Το Μαξίμου τέθηκε σε επιφυλακή

Για ένα καυτό τρίμηνο ετοιμάζονται στο Μαξίμου, με δεδομένα τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων της πανδημίας, αλλά και την ενεργειακή κρίση που έχει παρασύρει και τις τιμές σε είδη ευρείας κατανάλωσης, με συνέπεια να ροκανίζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όντως η πίεση είναι μεγάλη, καθώς την ίδια ώρα οι επιστήμονες επιμένουν πως ασφυκτιά το σύστημα υγείας με τις αθρόες εισαγωγές κρουσμάτων covid-19 και με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, διαμηνύοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν προτίθεται να κάνει lockdown.

Ήδη στο Μαξίμου εκτιμούν πως ο Δεκέμβριος δεν θα είναι καθόλου εύκολος μήνας, καθώς τότε αναμένουν να φουντώσει το 4ο κύμα, ενώ την ίδια εποχή παρατηρείται και έξαρση της εποχικής γρίπης για την οποία ανησυχούν ιδιαιτέρως φέτος οι επιστήμονες. Πέρυσι λόγω της καραντίνας, αλλά και του αυξημένου εμβολιασμού, η εποχική γρίπη δεν έκανε την εμφάνισή της. Φέτος, όμως, τα πράγματα δεν είναι απλά, καθώς ήδη παρατηρείται μία αύξηση των ιώσεων στα σχολεία, για τα οποία η Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν, προσπαθώντας να αποκρούσει μία υφέρπουσα φημολογία του διαδικτύου ότι θα κλείσουν από τις 15 Νοεμβρίου. Μία φημολογία που την υποδαύλισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας πως «συνειδητά θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους».

 

Έντονες αναταράξεις

Η αυξητική τάση της πανδημίας, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, δημιουργεί ένα σκηνικό έντονων αναταράξεων για τον πρωθυπουργό, ο οποίος καλείται για μία ακόμα φορά να ισορροπήσει μεταξύ της προστασίας των εμβολιασμένων και των συνταγματικών δικαιωμάτων των ανεμβολίαστων. Ισορροπία την οποία ανέδειξε ο ίδιος μέσα από την παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πραγματοποιήθηκε διά ζώσης για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες. Βασικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η αύξηση των εμβολιασμών σε πανελλαδικό επίπεδο, γι’ αυτό και βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας η νέα ενημερωτική καμπάνια. Στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν δείχνουν να έχουν αυταπάτες για το τι τελικώς μπορεί να συμβεί. Φαίνεται ότι ένα ποσοστό κοντά στο 20% από όλους όσοι δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα το εμβόλιο, μπορούν να πεισθούν να το κάνουν.

Παρ’ όλα αυτά, συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η κατάσταση δεν θα ξεφύγει, μια και τα μέτρα που ελήφθησαν πριν από μερικές ημέρες θα αρχίσουν να αποδίδουν. Μια πρώτη μάλιστα χαραμάδα αισιοδοξίας ήδη καταγράφεται, καθώς παρουσιάζεται μία έντονα αυξητική τάση στα ραντεβού που κλείνουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Και στο Μαξίμου θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων και θα ξεπεράσει μέχρι το τέλος του έτους το ποσοστό τού 70%. Και σε συνδυασμό με τους ήδη νοσήσαντες θα μπορο΄τμε να δούμε το 2022 από καλύτερη οπτική γωνία.

Τα μηνύματα

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, από εδώ και στο εξής η κυβερνητική επικοινωνία θα κινηθεί σε κάποια στάνταρ. Για παράδειγμα, ζήτημα νέου γενικού lockdown δεν τίθεται. Κάτι που επεσήμανε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Εσωτερικών ήταν λιτός και ξεκάθαρος όταν ρωτήθηκε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, ακόμη και εάν το ζητήσουν οι επιστήμονες. Πλέον έχουμε το εμβόλιο».

Εξάλλου, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παρουσίασε τις τέσσερις βασικές θέσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως τόνισε:

  • Δεν θα υπάρξει νέο lockdown.
  • Οι εμβολιασμένοι δεν θα υποστούν περιορισμούς.
  • Θα υπάρξει διαρκής ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδίως στις περιφέρειες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.
  • Συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης των εμβολιασμών.

Στο πρωθυπουργικό μέγαρο θεωρούν ότι πλέον σιγά-σιγά με την πίεση που ασκείται θα αλλάξουν άποψη όσοι είναι επιφυλακτικοί, ενώ θεωρούν πως στο τέλος θα μείνουν μόνο οι φανατικοί αρνητές.

Και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και στην πορεία της οικονομίας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στους βουλευτές της Ν.Δ.
Η οικονομία και η ακρίβεια

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, η πίεση στην κοινωνία λόγω της ενεργειακής κρίσης θα είναι μεγάλη μέσα από ανατιμήσεις βασικών αγαθών, μέχρι και την προσεχή άνοιξη. Απλά με βάση τις διεθνείς εξελίξεις εκτιμάται πως σε ό,τι αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου θα υπάρξει μία αποκλιμάκωση ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα,  ενώ η κατάσταση θα οδηγείται από τους πρώτους μήνες του 2022 σε ομαλοποίηση. Εξάλλου, και το Μαξίμου έχει τεθεί σε επιφυλακή για να επέμβει όπου χρειαστεί. Η καλή πορεία των εσόδων, σε συνδυασμό με τα κοινοτικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως επίσης και η μείωση των φορολογικών βαρών δίνουν πολλά όπλα στην κυβέρνηση να παρέμβει για να μην ξεφύγει η κατάσταση στην αγορά.

Και όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, υπάρχουν και άλλα εργαλεία, όπως η αύξηση των επενδύσεων, που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Και όπως επεσήμανε και ο πρωθυπουργός, «η χώρα μας σήμερα αποτελεί προορισμό ξένων επενδύσεων, που αυξάνουν τον δημόσιο πλούτο, κρατούν στη χώρα μας και επαναπατρίζουν επιστήμονες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Κολοσσοί όπως η Pfizer, η Microsoft είναι εδώ, αυτή η ανάπτυξη οδηγεί ήδη σε απτά αποτελέσματα: 2 δισ. ευρώ θα φέρει στα ταμεία του Κράτους η παραχώρηση της Εγνατίας».

Η πίεση της αντιπολίτευσης

Στο Μαξίμου δεν εξεπλάγησαν από τη σφοδρότητα των επιθέσεων από τον Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό διότι, όπως εκτιμούν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αγχωμένος, τόσο με τις δημοσκοπήσεις στις οποίες υπολείπεται και στην πρόθεση ψήφου και στην καταλληλότητα, όσο και σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ νιώθει πολύ πιεσμένος με τη διαδικασία εκλογών του Κινήματος Αλλαγής και με το ενδιαφέρον που παρατηρείται στην κοινωνία μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου.

Αυτή την εποχή τα ΜΜΕ προβάλλουν την προεκλογική δραστηριότητα του Κινήματος Αλλαγής σχεδόν όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που δεν συμφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, όπως μας έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού, «οι εικόνες από την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Χαλκίδα ήταν απογοητευτικές, όταν την ίδια ώρα παρατηρείται πως στις εκδηλώσεις των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ υπάρχει αθρόα συμμετοχή».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα