Το μακρύ χέρι του Μαξίμου στη Δικαιοσύνη

Στη Νέα Δημοκρατία πλέον μιλούν με επισημότητα για παραδικαστικό κύκλωμα που παίρνει εντολές από το πρωθυπουργικό μέγαρο

Ημέρα με την ημέρα η Νέα Δημοκρατία πιέζει όλο και περισσότερο το Μαξίμου με το θέμα Novartis και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος πλέον έχει ξεσαλώσει κατά των δικαστών, δίχως να υπολογίζει τίποτα, προφανώς –όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς– με τις ευλογίες του κ. Τσίπρα. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ύβρεις Πολάκη πήραν διεθνή διάσταση, καθώς υπάρχει δημοσίευμα στους «New York Times».

Η αναφορά της Ν.Δ. σε «παραδικαστικό κύκλωμα του Μαξίμου», στην απαντητική ανακοίνωση της Πειραιώς σε αυτή της κυβέρνησης, μόνο τυχαία δεν είναι. Και αυτό γιατί, μετά τις αποκαλύψεις του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα της υπόθεσης Novartis, Νίκου Μανιαδάκη, ξετυλίγεται ανάγλυφα ένα πλέγμα προσώπων και χειρισμών που κατατείνει στη μεθόδευση που η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγελλε ήδη από την πρώτη περίοδο της δυσώδους αυτής υπόθεσης. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και μία από τις πολλές αναρτήσεις του κ. Πολάκη, ο οποίος απαιτεί προφυλάκιση του Φρουζή, αλλά και πολιτικών του αντιπάλων, τότε γίνεται κατανοητό ότι «το Μαξίμου ελπίζει πως το μακρύ του χέρι στη Δικαιοσύνη θα κάνει… θαύματα», όπως λένε στην Πειραιώς.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν πρωτίστως ότι επιχειρείται μια θεσμική εκτροπή, πολλώ δε αν ισχύουν τα όσα είπε ο κ. Μανιαδάκης. Γι’ αυτό, άλλωστε, στον δημόσιο διάλογο παρενέβη με γραπτή του δήλωση και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για τη Βαυαρία, μιλώντας για «επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή» και καλώντας όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων να την αποτρέψουν, προστατεύοντας τους θεσμούς και το κράτος δικαίου.

Στη Ν.Δ. δεν βιάζονται να μιλήσουν για κατάρρευση της υπόθεσης Novartis. Εντοπίζουν, όμως, προφανείς λαθροχειρίες στην υπόθεση. Για παράδειγμα, «γαλάζιες» πηγές διερωτώνται πώς γίνεται ο κ. Μανιαδάκης, ενώ από τον Νοέμβριο του 2017 υπάρχει μαρτυρική κατάθεση της μάρτυρος Αικατερίνης Κελέση για χρηματισμό του, να εντάσσεται αργότερα στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και να δίνει στοιχεία στις ελληνικές αρχές. Συνεπώς, σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση, είτε η αρμόδια εισαγγελέας Διαφθοράς κα Τουλουπάκη έκρινε ανάξια λόγου την κατάθεση της Κελέση και προχώρησε κανονικά στην ένταξη Μανιαδάκη στο πρόγραμμα, είτε η κα Τουλουπάκη έχει διαπράξει σημαντικό πειθαρχικό αδίκημα, εντάσσοντας στο πρόγραμμα πρόσωπο με ανοιχτές ποινικές εκκρεμότητες.

Για τη Ν.Δ. τα όσα συμβαίνουν με την υπόθεση της Novartis, πέρα από τη σημαντική αλλαγή δεδομένων που επιφέρουν σε αυτή καθ’ αυτή την υπόθεση, εντάσσονται και σε μια ευρύτερη εικόνα αποσταθεροποίησης.

 

Και τα οικονομικά

Όμως, πέραν των όσων μηχανεύονται στο Μαξίμου για να πλήξουν την αξιωματική αντιπολίτευση, υπάρχουν και τα στοιχεία, τα οποία δυστυχώς αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες πένονται.

Η περιβόητη έξοδος από τα μνημόνια, που πανηγυρίζεται σε κάθε ευκαιρία από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τίποτε άλλο από φόρους και κατασχέσεις. Γι’ αυτό και υπάρχει η σκέψη στα προεκλογικά σποτ της Ν.Δ. να παρουσιάζεται ο κ. Τσίπρας ως «ο Πρωθυπουργός των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών». Κι όπως λένε στην Πειραιώς, «ο παραλογισμός της υπερφορολόγησης διαλύει τη χώρα και ο μόνος που δεν το αντιλαμβάνεται αυτό είναι ο κ. Τσίπρας». Και υπενθυμίζουν πως τα χρέη προς το Δημόσιο συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά 801,2 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018. Χαρακτηριστικό είναι ότι τους πρώτους 11 μήνες του 2018 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την Εφορία έφτασαν σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ, με τα 7,9 δισ. ευρώ εξ αυτών να αποτελούν αμιγώς φορολογικές υποχρεώσεις που οι πολίτες δεν κατάφεραν να πληρώσουν.

«Τώρα η Ελλάδα χρειάζεται τις γερμανικές επενδύσεις», είπε ο Κυριάκος στη Βαυαρία

Το πλαίσιο διακυβέρνησής του περιέγραψε την Πέμπτη στη Βαυαρία, στην κλειστή μεν, αλλά πανηγυρική δε, συνεδρίαση της Κ.Ο. των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου ήταν καλεσμένος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην ομιλία του έδωσε έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και συμπλήρωσε με νόημα ότι «οι Έλληνες έχουν απηυδήσει με τις επιλογές του κ. Τσίπρα».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ακόμη: «Αυτό λοιπόν που προτείνω για την Ελλάδα είναι μια συμφωνία ανάπτυξης, εστιασμένη σε νέες επενδύσεις, εξορθολογισμό του κράτους που θα λειτουργεί αποτελεσματικότερα και στη δημιουργία πολλών και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι κεντρική προτεραιότητα για την Ελλάδα μετά από μια κρίση που διήρκεσε περισσότερα από δέκα χρόνια».

Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε να απαντήσει και σε ερωτήσεις των βουλευτών λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είναι σημαντικό να αφήσουμε πίσω μας στερεότυπα που υπάρχουν στην Ελλάδα για τη Γερμανία, αλλά συχνά και στη Γερμανία για την Ελλάδα. Η καγκελάριος Μέρκελ θα επισκεφθεί την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα. Στήριξε τη χώρα μας κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης περιόδου και έχουμε φτάσει στο σημείο, όπου χρειάζεται πλέον να μιλήσουμε για το μέλλον. Η νέα φάση στις ελληνογερμανικές σχέσεις αφορά τους οικονομικούς και στρατηγικούς δεσμούς, τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και το πώς θα εργαστούμε από κοινού για να οικοδομήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον στην περιοχή των Βαλκανίων και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ΕΕ.

»Την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθώ με την καγκελάριο Μέρκελ. Είναι κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε πού βρισκόμαστε, για να δούμε τι έχουμε πετύχει και τι όχι. Διότι η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ περισσότερα βήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά δεν έγιναν λόγω των πολιτικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης. Δεν θέλω να εμπλέξω την καγκελάριο στην εσωτερική μας πολιτική συζήτηση. Έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση μαζί της και ευελπιστώ, με την εντολή των Ελλήνων πολιτών, να συνεργαστούμε και μετά τις επόμενες εκλογές».

 

Για το μεταναστευτικό

Ο «γαλάζιος» πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς και στο καυτό ζήτημα του μεταναστευτικού, καθώς οι Γερμανοί βουλευτές τον ρώτησαν για τα hot spot στα νησιά που θυμίζουν αποθήκες ψυχών: «Δυστυχώς, η παρούσα κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει αποτύχει στο μεταναστευτικό. Ακόμη και οι συνθήκες στα κέντρα υποδοχής –παρά τα κονδύλια που έλαβε η χώρα– είναι φρικτές. Οι άνθρωποι που φτάνουν στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται απάνθρωπα, και αυτό είναι απαράδεκτο. Έχουμε μία συμφωνία με την Τουρκία, η οποία δεν λειτουργεί επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν φροντίζει να επεξεργαστεί εγκαίρως τα αιτήματα ασύλου. Όταν μιλάμε για μία Ευρώπη η οποία προστατεύει και διαχειρίζεται τα σύνορά της, κάτι το οποίο είναι κατ’ εμέ προϋπόθεση για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στην Ευρώπη, θέλω η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτήν τη συζήτηση. Ταυτόχρονα, υπάρχει η ανάγκη να μοιραστούμε τα βάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι λογικό να περιμένουμε από χώρες που έτυχε λόγω της γεωγραφικής τους θέσης να βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να σηκώσουν όλο το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος. Αλλά ελπίζουμε ότι με αλληλοκατανόηση και αμοιβαίο σεβασμό στις ευαισθησίες όλων, μπορούμε να βρούμε λύσεις που είναι κοινά αποδεκτές. Συνεπώς, μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο είναι κατά τη γνώμη μου απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

Αν παραιτηθούν οι ΑΝ.ΕΛ., δεν ψηφίζονται οι Πρέσπες

Όλοι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται στα ΜΜΕ και δηλώνουν τη σιγουριά τους ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, υποστηρίζοντας ότι έχουν σίγουρες 151 ψήφους και μέσα σε αυτές υπολογίζουν τις ψήφους των Θεοδωράκη, Μαυρωτά, Λυκούδη, Δανέλλη από το Ποτάμι και του Θεοχαρόπουλου από το ΚΙΝ.ΑΛ..

Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κι αυτό διότι δεν είναι μόνο το Μαξίμου που πιέζει τη Σεβαστουπόλεως. Και η Νέα Δημοκρατία ζητά από τον επικεφαλής του Ποταμιού να ξανασκεφτεί το τι θα κάνει. Βέβαια ο κ. Θεοδωράκης έχει ξεκαθαρίσει πως θα περιμένει να δει τα κείμενα όχι μόνο της συμφωνίας, αλλά και το πώς το εξηγούν και το αναφέρουν οι Σκοπιανοί.

Όμως τελευταία το πράγμα μπλέχθηκε, καθώς με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ οι του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής. Ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν το σενάριο να μετρήσουν τις ψήφους για τη συμφωνία των Πρεσπών, σαν να ήταν ψήφος εμπιστοσύνης. Αυτό έχει προκαλέσει αναταραχή στο Ποτάμι, με τον Γρηγόρη Ψαριανό να έχει ανέβει στα κάγκελα, ενώ από την πλευρά του ο έτερος βουλευτής που δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, ο Γιώργος Αμυράς, είναι σαφώς πιο ψύχραιμος τονίζοντας: «Σίγουρα θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα το θέσω και εγώ μετά τις δηλώσεις Ζάεφ που έθεσε θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα».

Δεν είναι όμως μόνο οι δηλώσεις των Σκοπιανών που προβληματίζουν τους βουλευτές του Ποταμιού που βλέπουν θετικά τη Συμφωνία. Είναι και η χρήση που θα κάνει της θετικής τους ψήφου η κυβέρνηση. Όπως διευκρινίζουν, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς, αλλά και ο Σπύρος Λυκούδης σε περίπτωση που η κυβέρνηση θελήσει να μετρήσει την πιθανότατα θετική τους ψήφο στη συμφωνία σαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, τότε θα καταψηφίσουν. Κάτι ανάλογο θα πράξει και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος τον τελευταίο καιρό συνομιλεί τακτικά με τον Θεοδωράκη. Μάλιστα, κάποιοι πιο προχωρημένοι βλέπουν πως, εάν τελικά Ποτάμι και ΔΗΜΑ.Ρ. ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, να υπάρξει νέο σχήμα. Να αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ και να συμπορευθεί με το Ποτάμι.

Αφήσαμε εκτός τον Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος ό,τι και να αποφασίσει ο Τσίπρας θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, ο Δανέλλης έχει δεχθεί και μπούλινγκ στο διαδίκτυο και απάντησε με την παρακάτω ανάρτηση: «Η σταθερά πατριωτική στάση του Ποταμιού τούς χαλάει τη σούπα. Γι’ αυτό και το απονενοημένο μπαράζ αήθων επιθέσεων από τα troll εθνολαϊκισμού και ψευδεπίγραφου φιλελευθερισμού. Άξιος ο μισθός τους, αλλά οι βουλευτές του Ποταμιού δεν τρομοκρατούνται».

Πάντως, όλοι στη Σεβαστουπόλεως εκτιμούν πως, εάν τελικά το Ποτάμι πει όχι στη συμφωνία, τότε ο Δανέλλης θα αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα ανακουφίσει τη βάση του κόμματος, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν τον θέλει.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και μία ανάρτηση του Δημήτρη Τσιόδρα, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, σχετικά με το εάν θα υπάρξει κυβέρνηση ανοχής για τον κ. Τσίπρα σε περίπτωση που αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού έγραψε το παρακάτω tweet: «Θυμίζω τη δήλωση Θεοδωράκη από τη ΔΕΘ ότι, αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές».

 

Και η Ν.Δ. για τη δεδηλωμένη

Το ζήτημα της δεδηλωμένης και της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση επαναφέρει και η Ν.Δ., ενόψει των πολιτικών εξελίξεων που αναπόφευκτα δρομολογεί η εκκίνηση της διαδικασίας έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Σκοπιανή Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι ουδέποτε στα χρονικά της μεταπολίτευσης έχει υπάρξει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, κάλεσε τον πρωθυπουργό να προσέλθει στη Βουλή αμέσως μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και να αναζητήσει νέα κυβερνητική πλειοψηφία, επιμένοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα έχει πολιτική νομιμοποίηση. Καθίσταται σαφές ότι η Ν.Δ. θα αναδείξει σε κάθε περίπτωση το ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης, ακόμη και αν η συμφωνία ψηφιστεί με 151 βουλευτές, καθώς η Πειραιώς επιμένει ότι ο πρωθυπουργός έλαβε εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εντολή σχηματισμού της συγκεκριμένης δικομματικής κυβέρνησης, και όχι εν λευκώ. Με απλά λόγια, θα επιμείνει να πιέζει τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα