Το Μουντιάλ της καταστροφής χτυπά το ελληνικό πρωτάθλημα

Η ειδικού τύπου σεζόν, προκαλεί ανατροπές, με τους παίκτες να γίνονται ρομπότ και τους προπονητές να σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Οι σωστές μεταγραφές και η κατάλληλη προετοιμασία αντίδοτο σε μια περίοδο που προκαλεί ασφυξία

Του Νίκου Συνοδινού

Το πάθημα θα γίνει μάθημα; Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός είδε να γονατίζει από το Κόπα Άφρικα, καθώς δεν είχε υπολογίσει σωστά την απώλεια βασικών παικτών για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά κυρίως την καταπόνησή τους με τις εθνικές ομάδες από τις οποίες επέστρεψαν αγωνιστικά αγνώριστοι. Οι απώλειες λόγω κορωνοϊού, οι τραυματισμοί, ο μεγάλος αριθμός παιχνιδιών, μέχρι και το… Ραμαζάνι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, ώστε ακόμη και με τη διαφορά 19 πόντων από τον δεύτερο, η κατάκτηση του πρωταθλήματος να μην συνδυαστεί από ανάλογους πανηγυρισμούς.

Το μήνυμα στον Ολυμπιακό δεν θα πρέπει να το πάρουν μόνο οι ερυθρόλευκοι, αλλά όλες οι ομάδες που σκοπεύουν να διεκδικήσουν τον τίτλο και τα εισιτήρια της UEFA, καθώς έρχεται μια σεζόν ειδικού τύπου, που όμοιά της δεν έχει ζήσει το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το Μουντιάλ που θα γίνει μέσα στο χειμώνα, προκαλεί ανατροπές και όσοι σύλλογοι έχουν παίκτες στις εθνικές ομάδες θα πρέπει να προγραμματίσουν ότι θα τους χάσουν επί… μακρόν. Όταν μάλιστα επιστρέψουν θα είναι άγνωστο σε ποια κατάσταση θα βρίσκονται και πόσο θ’ αντέξουν τα πολυάριθμα παιχνίδια της σεζόν. Μια πρώτη γεύση πήραμε φέτος. Ακολουθεί… καταστροφή για όσους δεν κάνουν τις σωστές επιλογές προετοιμασίας, μεταγραφών, συντήρησης, στελέχωσης ρόστερ.

Το Μουντιάλ του Κατάρ θα σφραγίσει την επόμενη περίοδο. Η Αραβική χώρα πήρε τη διοργάνωση πριν από 12 χρόνια και τότε κανείς δεν υπολόγιζε τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει. Η επικράτηση του Κατάρ έναντι των υποψηφιοτήτων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας αποδεικνύεται ένα τεράστιο λάθος.

Λίγο πολύ όλοι αντιλαμβάνονται τι έγινε στο παρασκήνιο και η παρέα του Μπλάτερ τότε, έριξε μαχαιριά στο ποδόσφαιρο. Όσο πλησιάζει ο καιρός και θα πρέπει να γίνει προγραμματισμός της σεζόν 2022-23, στο κάδρο των συζητήσεων δεν υπάρχουν απλώς οι αντιδράσεις για το πώς κέρδισε το Κατάρ τη διοργάνωση ή για τους 5.000 θανάτους εργατών στα εργοτάξια των γηπέδων, αλλά και για το καλεντάρι.

Η νέα περίοδος θα είναι ειδικού τύπου, με τους αγώνες του Μουντιάλ να διεξάγονται από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου. Σε αυτό το διάστημα δεν θα διεξάγονται εθνικά πρωταθλήματα. Αλλά οι εθνικές ομάδες που μετέχουν θα έχουν πάρει πολύ νωρίτερα τους παίκτες για προετοιμασία. Και βέβαια υπάρχουν και οι διοργανώσεις των… Ηπείρων. Στη γειτονιά μας δηλαδή το Nations League με αγώνες για την 5η αγωνιστική στις 22-24 Σεπτεμβρίου και την 6η αγωνιστική στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2022. Παράλληλα υπάρχουν τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η κλήρωση θα γίνει την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο “Messe Frankfurt” της Φρανκφούρτης.

Το Euro 2024 θα διεξαχθεί σε 10 πόλεις της Γερμανίας (Βερολίνο, Ντόρτμουντ, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Γκελζενκίρχεν, Κολονία, Λειψία, Μόναχο, Φρανκφούρτη, Στουτγκάρδη), η οποία καταλαμβάνει τη μία από τις 24 διαθέσιμες θέσεις. Τα υπόλοιπα “εισιτήρια” θα διατεθούν σε 23 από τις άλλες 54 χώρες μέλη της UEFA στα προκριματικά που θα λάβουν χώρα μεταξύ Μαρτίου 2023 και Νοεμβρίου του ίδιου έτους, καθώς και στα μπαράζ του Μαρτίου 2024.

Ως εκ τούτου, ο ορθός προγραμματισμός των συλλόγων για την επόμενη σεζόν θα παίξει ξεχωριστό ρόλο στη διαδρομή τους, όπως φυσικά και το ποιες μεταγραφές θα γίνουν. Δεν αρκεί να βρεις τον καλό και κατάλληλο παίκτη, αλλά αυτόν που θα είναι σε θέση να προσφέρει.

Το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου θα περάσει στην Ιστορία για πολλούς λόγους… Το Κατάρ είναι η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής και η μικρότερη που θα το φιλοξενήσει, αλλά λόγω ακριβώς των ιδιαιτεροτήτων της γεωγραφικής του θέσης το επερχόμενο Μουντιάλ είναι το πρώτο που θα διεξαχθεί χειμώνα. Με τις θερμοκρασίες στην περιοχή να ξεπερνούν τους θερινούς μήνες τους 45 βαθμούς, η διεξαγωγή των αγώνων στην αρχή του καλοκαιριού, όπως έχει καθιερωθεί, ήταν αδύνατη κι έτσι αφού πρώτα η FIFA αποφάσισε να δώσει τους αγώνες στο Κατάρ, μετά έπρεπε να ασχοληθεί με το πότε θα διεξαχθούν.

Η UEFA και οι ευρωπαϊκές λίγκες πρότειναν το διάστημα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου, το οποίο απέρριψαν μονομιάς οι Καταριανοί λόγω Ραμαζανιού (διαρκεί από τις 2 Απριλίου έως την Πρωτομαγιά) και εν τέλει τον Σεπτέμβριο του 2015 η FIFA ανακοίνωσε ότι ο οι αγώνες μεταφέρονται για τα τέλη Νοεμβρίου – μέσα Δεκεμβρίου, όταν δηλαδή οι διασυλλογικές διοργανώσεις στην Ευρώπη είναι σε πλήρη εξέλιξη…

«Οι ημερομηνίες είναι αυτές και όλες οι λίγκες έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να προσαρμόσουν το καλεντάρι τους ώστε να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα», δήλωσε το 2018 ο (διάδοχος του Μπλάτερ στην προεδρία της FIFA) Τζιάνι Ινφαντίνο. «Έχουν τέσσερα χρόνια μπροστά τους για να διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους», σκέφτονταν οι περισσότεροι. Και κει που έλεγες πως… μπορεί να αναζητηθούν και να βρεθούν λύσεις, έρχεται ο κορωνοϊός και οι συνέπειές του και τα γκρεμίζουν όλα.

Από τον Μάιο του 2020 όταν δειλά-δειλά εκκίνησαν ξανά οι αγώνες στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μετά το σοκ του πρώτου κύματος της πανδημίας, έχουν περάσει δυο χρόνια, όπου οι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται ασταμάτητα.

Κι αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται μέχρι το καλοκαίρι του 2023, όταν καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα της νέας σεζόν.

Κάποιοι ποδοσφαιριστές πέραν των υποχρεώσεων που είχαν με τους συλλόγους τους αγωνίστηκαν με τις εθνικές τους ομάδες (σε προκριματικά του Μουντιάλ και το Euro 2020 που έγινε το καλοκαίρι του 2021 και σε Ολυμπιακούς Αγώνες), ενώ οι Αφρικανοί έπαιξαν και στο Κόπα Άφρικα στις αρχές του χρόνου.

Οι φωνές διαμαρτυρίας από ποδοσφαιριστές και προπονητές πληθαίνουν, αλλά αυτοί που αποφασίζουν κάνουν πως δεν ακούν…

Τα περισσότερα πρωταθλήματα ολοκληρώθηκαν τέλη Μαΐου, ή αρχές Ιουνίου, και η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών είχε την ευκαιρία να ξεκουραστεί δύο εβδομάδες (μετά από δύο χρόνια συνεχούς δράσης) καθώς τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου θα γίνει ξανά σέντρα στις εθνικές λίγκες.

Ιούνιος και Ιούλιος είναι παραδοσιακά οι μήνες των πρώτων προκριματικών γύρων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ωστόσο στο 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα δοθεί σέντρα σε κάποια πρωταθλήματα της Ευρώπης. Γεμίζει ασφυκτικά το πρόγραμμα στις αρχές του Αυγούστου, εκεί όπου θα δούμε το πρώτο λάκτισμα σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Τουρκία. Στα μισά του μήνα εμφανίζονται οι αγαπημένες Ιταλία και Ισπανία, ενώ η «δική» μας Super League θα ανοίξει την… αυλαία της στις 20 Αυγούστου.

Για παράδειγμα, η Μπουντεσλίγκα ξεκινά παραδοσιακά πιο νωρίς απ’ όλους, καθώς η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 5 Αυγούστου (η Β’ κατηγορία ξεκινά 15 Ιουλίου!), αλλά φέτος και η Premier League θα ξεκινήσει στις 5 Αυγούστου, ενώ η Ισπανική  La Liga και η Ιταλική Serie A έχουν  ορίσει τη σέντρα για τις 12 Αυγούστου.

Με τη λήξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου οι ομάδες της Premier League επιστρέφουν άμεσα στη δράση, καθώς ακολουθεί η Boxing Day και δεν υπάρχει καν θέμα συζήτησης μη διεξαγωγής της, με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς να σκέφτονται ως πιθανή ημερομηνία επανέναρξης τις 4 Ιανουαρίου 2023 και τους Γερμανούς να έχουν ορίσει ήδη την 20ή Ιανουαρίου.

Υπάρχει όμως και ακόμη μία σημαντική παράμετρος που ανεβάζει σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα τον βαθμό δυσκολίας (σε κάποιες ομάδες) κι αυτή δεν είναι άλλη από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Εδώ και αρκετά χρόνια η UEFA έχει αναγκαστεί να ξεκινά την κάθε σεζόν πολύ νωρίς, ωστόσο το επόμενο καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο που θα ακολουθήσει δεν έχει προηγούμενο. Οι προ-προκριματικοί του Champions League έχουν οριστεί για τις 21 Ιουνίου (όταν κάποτε εκείνες τις ημέρες οι ομάδες ξεκινούσαν προετοιμασία!), ενώ οι πρώτοι αγώνες για τον 1ο προκριματικό γύρο (Champions League, Europa League, Europa Conference League) ορίστηκαν για το διάστημα 5-7 Ιουλίου.

Αν μια νορμάλ προετοιμασία διαρκεί 7-8 εβδομάδες, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Επίσης εδώ και πολλά χρόνια οι φάσεις των ομίλων ξεκινούσαν μέσα Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονταν αρχές Δεκεμβρίου με διπλή διακοπή για αγώνες εθνικών ομάδων (αρχές Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου), αλλά τώρα θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ενώ στα τέλη του μήνα θα γίνει μια διακοπή για τις Εθνικές και οι όμιλοι θα ολοκληρωθούν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (και θα επαναρχίσουν στα μέσα Φεβρουαρίου).

Η Εθνική μας μπορεί να μην προκρίθηκε στο Μουντιάλ, αλλά το διάστημα 21/11-18/12 το πρωτάθλημα θα διακοπεί, καθώς το επιβάλλει η FIFA. Το πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, αλλά η νέα σεζόν θ’ αρχίσει σημαντικά νωρίτερα ώστε οι αρμόδιοι να βοηθήσουν και τις ομάδες που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα η Super League 1, αποφάσισε η σέντρα να γίνει στις 20 Αυγούστου 2022, δηλαδή τρεις βδομάδες νωρίτερα.

Το καλεντάρι των μεγάλων Λιγκών

Premier League(Αγγλία) 

Πρεμιέρα: 5 Αυγούστου

Τελευταία αγωνιστική πριν το Μουντιάλ: 12-13 Νοεμβρίου (16η αγωνιστική)

Επιστροφή στη δράση: 26 Δεκεμβρίου (Boxing Day)

Φινάλε: 28 Μαΐου (38η αγωνιστική)

 

La Liga(Γαλλία) 

Πρεμιέρα: 12 Αυγούστου

Τελευταία αγωνιστική πριν το Μουντιάλ: 13 Νοεμβρίου

Επιστροφή στη δράση: –

Φινάλε: 4 Ιουνίου (38η αγωνιστική)

 

Serie A(Ιταλία)

Πρεμιέρα: 12 Αυγούστου

Τελευταία αγωνιστική πριν το Μουντιάλ: 13 Νοεμβρίου

Επιστροφή στη δράση: Αρχές Ιανουαρίου

Φινάλε: 22 Μαΐου (38η αγωνιστική)

 

Bundesliga(Γερμανία) 

Πρεμιέρα: 5 Αυγούστου

Τελευταία αγωνιστική πριν το Μουντιάλ: 11-13 Νοεμβρίου (15η αγωνιστική)

Επιστροφή στη δράση: 20 Ιανουαρίου

Φινάλε: 27 Μαΐου (34η αγωνιστική)

 

Ligue 1(Ισπανία)

Πρεμιέρα: 6 Αυγούστου

Τελευταία αγωνιστική πριν το Μουντιάλ: 11-13 Νοεμβρίου

Επιστροφή στη δράση: 28 Δεκεμβρίου

Φινάλε: 4 Ιουνίου (38η αγωνιστική)

Οι διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA

 

H Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τέσσερις ομάδες στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA τη νέα σεζόν.

Ο Ολυμπιακός θα παίξει στο Champions League αρχίζοντας από τον 2ο προκριματικό γύρο(μετά το δώρο που του έκανε η Λίβερπουλ), και θ’ αντιμετωπίσει την Μακάμπι Χάιφα στις 19 ή 20 Ιουλίου με τη ρεβάνς μια βδομάδα μετά.

Οι ΠΑΟΚ, Άρης και Παναθηναϊκός θα πάρουν μέρος στο Conference League.

 Οι δυο ομάδες της Θεσσαλονίκης θα χρειαστεί να παίξουν τρεις προκριματικούς γύρους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για να μπουν στους ομίλους. Οι ομάδες δεν είναι φόβητρα, αλλά το καλοκαίρι πάντα υπάρχουν παγίδες για όλους, αφού δεν είναι απόλυτα έτοιμοι και φυσικά το ρόστερ δεν έχei ολοκληρωθεί.

ΠΑΟΚ και Άρης θα ξεκινήσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία από τον 2ο προκριματικό του Conference League, με αντιπάλους την Λέφσκι Σόφιας και την Γκόμελ απ’ τη Λευκορωσία αντίστοιχα. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 21 και 28 Ιουλίου.

Ο κυπελλούχος Παναθηναϊκός θα μπει στον 3ο προκριματικό γύρο και θα παίξει στις 4 και 11 Αυγούστου.

To καλεντάρι

Champions League 

1ος προκριματικός: 6-7 Ιουλίου, ρεβάνς 13-14 Ιουλίου

2ος προκριματικός: 20-21 Ιουλίου, ρεβάνς 27-28 Ιουλίου

3ος προκριματικός: 3-4 Αυγούστου, ρεβάνς 10 Αυγούστου

Playoffs: 17-18 Αυγούστου, ρεβάνς 24-25 Αυγούστου

1η αγωνιστική: 6 & 7 Σεπτεμβρίου

2η αγωνιστική: 13 & 14 Σεπτεμβρίου

3η αγωνιστική: 4 & 5 Οκτωβρίου

4η αγωνιστική: 11 & 12 Οκτωβρίου

5η αγωνιστική: 25 & 26 Οκτωβρίου

6η αγωνιστική: 1 & 2 Νοεμβρίου

Φάση των «16»: 15-16 Φεβρουαρίου & 22-23 Φεβρουαρίου, ρεβάνς 8-9 Μαρτίου & 15-16 Μαρτίου

 

Europa League 

3ος προκριματικός: 4 Αυγούστου, ρεβάνς 11 Αυγούστου

Playoffs: 18 Αυγούστου, ρεβάνς 25 Αυγούστου

1η αγωνιστική: 8 Σεπτεμβρίου

2η αγωνιστική: 15 Σεπτεμβρίου

3η αγωνιστική: 6 Οκτωβρίου

4η αγωνιστική: 13 Οκτωβρίου

5η αγωνιστική: 27 Οκτωβρίου

6η αγωνιστική: 3 Νοεμβρίου

Προκριματική φάση των «16»: 16 Φεβρουαρίου, ρεβάνς 23 Φεβρουαρίου

Φάση των «16»: 9 Μαρτίου & 16 Μαρτίου

 

Conference League 

1ος προκριματικός: 7 Ιουλίου, ρεβάνς 14 Ιουλίου

2ος προκριματικός: 21 Ιουλίου, ρεβάνς 28 Ιουλίου

3ος προκριματικός: 4 Αυγούστου, ρεβάνς 11 Αυγούστου

Playoffs: 18 Αυγούστου, ρεβάνς 25 Αυγούστου

1η αγωνιστική: 8 Σεπτεμβρίου

2η αγωνιστική: 15 Σεπτεμβρίου

3η αγωνιστική: 6 Οκτωβρίου

4η αγωνιστική: 13 Οκτωβρίου

5η αγωνιστική: 27 Οκτωβρίου

6η αγωνιστική: 3 Νοεμβρίου

Προκριματική φάση των «16»: 16 Φεβρουαρίου, ρεβάνς 23 Φεβρουαρίου

Φάση των «16»: 9 Μαρτίου, ρεβάνς 16 Μαρτίου

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα