδεχομένως να ακολουθήσει τον δρόμο που η ίδια άνοιξε, για να τρομάξει την προκάτοχό της εισαγγελέα ΑΠ Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Κανένας δεν ξέχασε ότι, με δική της εντολή ανασύρθηκαν από το αρχείο δύο αναφορές (αλήθεια, τι σύμπτωση;), που είχε υποβάλει ο τότε εισαγγελέας Εφετών Γιάννης Αγγελής, ο οποίος κατήγγελλε παρεμβάσεις της τ. εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου Ευτέρπης Κουτζαμάνη στο έργο του, για υποθέσεις που σχετίζονται με τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα