ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ: Ο επικίνδυνος Ερντογάν και το φέσι του ΔΝΤ

Εκτός από τον κορωνοϊό η Τουρκία πλήττεται και από βαθιά οικονομική κρίση

Μέχρι τώρα ακούγαμε από διπλωματικούς κύκλους ότι «ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος», προκειμένου να δικαιολογήσουν το παραμυθένιο μνημόνιο που υπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος με την κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία ελέγχει μόλις το 15% της χώρας. Όμως, στην περίπτωση του Έβρου, ο απρόβλεπτος Ερντογάν βρήκε τον δάσκαλό του. Διότι δεν ήταν μόνο η αντίδραση της Ελλάδας, που υποστήριξε τα σύνορα με αποφασιστικότητα, αλλά και το ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε ένα ελληνικό ζήτημα σε ευρωπαϊκό.

Δυο γεγονότα έχουν τεθεί επί τάπητος στο Μαξίμου. Το ένα έχει να κάνει με το ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στήριξαν άμεσα και με θέρμη την Ελλάδα (ειδικά με την επίσκεψη στον Έβρο τής Φον ντερ Λάιεν). Το δεύτερο είναι ότι για πρώτη φορά ο τσαμπουκάς Ερντογάν, παρά τους εκβιασμούς, παρά τις ψευτομαγκιές δεν πέρασε, επιστρέφοντας ως βρεγμένη γάτα από τις Βρυξέλλες δίχως να εξασφαλίσει ούτε ένα ευρώ. Εκτός της επιστροφής με άδειες τσέπες αναγκάζεται να βλέπει στα ελληνοτουρκικά σύνορα φρουρούς από Αυστρία, από Πολωνία, δηλαδή από χώρες που δεν δέχονται κανένα μετανάστη, ενώ αυξάνει όσους δεν τον θέλουν στην Ευρώπη. Επίσης, για πρώτη φορά η Μέρκελ δεν του έκανε το χατίρι, ενώ τώρα λόγω της ύφεσης στην Ευρώπη από την πανδημία θα ξαναδεί ευρώ με το κιάλι.

Αυτή την εποχή η Τουρκία πλήττεται εκτός από τον κορωνοϊό και από βαθιά οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δίνει 800 ευρώ για τις 45 ημέρες του lock down, στην Τουρκία ο Ερντογάν για το ίδιο διάστημα δίνει ως επίδομα 280 ευρώ. Η Ελλάδα επιτρέπει την αναστολή συμβάσεων για όσο διάστημα η οικονομία βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ ο «σουλτάνος» επιτρέπει τις απολύσεις. Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Τουρκία θα αναγκαστεί να προσφύγει για μία ακόμη φορά στο ΔΝΤ. Κάτι που επί της ουσίας παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του τη Μεγάλη Δευτέρα. Βέβαια, τη διάνθισε –για εσωτερικούς λόγους– με τη γνωστή δόση τσαμπουκά, υποστηρίζοντας πως «δεν θα αποδεχθούμε τους όρους του ΔΝΤ», αλλά όλοι γνωρίζουν πως ο δανειστής βάζει τους όρους του, ειδικά όταν ο δανειζόμενος βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Κάτι που υποστήριξε και σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, λέγοντας την ατάκα «τους τελείωσαν τα λεφτά».

Όλα αυτά τα δεδομένα έχουν τεθεί επί τάπητος στο Μαξίμου και σχεδιάζουν το πώς η χώρα θα είναι έτοιμη για να αντιδράσει στην επόμενη κίνηση του Ερντογάν, την οποία αναμένουν την εποχή που θα κατατεθεί η αίτηση από την Άγκυρα στο ΔΝΤ. Γι’ αυτό έχει ζητηθεί από τον Έλληνα εκπρόσωπο στο Ταμείο, τον καθηγητή Ψαλιδόπουλο, να είναι σε εγρήγορση. Βέβαια, με βάση το τι περιμένει το Μαξίμου, δεν συνάδουν οι προ ημερών δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι «η Τουρκία πάντα προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες σε θρησκευτικές εορτές».

Στο Μαξίμου υπολογίζουν ότι λόγω της ανέχειας της τουρκικής κοινωνίας και της προσφυγής στο ΔΝΤ, ο Ερντογάν θα προσπαθήσει με την επόμενη κίνησή του να ηρεμήσει το εσωτερικό, στέλνοντας μήνυμα προοπτικής. Γι’ αυτό και υπολογίζουν όχι τόσο στο να ωθεί μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα, αλλά περισσότερο στο να αποστείλει ερευνητικά σκάφη, είτε νότια της Κρήτης, είτε στην Κύπρο. Για το ενδεχόμενο της Κρήτης, όπως λένε στο Μαξίμου, «ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο Τραμπ τι θα κάνει η Ελλάδα και αυτό ισχύει». Οπότε αυτό που μένει είναι να σχεδιαστεί το σενάριο της Κύπρου από τη στιγμή που η Exxon Mobil πήγε πίσω τις γεωτρήσεις για 12 μήνες, στο πλαίσιο της αναβολής επενδυτικών σχεδίων λόγω της πανδημίας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα