Το…. μανίκι της Άρσεναλ ξεπλένει το καθεστώς της Ρουάντα

Μια πάμφτωχη χώρα δίνει στους πρωτοπόρους του Αγγλικού πρωταθλήματος 11,5 εκατ. ευρώ το χρόνο για να προσελκύσει τουρίστες. Το Visit Rwanda σκεπάζει ανελευθερίες και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα χνάρια του Μουντιάλ του Κατάρ

Του Νίκου Συνοδινού

To Μουντιάλ του Κατάρ ήταν το πλέον αμφιλεγόμενο μέχρι τώρα, καθώς το ποδόσφαιρο επέλεξε να στηρίξει μια χώρα, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται και οι ανελευθερίες με τις κοινωνικές διακρίσεις, δεν περιορίστηκαν ούτε μετά την τέλεσή του.

Πριν από κάποιες δεκαετίες μπορεί να ήταν ανεκτό να προσφέρεται η δόξα του ποδοσφαίρου σε χώρες που η δημοκρατία ήταν ξένη λέξη, αλλά στην εποχή μας, οι αντιδράσεις γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες. Το χρήμα ωστόσο φαίνεται πως νικά τα πάντα. Έτσι το Κατάρ διοργάνωσε το Παγκόσμιο κύπελλο με πολλές χώρες και ποδοσφαιριστές να θέτουν τις ενστάσεις τους πολύ έντονα. Η σκέψη του μποϊκοτάζ δεν υιοθετήθηκε ωστόσο από κανέναν τελικά…

Την ισχύ του ποδοσφαίρου επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να εκμεταλλευτεί το καθεστώς μιας χώρας που περικλείεται από την Ουγκάντα, την Τανζανία, το Μπουρούντι και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η Ρουάντα των 13 εκατομμυρίων κατοίκων, μια πολύ φτωχή χώρα με κατοίκους που το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα μόλις που ξεπερνά τα 700 δολάρια, πάτησε στην πρωτοπόρο του Αγγλικού πρωταθλήματος Άρσεναλ, προκειμένου να βρει στήριξη, αποδοχή και ν’ αποτελέσει τουριστικό προορισμό για τους Βρετανούς και όχι μόνο.

Το Visit Rwanda που είναι τυπωμένο στο μανίκι της Άρσεναλ εδώ και τέσσερα χρόνια αποτέλεσε πρόκληση για τους δημοκράτες ποδοσφαιρόφιλους, αλλά όχι για την διοίκηση της ομάδας.

Γιατί μία τόσο φτωχή χώρα επιλέγει να δίνει τόσα χρήματα για να διαφημίζεται σε μία ομάδα; Οι λόγοι είναι όντως διαφημιστικοί ή μήπως υποβόσκει κάτι άλλο από πίσω από το Visit Rwanda;

Η Ρουάντα ανεξαρτητοποιήθηκε το 1962 από το Βέλγιο του οποίου αποτελούσε αποικία. Η έκτασή της φτάνει τα 26.338 τετρ. χλμ. δηλαδή κάτι παραπάνω από το 1/6 της Ελλάδας και αποτελεί την 27η χώρα στον κόσμο σε πληθυσμιακή πυκνότητα.

Η αφρικανική χώρα είναι πιο γνωστή για ένα πολύ δυσάρεστο, αλλά ιστορικό γεγονός. Πρόκειται για τον εμφύλιο πόλεμο που είχε ξεσπάσει για μία τετραετία (1990-1994), ο οποίος κόστισε την ζωή σε περισσότερο από 800.000 ανθρώπους, αφού διενεργήθηκε ουσιαστικά μία ολόκληρη γενοκτονία, από τις πιο σκληρές που έχουν συμβεί ποτέ.

Περίπου 500-662.000 Τούτσι έχασαν την ζωή τους μέσα σε δύο μήνες από τους Χούτου (σκότωναν μέχρι και δικούς τους που ήταν μετριοπαθείς απέναντι στους Τούτσι), οι οποίοι όπλιζαν μέλη της φυλής τους, απλούς καθημερινούς ανθρώπους, όχι στρατιώτες και τους ωθούσαν να σκοτώνουν γείτονές τους ή άλλους ανθρώπους απλά επειδή ήταν από την φυλή των Τούτσι.

Οι γυναίκες των Τούτσι βιάζονταν και κάποιες φορές στειρώνονταν με ματσέτες, μαχαίρια, βραστό νερό ή και οξύ για να μην μπορούν να γεννήσουν άλλα παιδιά της φυλής. Συνολικά υπολογίζεται πως βιάστηκαν περίπου 250-500.000 γυναίκες. Σ’ αυτήν την εμφύλια σύρραξη εμπλοκή είχε και ο νυν πρόεδρος της χώρας, Πολ Καγκάμε, που ήταν ένας εκ των δύο αρχηγών της μίας πλευράς, αυτής των επαναστατών (Rwanda Patriotic Front), που αντιμάχονταν των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Ο Καγκάμε οδήγησε τους επαναστάτες σε νίκη στον εμφύλιο και τελείωσε έτσι και την γενοκτονία. Η επιτυχία του αυτή τον βοήθησε να γίνει ο de facto ηγέτης της χώρας, που στην αρχή υπηρετούσε σε θέσεις όπως του αντιπροέδρου και του υπουργού άμυνας, όσο ήταν πρόεδρος ο Παστέρ Μπιτζιμουνγκού (1994-2000). Μετά την εξαετία αυτή ανέλαβε τα ηνία της χώρας τα οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Στην αρχή ο λαός της Ρουάντα ήταν θετικά διακείμενος στο πρόσωπό του για την νίκη του στον εμφύλιο πόλεμο που έφερε το τέλος της γενοκτονίας. Ο ίδιος ήταν γεννημένος Τούτσι. Μετά την λήξη του πολέμου και την επικράτηση της παράταξής του, οι δυνάμεις του έκαναν αντίποινα στους Χούτου, τα οποία δεν έκανε και κάτι για να σταματήσει.

Στην διάρκεια αυτών των 23 ετών που βρίσκεται στην θέση του προέδρου της χώρας αρκετοί πολιτικοί του αντίπαλοι δολοφονήθηκαν, ενώ άλλοι εξαφανίζονταν. Ταυτόχρονα, οι εκλογές που διενεργούνταν στην χώρα ήταν λίγο περίεργες, αφού κατέγραφε κάποιες φορές νίκες με ποσοστά… 99%.

Η αμφιλεγόμενη χορηγία στο μανίκι της Άρσεναλ

Η σύναψη της χορηγίας με την Άρσεναλ και το ξεκίνημα του «Visit Rwanda» έγινε το 2018 ενώ αργότερα, το 2021, η συμφωνία αυτή επεκτάθηκε μέχρι το 2025 και αποφέρει 11,5 εκατ. ευρώ ετησίως στους «κανονιέρηδες».

Η αιτιολογία της συγκεκριμένης απόφασης της Ρουάντα να χορηγήσει την Άρσεναλ ήταν η αύξηση των τουριστών που έρχονται στην χώρα. Ο Καγκάμε ξεκίνησε μία προσπάθεια να κάνει την οικονομία της χώρας να απεξαρτητοποιηθεί από τα ορυχεία και τα αγροτικά προϊόντα (τσάι, καφές), αναπτύσσοντας κι άλλους οικονομικούς κλάδους, με κύριο τον τουρισμό. Το κοινό που στόχευαν ήταν η Βόρεια Αμερική (οι Αμερικανοί υπολογίζεται πως αφήνουν 12.000 δολάρια ο καθένας), η Αγγλία, αλλά και η Ασία, μέρη που η Πρέμιερ Λιγκ έχει μεγάλη απήχηση. Το γεγονός πως ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας είναι οπαδός των Λονδρέζων έχοντας ποστάρει πολλές φορές και σχόλια για τα ματς τους στο Twitter είναι άσχετο.

Η απόφαση του Πολ Καγκάμε να χορηγήσει η Ρουάντα την Άρσεναλ έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ένα από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου χαλάει χρήματα για χορηγίες σε ποδοσφαιρικές ομάδες την ώρα που η Ρουάντα λαμβάνει περισσότερα από ένα δις δολάρια το χρόνο βοήθεια για να τα βγάλει πέρα και τα 70 εκατ. ευρώ απ’ αυτά τα δίνουν οι Άγγλοι.

Η κυβέρνηση ξεπλένει μέσω του ποδοσφαίρου τα κακώς κείμενα της χώρας (αυταρχικό καθεστώς, φτώχια κλπ.). Αυτή φυσικά είναι μία συνήθης πρακτική των καιρών, που χρησιμοποιούν κι άλλα κράτη που έχουν πράγματα να καλύψουν π.χ. Κατάρ, Κίνα, Σαουδική Αραβία κλπ.

Αυτοί που είναι υπέρ της συγκεκριμένης χορηγίας θεωρούν πως είναι μία κίνηση η οποία  έχει καλά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές. Η μεν Άρσεναλ λαμβάνει ένα πολύ καλό ποσό για μία χορηγία στο μανίκι της φανέλας ενώ η Ρουάντα αποκτάει την ευκαιρία να διαφημιστεί και να αυξήσει έτσι τις τουριστικές ροές της και άρα και τα έσοδά της ανεβάζοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μίας φτωχής χώρας. Έτσι όμως το καθεστώς συνεχίζει και απολαμβάνει την κυριαρχία του…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα