Ενίσχυση της συμμαχίας 3+1 με ΗΠΑ και Ισραήλ

To Νίκο Δένδια συνάντησε το πρωί της Δευτέρας ο Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Έλληνας ομόλογός του συνομίλησαν για περίπου μία ώρα.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο, χθες το βράδυ, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη.

«Ενθουσιασμένος που βρίσκεται ξανά στην Ελλάδα»

Με ανάρτησή του στο Twitter το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε «ενθουσιασμένος που βρίσκεται ξανά στην Ελλάδα» χαρακτηρίζοντας την χώρα μας «ζωτικό σύμμαχο για τις ΗΠΑ καθώς μοιραζόματε κοινό στρατηγικό όραμα».

«Οι διμερείς μας σχέσεις είναι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και περιμένω να έχω μια παραγωγική επίσκεψη» συμπλήρωσε.

Δένδιας: Διαρκώς ενισχυόμενη εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ

Τη διαρκώς ενισχυόμενη εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μήνυμα του στο Twitter, με αφορμή την επίσκεψη του αμερικανού ομολόγου του στην Ελλάδα.

«Υποδέχτηκα τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πομπέο, στην πρώτη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Επιβεβαιώνονται οι ισχυροί δεσμοί και η διαρκώς ενισχυόμενη εταιρική σχέση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας στο tweet του.

Πάιατ: Η Αμερική στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Αμερικανού ομολόγου του, Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε πως η Αμερική στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για οικοδόμηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Χαίρομαι που συμμετέχω στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και το φίλο μου, Νίκο Δένδια, προκειμένου να εξετάσουμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει αυτήν τη χρονιά σε όλους τους τομείς που αφορούν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Πάιατ σε ανάρτησή του στο twitter.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη Βόρεια Ελλάδα και στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας για οικοδόμηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτει.

Κοινή δήλωση

Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ, που ανάρτησε το υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του, οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες), το οποίο ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019, καθώς αυτή η συνεργασία μπορεί συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα, συνεχίζει η κοινή δήλωση, επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους.

Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς το σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της ιστορικής Συμφωνίας Πρεσπών και της επακόλουθης προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα μοιράστηκαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Εν προκειμένω, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής για την επίτευξη συμφωνιών οριοθέτησης στη θάλασσα μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση άμυνας και ασφάλειας επεκτείνοντας και εμβάθυνση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2019 και συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών.

Στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο, και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συζητήσουν πώς να αλληλοβοηθούνται περαιτέρω στη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα χαιρέτισαν την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του Αγωγού TAP και ανυπομονούν να συζητήσουν στον προσεχή Στρατηγικό Διάλογο την αμοιβαία υποστήριξή τους για το Interconnector Ελλάδας-Βουλγαρίας, το έργο της μονάδας επανακατασκευής κινητής αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση του υπόγειου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου της Καβάλας, το έργο Διασύνδεση Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και άλλα εμπορικά βιώσιμα έργα, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον αγωγό αερίου EastMed.

Και οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την επίσημη καθιέρωση στις 22 Σεπτεμβρίου του EastMed Gas Forum ως μια περιφερειακή οργάνωση και την συνεχιζόμενη επιτυχή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μέσω της διαδικασίας 3 + 1.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη συμμετοχή της ExxonMobil σε συνεργασία με την Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια σε έρευνες σε υπεράκτια τεμάχια στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης, καθώς και τις πιθανές ευκαιρίες για επενδύσεις των ΗΠΑ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τον πρόσφατα επικυρωμένο ελληνικό νόμο για τον «Εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα