Το mega deal της JP Morgan στην Ελλάδα

Τα μεγάλο τίμημα και ο στρατηγικός στόχος που εξυπηρετείται για την αμερικανική επενδυτική τράπεζα από την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Viva Wallet

Ένα deal του οποίου το εκκρεμές μετακινείτο από την οριστικοποίηση στο ναυάγιο και πάλι πίσω είχε τελικά ευτυχή κατάληξη για την ελληνική Viva Wallet και την αμερικανική JP Morgan.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά την Τρίτη, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα συμφώνησε να αποκτήσει ποσοστό που αγγίζει το 49% στην ελληνική neobank, με τη συμφωνία να υπόκειται στην έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Οι Αμερικανοί θα απορροφήσουν τα μερίδια που κατέχουν στη Viva Wallet τα βρετανικών συμφερόντων fund Ηedosophia (περίπου 28%), τo family office Λάτση (13%) και το fund Deca (7%), και καθίστανται μέτοχοι του 48% της Viva Wallet με τίμημα που σύμφωνα με πηγές που επικαλείται στο σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια. Ειδικότερα η επένδυση της JP Morgan θα υπερβεί τα 1,15 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης κεφαλαίου στη Viva Wallet. Το πλειοψηφικό πακέτο τού σχεδόν 52% θα παραμείνει στα χέρια των ιδρυτών της Viva Wallet, Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα, οι οποίοι και θα διατηρήσουν το management της εταιρείας.

Το deal εισόδου τής JP Morgan στη Viva Wallet έχει ως στρατηγική στόχευση την «απόβαση» των Αμερικανών στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών με όχημα τη Viva Wallet, η οποία ανήκει στο ολιγομελές κλαμπ των ελληνικών «μονόκερων», δηλαδή των μη εισηγμένων εταιρειών η αποτίμηση των οποίων ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Σχολιάζοντας τα της συμφωνίας, ο επικεφαλής των παγκόσμιων πληρωμών της JP Morgan, Τάκης Γεωργακόπουλος, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την πραγματοποίηση της επένδυσης στη Viva Wallet προκειμένου, όπως είπε, να υποστηριχτεί το όραμα της ελληνικής «νεοτράπεζας» να ενισχύσει τη νέα ανάπτυξη και την καινοτομία στις πληρωμές που απευθύνεται στις ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ευρωπαϊκός τομέας πληρωμών είναι μεγάλος από πλευράς ευκαιριών, με περισσότερους από 17 εκατ. εμπόρους έτοιμους να εφαρμόσουν συστήματα πληρωμών που μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα.

Πιο φειδωλός στις δηλώσεις του ήταν ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Viva Wallet, Χάρης Καρώνης, αρκούμενος στην τοποθέτηση ότι αποστολή τής Viva «είναι να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις πληρώνουν και πληρώνονται στην Ευρώπη μέσω της τεχνολογίας αιχμής».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα