Το made in Japan νέο στολίδι της Αθήνας

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε από την JTI το πρώτο δημόσιο ιαπωνικό πάρκο της πρωτεύουσας 

Σε μια πυκνοκατοικημένη αθηναϊκή γειτονίας όπως είναι το Παγκράτι το τελευταίο πράγμα που περιμένει να δει κάποιος είναι ένα φυσικό τοπίο.  Κι όμως το πολεοδομικό τρίγωνο που περικλείουν οι πολύβουες οδοί Μιχαλακοπούλου, Νηρηίδων και η λεωφόρος Βασιλέως Αλεξάνδρου, απέναντι από την Εθνική Πινακοθήκη, έχουν το προνόμιο να φιλοξενούν ένα μικρό παρκάκι που εκτός από μία –έστω και μικρή– ανάσα πρασίνου που ήταν μέχρι χθες μεταμορφώθηκε σε έναν αυθεντικό ιαπωνικό κήπο.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Η ιστορία των ιαπωνικών κήπων χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ. και αποτελούν ένα από τα παραδοσιακά πολιτιστικά και πνευματικά σύμβολα στα οποία αποτυπώνονται εν είδη φόρου τιμής διάφορες περίοδοι της κουλτούρας και της ιστορίας που κουβαλάει η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Μάλιστα μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε αυτού του είδους η κηποτεχνία να «αναφύεται» όχι μόνο στη νησιωτική χώρα της ανατολικής Ασίας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο λόγος; Ότι αποτελούν πολιτιστικούς και βοτανικούς θησαυρούς, οι οποίοι εξελίσσονται σε χώρους που βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το τοπίο που τους περιβάλλει, συνδέοντας τις ανθρώπινες ανάγκες με το ευρύτερο περιβάλλον.

Έτσι έγινε και στην περίπτωση του παγκρατιώτικου πάρκου των Νηρηίδων, όπου στο πλαίσιο του προγράμματος του δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου», ο εν Ελλάδι επιχειρηματικός βραχίονας της Japan Tobacco International (JTI) με την υποστήριξή του (σ.σ. έχει αναλάβει και τη συστηματική συντήρησή του για την επόμενη τριετία) και η Ιαπωνική Πρεσβεία με την αιγίδα της μεταμόρφωσαν 3,5 στρέμματα απεριποίητης βλάστησης σε μία ξεχωριστή νησίδα πρασίνου που εκτός από οξυγόνο αποπνέει στην ατμόσφαιρα και μία αίσθηση γαλήνης.

Ποιότητα ζωής στην πόλη…

Για το extreme makeover του πάρκου ο θεμέλιος λίθος του οποίου μπήκε τον περασμένο Νοέμβριο και η ολοκλήρωση- παράδοσή του έγινε την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου χρειάστηκε η φύτευση 50 δέντρων και 3.000 νέων μικρών και μεγάλων θάμνων. Είχε προηγηθεί η απομάκρυνση 180 κυβικών μέτρων μπετόν από κράσπεδα αλλά και μπάζα, τα οποία παράνομα εναπόθεταν τα εργοτάξια της Μιχαλακοπούλου στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς και η μεταφορά 350 κυβικών γόνιμου εδάφους, παράλληλα με τη δημιουργία μικρών λόφων προκειμένου να αυξηθεί η ωφέλιμη επιφάνεια του προς ανάπλαση Πάρκου Νηρηίδων. Έτσι στην τελική εκδοχή του, τον ιαπωνικό κήπο συνθέτουν εφτά διαφορετικές ζώνες που έχουν έντονη βλάστηση και νερό, με τρόπο ώστε να συνδυάζεται η ιαπωνική αλλά και η μεσογειακή χλωρίδα, που με τη σειρά του παράγει ένα φυσικό αποτέλεσμα βιώσιμο και εναρμονισμένο με το τοπίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πάρκο προστέθηκαν εμβληματικά στοιχεία της ιαπωνικής κουλτούρας, όπως η παραδοσιακή ιαπωνική πύλη Torii Gate και πέτρινοι φανοί, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή ολόκληρος ο χώρος να είναι προσβάσιμος για ΑμΕΑ.

Σε κάθε περίπτωση η νέα διαμόρφωση του πάρκου συμβάλλει στην αισθητική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και έχει ως στόχο να προσφέρει στους Αθηναίους αλλά και σε όλους του επισκέπτες ένα χώρο πρασίνου, προσβάσιμο για όλους, που θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Για την ιστορία να πούμε ότι στην τελετή παράδοσης του ιαπωνικού κήπου γιορτάστηκε το παραδοσιακό ιαπωνικό καλοκαιρινό φεστιβάλ «Natsu Matsuri», με το «παρών» να δίνουν ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο πρέσβης της Ιαπωνίας, Γιασουνόρι Νακαγιάμα, και η γενική διευθύντρια της JTI Hellas, Lili Zigoslou, η οποία εκτός από τον Έλληνα δήμαρχος και τον Ιάπωνα διπλωμάτη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου Φιλίας, Δήμο Βρατσάνο, ο οποίος πρότεινε την ιδέα ενός ιαπωνικού πάρκου στην Αθήνα, καθώς και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ecoscapes, Δρα Αντώνη Σκορδίλη, που ανέλαβε μαζί με την ομάδα του το σχεδιασμό και την υλοποίηση του μετασχηματισμού του πάρκου Νηρηίδων.

Βασικός «συνεργός» η JTI

Όπως προαναφέρθηκε η ιαπωνική JTI είναι ο βασικός «συνεργός» του εγχειρήματος να αποκτήσει η πρωτεύουσα τον διό της ιαπωνικό κήπο, αυτό ωστόσο δεν είναι… καινούργιο νέο για την εταιρεία. Κι αυτό διότι έπειτα από την εξαγορά της 40χρονης το 2018 ελληνικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ αναπτύσσει με συνέπεια, στοχευμένα και αποτελεσματικά προγράμματα ΕΚΕ, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με στόχο την υποστήριξη δράσεων που αφορούν την αειφορία και τον Πολιτισμό, τιμώντας παράλληλα την ιαπωνική καταγωγή της. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετασχηματισμός του πάρκου Νηρηίδων, όπως και το έργο της ανάπλασης και τακτικής συντήρησης των κήπων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας που υλοποιήθηκε πριν δύο χρόνια, εντάσσονται στους στόχους της JTI για ένα Βιώσιμο Μέλλον.

Στον πυρήνα αυτής της στρατηγικής αναφέρθηκε και η γενική διευθύντρια της JTI στην Ελλάδα, Lili Zigoslou, η οποία μιλώντας στην τελετή παράδοσης του ιαπωνικού κήπου της Μιχαλακοπούλου, υπογράμμισε ότι ο στόχος της JTI ήταν διπλός και αφορούσε αφενός  στο να συμβάλλει στην ανάπτυξη του αστικού περιβάλλοντος της Αθήνας και αφετέρου στο να προσφέρει στους κατοίκους και στους επισκέπτες της ελληνικής πρωτεύουσας «ένα μοναδικό παράδειγμα της ιαπωνικής φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα