Το (μικρό;) καλάθι της κυβερνητικής δημοφιλίας

O Κυριάκος Μητσοτάκης ακούει με σκεπτικισμό τα περί δημοφιλίας και δημοσκοπικού προβαδίσματος αντιλαμβανόμενος ότι το υπόλοιπο της πρωθυπουργικής θητείας του θα είναι δυσκολότερο

Στατιστικά –και ολίγον μοιρολατρικά– ο Σεπτέμβρης ήταν ανέκαθεν ένας δύσκολος μήνας για τη χώρα μας. Τον Σεπτέμβρη του 1999 μάς πλήγωσε θανάσιμα ο Εγκέλαδος. Τον Σεπτέμβρη του 2000, πάλι, θρηνούσαμε τους αδικοχαμένους συμπολίτες μας στο πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα», ενώ τον ίδιο μαύρο μήνα το 2004 η συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου Σινούκ ανοικτά της Σιθωνίας στέρησε τη ζωή στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρο και σε άλλους 15 ανθρώπους.

Γιατί ανασύραμε εν μέσω Ιουλίου το αλμανάκ του Σεπτεμβρίου έχει την εξήγησή του. Κι αυτή είναι ότι ο ένατος μήνας του 2021 δεν θα είναι εύκολος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πρέπει να μεριμνήσει από τώρα ώστε να αποφύγει ακόμη μία μεγάλη στραβή στη βάρδιά του.

Καταρχάς τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα σε υγειονομικό επίπεδο. Έστω κι αν ο κορωνοϊός και οι μεταλλάξεις του αρέσκονται να διαψεύδουν με την επιδημιολογική συμπεριφορά τους ειδικούς και μη, και μόνο το γεγονός ότι έχουν φτάσει να λέμε «κάθε… χθες και καλύτερα» σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα δεν προμηνύουν μία ευοίωνη εικόνα για το φθινόπωρο, τότε που θα ξεκινούν και τα σχολεία.

Όσο, μάλιστα, κι αν τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι δεν θα ξανακλείσει οριζόντια η οικονομία, τόσο η αβεβαιότητα ανεβάζει τα ποσοστά της στην κοινωνία.

Αυτή η παράμετρος της κοινωνικής αβεβαιότητας σκιαγραφεί και τον επόμενο σκόπελο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με συμπληρωμένα δύο χρόνια στην εξουσία, ο πρωθυπουργός και το κυβερνόν κόμμα ομολογουμένως απολαμβάνουν μία ιδιαιτέρως υψηλή δημοτικότητα, που αποτυπώθηκε και στις τελευταίες τάσεις της MRB.

Προσοχή όμως: αφενός αυτή η δημοφιλία δεν είναι πρωτόγνωρη. Την έχουν δει για παράδειγμα και ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Καραμανλής στους πρώτους 24-30 μήνες των πρώτων θητειών τους. Αφετέρου είναι ένα «χαρτί» που υπό προϋποθέσεις μπορεί να γυρίσει.

Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Oι από δω και πέρα επιδόσεις της κυβέρνησης στα τέσσερα σημαντικότερα (κατά δήλωση των πολίτες στην έρευνα της MRB) προβλήματα της χώρας, εν προκειμένω την ανεργία, την υγεία/περίθαλψη, την πανδημία και την οικονομική ανάπτυξη.

Ας σημειωθεί και το πλέον αποκαλυπτικό: στην ίδια έρευνα της MRB, στην ερώτηση ποια λέξη εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 45,3% η λέξη «Οργή» και ακολούθως οι λέξεις «Φόβος» (45,1%), «Ελπίδα» (35,9%) και «Ντροπή» (33,2%).

Όσο, λοιπόν, διαρκεί το καλοκαίρι και τα «μπάνια του λαού» η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη πολιτικά για το Μαξίμου. Όταν, όμως, μπει ο στατιστικά Σεπτέμβρης που λέγαμε προλογικά και θα πρέπει η οικονομία να αρχίσει να παίρνει τα πάνω της, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του θα πρέπει να ανατρέψουν στο… πεδίο την υφιστάμενη απαισιοδοξία της κοινής γνώμης, που σημειωτέον στις δημοσκοπικές τάσεις της MRB εξέφρασε σε ποσοστό 64,1% την εκτίμηση ότι τα πράγματα γενικά στην Ελλάδα πάνε «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα» και μόλις 9,1% απάντησε «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Αυτά τα ξέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και γι’ αυτό κρατά μικρό καλάθι όταν ακούει για δημοφιλίες και δημοσκοπικά προβαδίσματα. Τα ξέρουν και οι εκτός των ελληνικών τειχών αναλυτές που ισχυρίζονται –όπως η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» σε ένα προ ημερών άρθρο της– ότι «το δεύτερο ήμισυ της θητείας του θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμα πιο απαιτητικό για τον Μητσοτάκη σε σχέση με το πρώτο».

Και δεν φαίνεται να έχουν άδικο…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα