To μεγάλο κόλπο του Γουάτσα στη Eurobank

Σε colpo grosso για τον τραπεζικό κλάδο ανάγεται η συγχώνευση της τράπεζας Eurobank με την Grivalia Properties –μέσω απορρόφησης της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία από την τράπεζα–, μιας και όπως ισχυρίζονται οι εμπνευστές της πρόκειται για ένα εταιρικό deal που θα ισχυροποιήσει κεφαλαιακά το εγχώριο συστημικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, θα μειώσει σε σημαντικό βαθμό τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της, ενώ φέρνει στη θέση του μεγάλου μετοχικού «αφεντικό» τη Fairfax του Πρεμ Γουάτσα.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Συγκεκριμένα, η συγχώνευση εκτιμάται ότι θα δημιουργεί την ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα, με δείκτη συνολικών κεφαλαίων 19%, γεγονός που όπως λένε τα στελέχη της θα επιτρέψει στη Eurobank να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η συγχώνευση αυξάνει τα κεφάλαια και τα κέρδη, ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ αυξάνεται στο 13,8%.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας με περίπου 1,2 δισ. ευρώ θα γίνει με παράλληλη μείωση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank, μέσα από τη μεταφορά τους σε ένα ειδικό σχήμα ειδικού σκοπού (SPV).

Τα 900 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη συγχώνευση διά απορρόφησης της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Grivalia, ενώ επιπλέον 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη θυγατρική της τράπεζας FPS.

H συμφωνία, λεπτομέρειες της οποίας ανακοινώθηκαν το πρωί της Δευτέρας, προβλέπει εξάλλου ότι η Eurobank θα μεταφέρει σε ειδικό όχημα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 7 δισ. ευρώ, εκδίδοντας παράλληλα ομόλογα ίσης αξίας με τη διαφορά από τις προβλέψεις που έχει ήδη πραγματοποιήσει, δηλαδή περί τα 3,2 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με την απορρόφηση της Grivalia από τον όμιλο της Eurobank, ο όμιλος Fairfax αναδεικνύεται σε βασικό μέτοχο της τράπεζας με ποσοστό 33%.

 

Πλήρης στήριξη από Γουάτσα

Ερωτώμενος από το δίκτυο Bloomberg για τη συμφωνία Eurobank – Grivallia, ο μεγαλομέτοχος Πρεμ Γουάτσα εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στο deal εξηγώντας κι αυτός με τη σειρά του ότι μετά από τη μείωση των «κόκκινων» δανείων η τράπεζα θα είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη και σε εξαιρετική θέση να εξυπηρετήσει τους Έλληνες πελάτες της και την ελληνική οικονομία.

Όσο δε για το επενδυτικό πλάνο του και το γεγονός ότι αυτό υλοποιείται σε μία χώρα με τα δημοσιονομικά προβλήματα που είχε η Ελλάδα, ο Ινδο-Καναδός γκουρού των αγορών είπε χαρακτηριστικά: «Αυτά που πέρασε η Ελλάδα ήταν μία μοναδική κατάσταση. Όταν μία χώρα χάνει το 25% του ΑΕΠ της είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιαδήποτε τράπεζα να πάει καλά. Χρειάζεται ανακεφαλοποίηση, χρειάζονται εισροές κεφαλαίων. Όμως όλα αυτά είναι παρελθόν (…). Έχουμε τοποθετηθεί μακροπρόθεσμα. Αγοράσαμε μετοχές όταν έγινε η ανακεφαλαιοποίηση, τοποθετούμε κεφάλαια τώρα μέσω της Grivalia. Θεωρούμε ότι είναι μία πολύ καλή τράπεζα».

Μια και ο λόγος για ανακεφαλαιοποίηση, έχει ενδιαφέρον η αποκρυπτογράφηση που κάνουν στα της συμφωνίας έμπειροι αναλυτές, οι οποίοι προσομοιάζουν την απορρόφηση της Grivallia από την Eurobank με κρυφή ανακεφαλαιοποίηση για την τράπεζα, όπου αντί για μετρητά η κεφαλαιακή «αιμοδοσία» γίνεται σε ακίνητη περιουσία!

To deal έφερε χρηματιστηριακό… παρτάκι!

Με τις τράπεζες να έχουν καταβαραθρωθεί χρηματιστηριακά όλο το προηγούμενο διάστημα, η συμφωνία απορρόφησης της Grivallia από τη Eurobank ήταν –έστω και πρόσκαιρα– το καλό νέο που έψαχνε η αγορά. Απόδειξη ότι την περασμένη Δευτέρα που ανακοινώθηκε και επισήμως το deal, ο τραπεζικός κλάδος αντέδρασε ανοδικά, με την Eurobank να σέρνει το… παρτάκι καθώς ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ποσοστιαία κέρδη που έφτασαν έως και το 24,89%.

Το χαρτοφυλάκιο της Grivalia

Η «προίκα» που φέρνει η Grivalia στον… γάμο με τη Eurobank μόνο αμελητέα δεν είναι, καθώς η απορροφούμενη από την τράπεζα εταιρεία διαθέτει portfolio 116 ακινήτων συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας σχεδόν 870.000 τ.μ. με εύλογη αξία 979,2 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία αυτών των ακινήτων βρίσκονται στην Ελλάδα –72 στην Αττική, 1 οικόπεδο στα Σπάτα, 38 σε άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις– και μόλις 5 στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη (2 εμπορικά ακίνητα στη Σερβία και 3 στη Ρουμανία).

 

Χαμόγελα και στο ΤΧΣ

Μεταξύ των… χαμογελούντων για το deal Eurobank – Grivalia Properties συγκαταλέγεται και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ως γνωστόν μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων που έχουν προηγηθεί σε όλες τις συστημικές τράπεζες το ΤΧΣ είναι μέτοχος της Eurobank και ως τέτοιος ξεκαθάρισε ότι ο βασικός σκοπός του Ταμείου που είναι η εν γένει σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εξυπηρετείται από τη συμφωνία απορρόφησης, αφού θα εξυγιανθεί το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας. Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΤΧΣ υπογραμμίζεται ότι «το Ταμείο προστάτευσε το δημόσιο συμφέρον διατηρώντας την αξία της συμμετοχής του και κατοχύρωσε πως, καθ’ όλη τη διάρκεια της συναλλαγής και τη διαδικασία αυτής, θα διασφαλιστούν πλήρως και δεν θα θιγούν τα οικεία δικαιώματα που απορρέουν από τον νόμο 3864/2010 και την από 4/12/2015 υφιστάμενη Συμφωνία Πλαίσιο (RFA) με την τράπεζα Eurobank».

Σημειώνεται ότι, μετά από την ολοκλήρωση της απορρόφησης, το ποσοστό του ΤΧΣ στην Eurobank θα περιοριστεί κάτω του 5%.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα